Cautare
, Contributor

ForbesLife |
|

Yayoi Kusama – o artistă infinită

O singură scrisoare i-a dat curaj să părăsească Japonia și să adopte Statele Unite ca loc de casă și de dezvoltare a creativității sale. A studiat un an arta, însă îndeajuns de mult încât să facă o carieră din ea. Yayoi Kusama și-a folosit toate uneltele personale, inclusiv simptomele de halucinație, transformându-le în artă.
182 Yayoi Kusama 2

Ken Robinson, în cartea „O lume ieșită din minți”, vorbește despre revoluția creativă a educației, accentuând faptul că valoarea fiecăruia dintre noi este dată de puterea de a ne adapta la noi înșine, în societatea în care trăim și de a ne folosi capacitățile la cote maxime. „Ideea de la care pornesc este că fiecare dintre noi are capacități creative uriașe, ca un rezultat firesc al faptului de a fi o ființă umană. Provocarea este ca aceste capacități să fie dezvoltate. O cultură a creativității trebuie să îi implice pe toți, nu numai pe cei puțini aleși.”

Fragmentul din carte mi-a amintit de personajul peste care nu poți trece cu vederea atunci când îl cunoști: artista Yayoi Kusama. Chiar și aparențele semnalează un om cel puțin intrigant, dacă nu special. Bulinele de care s-a înconjurat toată viața, culorile excentrice și vii și camerele sale infinite reprezintă doar coperta poveștii sale. Interiorul este scris tocmai cu ceea ce Ken Robinson amintește în cartea sa: creativitate, disciplină, muncă și revoluția împotriva tuturor așteptărilor.

Dacă s-ar fi supus fișei pe care destinul i-a rezervat-o, atunci nu s-ar fi spus multe despre Yayoi Kusama: o copilărie nefericită, înconjurată de furie și neîncredere, peste care afecțiunea psihică ar fi încununat cu succes o viață obscură. A experimentat din copilărie o serie de halucinații, care mai târziu s-au transformat în episoade mai severe de psihoză, pe care le-a potolit prin medicina artei, așa cum îi place să povestească, chiar și atunci când a rămas internată în spital, de unde, astăzi, continuă să creeze.

Deși a crescut înconjurată de munții din Matsumoto, din centrul Japoniei și de aversiunea mamei împotriva artei, copilul Kusama a continuat să deseneze, ca mai târziu să expedieze o scrisoare care avea să îi ofere încrederea pe care o căuta și de a se arunca într-un New York nemilos. Georgia O’Keeffe, pictorița de origine americană, cunoscută pentru picturile sale înflorate, a însemnat pentru tânăra din Japonia atât o inspirație, cât și un mentor. Descoperind picturile sale într-un album vechi, Yayoi Kusama a îndrăznit să îi scrie, curaj care a fost răsplătit cu un răspuns de la artista din America.

 

 

Astăzi se bucură de vârsta pe care o are, folosind cei 88 de ani pentru a picta la trei dimineața, pentru a-și face planuri și pentru a se bucura de artă. Întrebată ce înseamnă iubirea, aceasta răspunde: „Uită-te la arta mea: toată viața mea am exprimat dragoste prin picturile mele.” Cunoscută pentru instalațiile amplasate în camere în care se oglindește infinitul bulinelor, Yayoi Kusama poartă în portofoliu aprecieri și merite deosebite.

Printre acestea se numără apariția la Bienala de la Viena, din 1993, ca reprezentant din partea Japoniei, în 2000 a câștigat Premiul „The Education Minister’s Art Encouragement”, în 2006 a fost premiată cu Distincția „National Lifetime Achievement Award”, în timp ce direcția sa a fost orientată înspre a picta cât mai mult.

Drept urmare, lucrările sale și-au întâlnit iubitorii de artă la marele muzee din lume: Muzeul Mori, din Tokio, care a adunat 520.000 de oameni pentru expoziția „Kusamatrix”, Muzeul de Artă Contemporană, din Sydney, TATE Modern, din Londra, Centrul Pompidou, din Paris, Centrul de Arte Regina Sofia, din Madrid și multe altele. Acestea au fost adunate cu alte colaborări, printre care s-a numărat și colecția „Louis Vuitton & Yayoi Kusama”, alături de marele Louis Vuitton.

Citește și Oamenii, sarea pământului

Anamneza pe care viața o scrie la sfârșitul timpului nostru nu ține cont de treptele pe care le-am avut de urcat sau de golurile pe care le-am avut de umplut. La fel cum nici Yayoi Kusama nu s-a folosit de minusuri pentru a umple timpul său. Le-a adunat și le-a folosit în scopul artei, despre care vorbește în autobiografia sa „Infinity Net” sau în documentarul care este programat să apară în 2018, „A Life in Polka Dots”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii