Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Lifestyle |
|

Work Life Balance – Florin Alexandrescu (GroupM): „Angajații trebuie să simtă că sunt tratați ca și ființe umane, nu ca niște roboți”

FlorinAlexandrescu_Group M
„Forbes România” i-a invitat pe antreprenorii și managerii din România să răspundă unor întrebări despre echilibrul dintre viața personală și cea profesională.

Florin Alexandrescu, COO, Head of Trading Romania GroupM

Forbes: Una dintre problemele ridicate tot mai des în ultimii ani vizează echilibrul între viața personală și cea profesională. Credeți că un angajator se poate implica eficient în viața echilibrată a angajatului? Dacă da, cum ar putea să o facă?

Florin Alexandrescu: Trăim vremuri în care schimbările reprezintă singura constantă din viață noastră, informațiile circulă foarte rapid și ușor, iar tehnologia evoluează cu o viteză cu care ne este din ce în ce mai dificil să ținem pasul. Astfel că delimitarea vieții personale de cea profesională despre care se vorbea acum ceva vreme a dispărut și discutăm acum despre un alt concept, mai profund și mai complex, și anume „work-life integration”.

De exemplu, dacă acum 20 ani era obligatoriu să te prezinți la birou sau pe teren între ora x și y, acum, datorită tehnologiei, nu mai este necesară prezența fizică într-un anumit loc și poți să lucrezi de oriunde, la orice oră, important fiind să-ți asumi responsabilitățile job-ului pe care îl ai și să livrezi ceea ce ai de livrat, respectând termenul limită pe care ți l-ai asumat.

Genul acesta de schimbări, pentru companii și angajații săi, vine cu provocări pentru că presupune schimbarea modului și al modelului de lucru, adaptarea canalelor de comunicare odată cu creșterea gradului de flexibilitate și adaptabilitate din partea tuturor. Ori știm bine cu toții, și schimbările bune pot presupune rezistență din partea noastră și ne pot face să ieșim din zona de confort.

O strategie de HR eficientă presupune gestionarea acestei tranziții, schimbarea unor obiceiuri, schimbarea culturii organizaționale, de fapt, care să aibă ca obiectiv integrarea vieții profesionale cu cea personală. Bineînțeles, toate acestea în strânsă legătură cu strategia de business.

Câteva exemple de inițiative care ar putea face parte dintr-o astfel de strategie ar fi programul de lucru flexibil, posibilitatea de a lucra din afara biroului, investiția într-un design inovativ al spațiului de lucru, care să le ofere colegilor o atmosferă de lucru plăcută și productivă, oferirea unor oportunități de dezvoltare prin programe de training specific și/sau de dezvoltare personală (coaching, mentoring), oferirea de beneficii care să le fie de folos în plan personal, folosirea feedback-ului și comunicarea permanentă cu angajații, astfel încât să se știe care le sunt nevoile și ce contează pentru ei.

Să nu uităm că, în contextul în care inteligența artificială câștigă teren, componenta umană este și va rămâne esențială; angajații trebuie să simtă că sunt tratați ca și ființe umane, nu ca niște roboți, și că succesul companiei în care ei lucrează se bazează pe muncă lor.

VLAD POPOVICI (KUBIS INTERACTIVE) – WORK, LIFE, BALANCE

Forbes: Cum reușiți să găsiți, personal și instituțional, la nivelul companiei pe care o reprezentați, acest echilibru?

Florin Alexandrescu: Suntem un grup de companii în care încrederea, responsabilitatea și onestitatea sunt o parte din valorile cheie pe care le împărtășim cu toții.

Încurajăm comunicarea la toate nivelurile pentru că ne dorim să știm, în permanență, ce își doresc colegii noștri, astfel încât să le putem oferi un loc de muncă plăcut, flexibil, unde să aibă sentimentul de apartenență și semnificație și unde să se dezvolte profesional și personal prin experiențe autentice.

De asemenea, ținem cont de ideile lor care sunt foarte valoroase și le includem în procesul decizional. Încurajăm oamenii să-și ia pauze în timpul zilei sau zile libere între proiecte mari, fiind conștienți de faptul că putem face performanță doar dacă avem mințile odihnite. Le încurajăm pasiunile și activitățile extra serviciu și suntem bucuroși să le susținem inițiativele personale.

Formal, în ultima vreme, am implementat mai multe proiecte care să susțină conceptul „work-life integration”. Una din cele mai recente este „Agile Working” prin care angajații pot lucra un anumit număr de zile pe lună, de la o locație anume. Ne propunem să creștem numărul zilelor de lucru în modul Agile începând din toamnă.

În plan personal, încerc să petrec cât mai mult timp cu familia, educația celor trei copii, de care sunt tare mândru, fiind principala prioritate.

CĂTĂLINA ROUSSEAU (BDR ASSOCIATES) – WORK, LIFE, BALANCE

Forbes: Care sunt cărțile pe care aveți în plan să le citiți în următoarea perioadă?

Florin Alexandrescu: „Leadership that gets results” de Daniel Goleman, „Cartea vieții noastre” de Raul Biciu, „The Origins of Happiness: The Science of Well-Being over the Life Course Hardcover” de Andrew Clark, Sarah Flèche, Richard Layard, Nattavudh Powdthavee și George Ward.

ANDREEA DINESCU (PROFERO) – WORK, LIFE, BALANCE

Forbes: Care sunt cele cinci cărți pe care le considerați esențiale pentru o bibliotecă de afaceri?

Florin Alexandrescu: „Jack: Straight from the Gut” de Jack Welch, „Creating Wealth” de Robert Allen, „Ogilvy on Advertising” de David Ogilvy, „Leader who had no Title” de Robin Sharma, „The Art of War” de Sun Tzu.

ALINA STEPAN (IPSOS) – WORK, LIFE, BALANCE

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii