FacebookTwitterLinkedIn

IMPLICAREA ANGAJATORULUI. Da, cred că poate și, mai mult, cred că ar trebui să se implice. Voi nuanța un pic această vehemență spunându-vă că niciun antreprenor nu își dorește angajați nefericiți. Și aici nu mă refer la o abordare filmică în care toată lumea e fericită, cântă și dansează, ci o abordare terestră, anume angajații cu vieți echilibrate sunt mai productivi, mai cooperanți, mai dispuși la colaborare în echipele din care fac parte. Modalitățile în care se pot implica angajatorii sunt multiple. În primul rând cu un program de lucru echilibrat și care trebuie respectat. Noi, la Dent Estet, încurajăm respectarea orei de start, dar și a celei de final a programului de lucru. Cred că nu o oră suplimentară va face vreodată diferența între performanța medie și performanța senzațională, ci motivarea angajaților ca, în timpul alocat, să livreze la potențialul maxim. Cred în echilibrul corect între viața de familie și cea profesională și nu cred că vreunul dintre colegii mei  poate fi eficient având doar unul dintre capitolele acestea bifat. În cazul nostru, avem o echipă extrem de matură, avem 10 colegi cu vechime mai mare de 10 ani și mai mult de 50 de angajați cu vechime de peste 5 ani, ne cunoaștem extrem de bine între noi și relațiile acestea sunt dincolo de relația pur profesională, astfel reușind să replicăm cultura profesională de sharing și în viața personală.

ECHILIBRU. Am pornit Dent Estet ca pe o afacere de familie, a fost așa acum aproape 20 de ani și e așa și acum, când avem mai mult de 250 de angajați. Pentru mine e simplu să îi consider pe fiecare dintre colegii mei ca a doua mea familie, mai greu e ca ei să mă considere pe mine ca pe a doua familie a lor, și aici e mult, extrem de mult de lucru. Ce îmi doresc eu nu este ca angajații mei să mă trateze ca și cum aș face parte din familia lor, ci să se simtă la Dent Estet ca la ei acasă. Și să se simtă că sunt parte, așa cum sunt și eu, din ceva absolut minunat. Ce îmi doresc eu e ca fiecare coleg pe jobul lui să se simtă valorizat și totodată responsabilizat, să își vadă contribuția în acest tot care, le spun tuturor, nu ar funcționa așa cum funcționează dacă fiecare dintre colegii mei nu și-ar da tot interesul. Revenind la întrebare, îmi iau energia din familie și din business în mod egal, cred că nu aș fi putut realiza atâtea fără să am un mediu familial absolut senzațional: un soț pe care, după ce a condus multinaționale mari, cu mii de angajați, am reușit să îl conving să lucreze alături de mine la Dent Estet, și aceasta e una dintre validările extrem de importante ale acestui business pe care le-am primit, pe fiica noastră care a ales stomatologia și care profesează cu real succes în clinicile noastre și un băiat pre-adolescent care ne oferă tot atâtea lecții de time management, de iubire și de dedicare cât timp îi putem noi oferi. Și îi oferim, pentru că ne place să învățăm.

CĂRȚI PE LISTA SCURTĂ. Am acum pe noptieră: Thinking, Fast and Slow, Daniel Kahneman, The Tipping Point, Malcom Gladwell  Și Start With Why – How Great Leaders Inspire Everyone To Take Action, Simon Sinek

CĂRȚI ESENȚIALE. 

Blue Ocean Strategy, Renée Mauborgne and W. Chan Kim

What Got You Here Won’t Get You There: How Successful People Become Even More Successful, Marshall Goldsmith

Collect what you produce, Cathy Jameson
Getting To Yes – William Ury,Roger Fisher
Emotional Intelligence – Daniel Goleman