
IMPLICAREA ANGAJATORULUI. Un angajator are responsabilitatea să își determine oamenii din echipă să ia o pauză din când în când, să își reîncarce bateriile, să își limpezească gândurile și să facă un pas în spate pentru o perspectivă mai bună asupra muncii și vieții lor.
În același timp, el poate găsi căi de a lăsa timp și spațiu anagajatului să urmărească echilibrul dintre viața personală și profesională, depinzând și de disponibilitatea acestuia din urmă. Vorbim totuși despre o decizie personala într-un mediu profesional. Pentru că un angajat poate să fie prins în provocările unui loc de muncă, în deadline-uri sau proiecte, poate să se concentreze deliberat pe obiective profesionale și să își concentreze energia numai către acest obiectiv, punând, într-un fel, viața personală pe pauză.
Ca măsuri concrete, în ING le amintim angajaților că trebuie să ia 10 zile de concediu consecutive și îi încurajăm să folosească toate zilele disponibile într-un an. Le permitem, totodată, să lucreze de acasă sau din oricare colț își doresc în afara biroului. Cred că aceste guri de aer proaspăt și schimbarea din rutina muncii încurajează creativitatea, noile idei sau perspective care sunt esențiale în evoluția profesională și personală.
Cred cu tărie că ajungem să ne folosim foarte puțin din potențialul real într-un format clasic de muncă. Dacă e să calculezi cât timp ai fost într-adevăr eficient și productiv, vei realiza că este o fracțiune din timpul petrecut într-o zi la birou. Nu cred că orele petrecute peste program ajută pentru că de multe ori cele 1-2 ore extra ne cresc productivitatea cu 10% în cel mai bun caz.
Pe de altă parte, poți să creezi un mediu de lucru ce permite oamenilor să își folosească timpul și potențialul mai bine, să fie mai încrezători, să preia inițiativa și să fie mai independenți – astea sunt mici lucruri care ne pot crește productivitatea de două, trei ori. Cu modelul Agile de lucru, ce presupune o structură orizontală, echipele au autonomia și libertatea de a se mișca mai repede, mai eficient astfel încât să aibă mai mult timp în afara biroului.
ECHILIBRU. Echilibrul, pentru mine, vine din activitățile pe care le fac în afara biroului. Îmi place să merg cu bicicleta, să schiez, sunt o persoană extrem de activă, iar aceste activități mă scot în aer liber și mă determină să îmi iau câteva zile de concediu, din când în când, pentru a face ce îmi place. Prefer pauzele scurte, weekendurile prelungite, mai mult decât varianta concediilor lungi în care legi una – două săptămâni de concediu într-o singură destinație. Desigur, și în vacanțe rămân mereu conectat: la locul de muncă, la colegi, la industrie, la știrile de acasă. Dar activitățile fizice în aer liber sunt, pentru mine, o necesitate și din fericire hobby-urile mele mă scot și din birou.
CĂRȚI PE LISTA SCURTĂ. Intenționez să citesc Billy Lynn’s Long Halftime Walk, de Ben Fountain, publicată în 2012, dar pe care nu am apucat să o citesc până acum.
CĂRȚI ESENȚIALE. Aș recomanda cu căldură orice carte scrisă de C.N. Parkinson (în special In-Laws and Outlaws sau Parkinson’s Law), dar aș ieși din sfera cărților și cred că seria Dilbert, de Scott Adams, este un bun exercițiu să ne mai descrețim frunțile în mediul corporațiilor.