FacebookTwitterLinkedIn

IMPLICAREA ANGAJATORULUI. Angajatorul are la îndemână foarte multe pârghii, începând de la cele de bază, găsirea unui program adecvat fiecărui post, încurajarea eficienței în locul orelor lungi petrecute la birou, o minimă flexibilitate în program pentru a-l adapta nu doar postului, ci și structurii persoanei care îl ocupă. Sigur, nu este posibil pentru orice gen de post, nu poți să oprești producția într-o fabrică pentru că angajații s-au decis să înceapă la ore diferite programul. Oricât ar părea de ciudat, e important să încurajezi oamenii să profite la maximum de zilele de concediu pe care le au, mulți ezită să meargă în vacanță pentru a nu rata anumite task-uri sau consideră că nu au nevoie de toate zilele oferite prin contract. Mult mai importantă este o foarte bună comunicare cu echipa, fiindcă de cele mai multe ori soluțiile sunt individuale, nu de grup. Managerii direcți sunt cei care observă cel mai ușor ce anume blochează nivelul de satisfacție a angajatului și unde pot aduce schimbări astfel încât responsabilitățile profesionale să nu blocheze accesul la o viață privată normală.

Într-o cultură antreprenorială, e greu de crezut că cineva iese de la birou la ora 17.00 și nu va mai avea măcar un telefon sau un e-mail la care e neapărat să răspundă și după această oră. Angajatorul poate încerca, însă, să limiteze acest lucru și să ofere angajaților oportunități de a-și dezvolta viața personală, educându-l să investească timp în hobby-uri, în timp petrecut cu familia sau pentru a trăi noi experiențe. Câștigul e de ambele părți, întotdeauna.

ECHILIBRU. Personal, încerc să echilibrez cât de mult pot timpul dedicat afacerilor cu cel pentru familie. E imposibil să o fac zilnic, dar îmi pot permite luxul ca pentru câteva săptămâni pe an să mă desprind de birou și să am atenția aproape 100% concentrată pe familie, să călătorim împreună, să recuperăm din lungile zile și nopți în care am stat separați.

CĂRȚI PE LISTA SCURTĂ. Sunt cărți de vacanță, mă pregătesc pentru a face un tur al Europei cu un van și sper să mi se ofere timp și de citit cât mai mult.

Lincoln in the Bardo – George Saunders

Blue Ocean Strategy – Chan Kim

CĂRȚI ESENȚIALE. How to win friends and influence People – Dale Carnegie

Outliners – Malcolm Gladwell

The Big Short – Michael Lewis

The art of war – Sun Tzu

A brief history of Time – Stephen Hawking.