Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Industrie |
|

Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare: Vrem să dezvoltăm în continuare platforma Petromidia. Chiar dacă KMG a investit sume masive până acum, nu vrem să ne oprim

După investiții masive derulate în ultima perioadă, Petromidia a devenit una dintre cele mai moderne rafinării din Sud-Estul Europei. Yedil Utekov, directorul general Rompetrol Rafinare, ne spune care sunt planurile pentru platforma care după patru decenii de activitate înregistrează anual noi recorduri operaționale.
 aboneaza-te
Yedil Utekov

Treptat, Petromidia a devenit pilonul central al industriei de rafinare din România, fiind cea mai mare rafinărie din țară și una dintre cele mai moderne din Sud-Estul Europei. De altfel, Petromidia contribuie semnificativ la dezvoltarea activităților Rompetrol în România și în regiunea Mării Negre.

În august 2007, compania națională de petrol și gaze din Kazakhstan – KazMunayGas (KMG) a cumpărat 75% din acțiunile grupului Rompetrol, iar în 2009 restul de 25%, devenind unic acționar. Yedil Utekov, directorul general Rompetrol Rafinare, își amintește că achiziționarea Petromidiei a fost unul dintre cei mai importanți pași realizați de KazMunayGas.

„Achiziția Rafinăriei Petromidia de către compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas, a fost unul dintre cei mai importanți pași în extinderea activităților grupului. Încă de la început obiectivul a fost dezvoltarea în zona Europei, iar poziția geografică a Petromidiei la malul Mării Negre a fost un activ important. Posibilitatea dezvoltării în întreaga regiune a fost un argument important, deoarece rafinăria poate fi considerată un hub prin care a fost extinsă rețeaua filialelor din zonă (Republica Moldova, Bulgaria, Georgia, etc.). Am găsit aici o platformă cu un potențial excelent, dar care avea nevoie de investiții semnificative pentru a deveni și mai bună. Fără îndoială, cei 12 ani care au trecut de la preluarea rafinăriei sunt încoronați cu succes, dovada fiind rezultatele operaționale care cresc an după an. Pentru a fi și mai precis, cred că cifrele vorbesc de la sine: de la 3.827.337 de tone de materii prime procesate în 2007, am ajuns la 5.924.876 în 2018. Un salt impresionant care arată modul profesionist în care se construiește povestea Rompetrol Rafinare”, a declarat, pentru Forbes România, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Investițiile totale realizate de KMG în perioada 2007-2017 pentru susținerea si dezvoltarea activităților de profil ale grupului se ridică la peste 1,6 miliarde de dolari. KazMunayGas a reușit să transforme rafinăria Petromidia în cea mai mare unitate de profil din România, dar și una din cele mai moderne din regiunea Mării Negre.  În prezent, doar 4 rafinării mai sunt în funcțiune în țară (Petromidia Năvodari și Vega Ploiești deținute de KMG, Petrobrazi Ploiești, controlată de OMV și Petrotel Ploiești, deținută de Lukoil).

„Rafinăria a trecut printr-un plan de general de modernizare și de dezvoltare a capacității, în valoare de 400 de milioane de dolari, însă la fel de important este faptul că din 2007 KazMunayGas a investit peste 1,6 miliarde de dolari în Petromidia. (…) Vrem să dezvoltăm în continuare platforma deoarece regiunea Mării Negre are nevoie de un jucător important pe piață. În mod cert, investițiile viitoare vor genera mai multe locuri de muncă, vom dezvolta economia locală și “pe orizontală”. Să nu credeți că neglijăm aspectele legate de mediul înconjurător. Numai în perioada în care a fost implementat majorul pachet de investiții, au fost alocate peste 50 de milioane de dolari pentru alinierea la legislația UE. Investim în toate nivelurile pentru că vrem să rămânem una dintre cele mai importante companii de la nivel național”, a precizat Yedil Utekov.

„Sunt foarte multe zone în care vrem să creștem. Ați auzit foarte clar: chiar dacă KMG a investit sume masive până acum, nu vrem să ne oprim. Piața o cere, iar numele Rompetrol Rafinare ne obligă. Ne uităm la strategia pe termen mediu și vedem o stație de alchilare la Petromidia, care ne va permite să dezvoltăm combustibili care să reziste și la -35 grade Celsius, vedem o uzină de bitum în Năvodari, urmând modelul rafinăriei Vega Ploiești ( singura astfel de instalație din țară), deoarece am observat tendința în România de a dezvolta infrastructura rutieră. Vedem la Midia o centrală de cogenerare capabilă să ne ofere independență energetică, dar și energie termică mai ieftină pentru locuitorii orașelor și comunelor din apropiere. Acest ultim proiect este parte a programului Fondului de Investiții în Energie Kazah-Român, care va genera investiții totale de aproximativ 1 miliard de dolari în următorii ani. Pentru a sumariza, planurile noastre sunt importante pentru mediile economic și social, atât de la nivel local, cât și național”, adaugă Utekov.

În 2018, Petromidia a înregistrat 11 noi recorduri operaţionale, cu niveluri istorice atinse la materiile prime procesate, produse petroliere obţinute, producţia de benzine şi motorine, combustibil pentru avioane, randamente de produse albe, gradul de utilizare a capacităţii de rafinare. La acestea se adaugă cele privind îmbunătăţirea indicelui de eficienţă energetică şi reducerea pierderilor tehnologice. De asemenea, în acest an, Rompetrol Rafinare şi-a propus să depăşească pragul de 6 milioane de tone de materii prime procesate, fapt ce ar reprezenta un nou record istoric.

„Activăm într-un mediu volatil, cu fluctuații ale marjelor de rafinare, cu schimbări spectaculoase ale cursului de schimb și așa mai departe. Sunt factori pe care nu îi putem controla, însă care nu ne descurajează, ci ne motivează să fim și mai proactivi. Pot să vă dau un exemplu clar. Chiar dacă anul trecut am avut un rezultat net negativ, rezultatele operaționale vorbesc de la sine. Am depășit recorduri la peste 20 de capitole, care vor fi înregistrate în istoria Petromidiei ca o performanță extraordinară. În cele din urmă, acest lucru trebuie să facă un rafinator: să nu fie influențat de ceea ce se întâmplă în mediul din piață și să se concentreze asupra producției, deoarece, după cum a dovedit-o timpul, industria de rafinare fluctuează. Cu toate acestea, trebuie să rămânem consecvenți”, subliniază directorul general al Rompetrol Rafinare.

Yedil Utekov este de părere că, pe lângă investițiile realizate pe parcursul ultimilor 12 ani, un factor decisiv care a contribuit la atingerea performanțelor actuale îl reprezintă factorul uman. Astfel, fără specialiștii din rafinărie, fie ei kazahi sau români, tuturor acestor recorduri nu ar fi fost posibilă. „De asemenea, strategia grupului, care pune preț important pe sinergie, a contribuit la aceste rezultate excepționale. Rafinăriile operate de Rompetrol Rafinare în România, Petromidia și Vega, se află într-o perfectă sinergie și își oferă reciproc materii prime prin care activitatea este optimizată. Ne îndreptăm spre cifre, deoarece acestea reprezintă cea mai bună radiografie a muncii noastre. Anul trecut, am depășit recorduri, printre altele, la: cantitatea de materii prime procesate (5,92 milioane de tone), produse petroliere (5,78 milioane de tone), benzină (1,36 milioane de tone), motorină (2,75 milioane de tone) și combustibil pentru aeronave (317.000 de tone). Acestea includ îmbunătățirea indicelui de eficiență energetică – EEI (96.1) și reducerea pierderilor tehnologice (0.83% în greutate)”, subliniază directorul general al Rompetrol Rafinare.”

„Suntem bucuroși că suntem parte din povestea Petromidiei și ne preocupăm ca această rafinărie să devină mai puternică. Cu toții știm istoria acestui loc, momentele grele, când mulți s-au grăbit să vadă sfârșitul Petromidiei. Dar puterea acestei platforme industriale, dată de oamenii capabili și de strategiile inspirate, în special cele ale ultimilor ani, a arătat că Petromidia este un barometru în economia românească. Astfel, cred că vorbim doar de primii 40 de ani ai unei povești de succes pe care o construim împreună în fiecare zi”, concluzionează Yedil Utekov.

Petromidia: Record după record

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii