FacebookTwitterLinkedIn

Vlad Popovici, Managing Director, Kubis Interactive

Forbes: Una dintre problemele ridicate tot mai des în ultimii ani vizează echilibrul între viața personală și cea profesională. Credeți că un angajator se poate implica eficient în viața echilibrată a angajatului? Dacă da, cum ar putea să o facă?

Vlad Popovici: Dezechilibrul dintre cele două lumi este real și continuă să crească, mai ales în România. Conform unui studiu european, 7 din 10 români lucrează peste program și, ca un paradox, pe măsură ce timpul petrecut la birou crește, productivitatea de cele mai multe ori scade.

Angajatorii contracarează diferit efectele stresului cauzat de burnout și a orelor peste program: unii încearcă să o rezolve cu micul-dejun gratuit la birou, alții cu fructe proaspete oricând vrei, alții cu vouchere pentru abonament la sală sau pentru achiziționarea de biciclete. Mai nou, cu cel puțin o zi pe săptămâna lucru de acasă sau de unde vrea angajatul.

Toate aceste măsuri sunt bune și, pe termen scurt, dau rezultate. Totuși, pe termen lung, trebuie rezolvată și o altă problemă, care impune implicarea totală a angajatorului care asigură atât sănătatea mentală a angajatului dar și sănătatea businessului: cum și în ce fel angajatul percepe importanța rolului său în companie, cum rămâne motivat, cum se asigură un proces continuu de învățare și dezvoltare?

CĂTĂLINA ROUSSEAU (BDR ASSOCIATES) – WORK, LIFE, BALANCE

Forbes: Cum reușiți să găsiți, personal și instituțional, la nivelul companiei pe care o reprezentați, acest echilibru?

Vlad Popovici: Personal, ultimii zece ani au fost ca o vacanță.

Nu am simțit că muncesc cu adevărat pentru că mereu am făcut ce îmi place, înconjurat de colegi care mi-au devenit și prieteni, ca o a doua familie.

Din experiență pot spune că un om pasionat de ceea ce face, implicat, care înțelege importanța rolului său în companie și direcția de urmat, va resimți stresul într-un mod diferit și minimal versus cel care este demotivat, nu-și mai găsește locul sau nu se mai regăsește în acel colectiv, este frustrat la birou și acasă, mereu nemulțumit.

Mare parte din stres este cauzat de vocile din capul fiecăruia dintre noi, întrebări care nu-și găsesc răspunsuri, sau lucruri nerezolvate care ne urmăresc din trecut. Dacă acele întrebări își vor găsi răspunsurile (prin consiliere psihologică, coaching, feedback constructiv din partea managerilor, o viziune de business corectă și bine înțeleasă, sau măcar câte o încurajare sinceră primită zilnic), oamenii vor fi împăcați cu ei înșiși, iar acest lucru se va reflecta în bine în productivitatea de la birou dar și în viața personală.

Pe lângă lucrurile enumerate mai sus, la Kubis încercăm să terminăm toate lucrurile importante până la ora 6 p.m., astfel încât să avem timp de prieteni, hobby-uri și familie.

Totodată, încercăm pe cât posibil să nu scriem (și nici să răspundem) la e-mail-uri în afara orelor de program și am făcut deja un obicei în a ieși seara, în oraș, cu echipa, cel puțin o dată pe săptămână.

ANDREEA DINESCU (PROFERO) – WORK, LIFE, BALANCE

Forbes: Care sunt cele cărțile pe care aveți în plan să le citiți în următoarea perioadă?

Vlad Popovici: „The Origins of Happiness” de Andrew E. Clark, „The Culture Code” de Daniel Coyle și „Third Stage of Life” de Daisaku Ikeda.

ALINA STEPAN (IPSOS) – WORK, LIFE, BALANCE

Forbes: Care sunt cele cinci cărți pe care le considerați esențiale pentru o bibliotecă de afaceri?

Vlad Popovici: „Crushing It” – Gary Vaynerchuk, „Good to Great” – Jim Collins, „Purple Cow” de Seth Godin, „Blue Ocean Strategy” – W. Chan Kim și „The Circle of Innovation” – Tom Peters.

ADINA DUȚU (SMARTPOINT) – WORK, LIFE, BALANCE