
IMPLICAREA ANGAJATORULUI. Obținerea unui echilibru între viața profesională și cea personală este unul dintre cele mai dificile lucruri de realizat. Consider că promovând un mediu de lucru plăcut, relaxat, mai puțin strict, putem ajuta angajații să mențină un echilibru între viața de la birou și cea de acasă. Sau, cel puțin, îi putem face să se simtă mai mult ca parte a unei echipe, care lucrează împreună pentru același obiectiv.
Angajații pot fi mulțumiţi la birou, dacă se investește în formarea lor, dacă li se oferă oportunități de creștere profesională și de socializare. Mai mult, angajații trebuie încurajați să găsească timp pentru ei înșiși, ajutându-i să-și organizeze timpul și munca. Sportul este întotdeauna o idee grozavă dacă vrei să te relaxezi. Ajută, de asemenea, să ai hobby-uri. La Garanti, promovăm la nivelul echipei noastre participarea la competițiile sportive și încurajăm angajații să găsească lucruri de care să fie pasionați. Mai mult, prin blogul nostru intern – Garanti4All – îi îndemnăm să împărtășească detalii despre acele pasiuni și colegilor lor, pentru a se cunoaște mai bine între ei.
ECHILIBRU. Jason Fried, co-fondatorul Basecamp, a spus: „a fi obosit nu este o medalie de onoare”. Cred că are dreptate și încerc să-mi trăiesc viața având acest moto în gând și îmi încurajez și membrii echipei să facă la fel. Desigur, ca orice alt om de afaceri, dispun de puţin timp liber. Totuși, atunci când îl am, încerc să îl petrec alături de familie și de prieteni, sau alergând. Sportul și timpul alături de oamenii dragi mă ajută să-mi reîncarc bateriile. La Garanti îi încurajăm pe colegii noștri, indiferent de cât de mult timp liber au, pentru că responsabilități avem cu toții și nu doar profesionale, ci și personale, să îl petreacă făcând ceva ce le place și care le aduce mulțumire – ar putea fi mersul în drumeții la munte sau participarea la un concert cu prietenii, pictura, citirea unei cărți bune. De fapt, nu contează ce alegem să facem. Important este să simțim că facem ceva și pentru noi.
CĂRȚI PE LISTA SCURTĂ. L-am menționat mai devreme pe Jason Fried. De mult intenționez să-i citesc cartea „Rework”, pentru că are o teoorie interesantă despre muncă și succes. „The man who knew” se regăseşte, de asemenea, pe lista mea de lectură, aceasta fiind biografia lui Alan Greenspan.
CĂRȚI ESENȚIALE. Aș recomanda întotdeauna cărțile lui Richard Branson, pentru că emană o filozofie de afaceri pozitivă și oferă o perspectivă asupra provocărilor din lumea afacerilor.
„The hard thing about hard things” de Ben Horowitz
„Good to Great” a lui Jim Collins
Ca bancher, consider cartea lui Nouriel Roubini și a lui Stephen Mihm – „Crisis Economics”- drept o lectură obligatorie.
„The Wisdom of Failure” este o altă carte pe care o recomand, pentru că îți dă posibilitatea să înveți din greșelile altora.
Sunt o mulțime de cărți, care pot ghida un om de afaceri, un manager, un CEO, de la clasicele „The effective executive” și „The Intelligent Investor”, până la cărțile fraților Heath – „Decisive” şi „Switch” – care oferă o disecție a procesului de luare a deciziilor, pentru a te ajuta să iei decizii mai bune și să accepți, să îmbrățișezi, schimbarea. Toate aceste cărți și multe altele, care merită citite, cred că pot ajuta orice om de afaceri să înțeleagă faptul că provocările și obstacolele care le stau în cale nu sunt unice și pot fi depășite chiar cu succes.