FacebookTwitterLinkedIn

IMPLICAREA ANGAJATORULUI. Așa cum bine știm cu toții în teorie, proporția dintre viața profesională și cea personală ar trebui să fie una echilibrată. Mai mult, dintotdeauna am fost adeptul conceptului că productivitatea la locul de muncă este strâns legată de starea de bine a angajatului. Dacă ești fericit acasă, intri la birou cu o energie debordantă și din nou, dacă ești mulțumit la locul de muncă, vii acasă cu o energie extraordinară. De cele mai multe ori, însă, în contextul actual pare că balanța înclină mai degrabă spre o mai mare atenție acordată orelor petrecute la birou. Aici intervine angajatorul, care cu siguranță își poate aduce o contribuție semnificativă în a găsi modalități eficiente de gestionare corectă a timpului în favoarea angajatului. Cele mai multe companii au deja implementate diferite programe sau inițiative menite să încurajeze și să alimenteze dorința de relaxare și petrecere a timpului liber. Pe lângă tichete de masă, asigurările de viață, abonamentele la clinici private sau la săli de sport, în ultima perioadă prind tot mai mult teren programul de lucru flexibil, discount-urile la restaurante, posibilitatea de a lucra de acasă, tarifele speciale la anumite hoteluri și chiar ofertele pentru achiziția unor anumite autovehicule. De asemenea, din ce în ce mai cerute sunt avantajele care țin de pasiunile angajaților, precum cititul sau cursuri care sunt dintr-o arie total diferită de cea în care ei performează – design, parenting sau călătorii.

ECHILIBRU. Mă ghidez foarte mult după principiul „Fă ceea ce-ți place și nu vei munci nicio zi din viața ta!”, și vreau ca acest lucru să se reflecte și în echipa mea. Este foarte importantă plăcerea de a veni în fiecare dimineață la birou, dedicarea și implicarea în proiecte cu care oamenii rezonează. Astfel, entuziasmul se păstrează mai mult și în afara orelor de program, când aceștia au suficientă energie pentru a se bucura de acest timp liber și nu simt serviciul ca pe o corvoadă. Poate părea un clișeu, însă dacă faci ceea ce îți place, nu vei mai simți nevoia să separi viața profesională de cea personală, pentru că există deja satisfacție personală.

CĂRȚI PE LISTA SCURTĂ. Îmi fac timp să citesc de câte ori am ocazia, de cele mai multe ori cărți de business și leadership. Am o serie lungă de recomandări pe lista de așteptare, dintre care cele care se află cel mai în față la rând sunt: Factfulness: „Ten Reasons We’re Wrong About the World and Why Things Are Better Than You Think” și „Introducing Game Theory: A Graphic Guide, The Truth Machine: The Blockchain and the Future of Everything”.

CĂRȚI ESENȚIALE. 

„Tribe of Mentors”, Timothy Ferriss – pentru sfaturi de la cei mai buni profesioniști din lume

„Emotional Intelligence: Why it can matter more than IQ”, Daniel Goleman – o carte esențială pentru leadership, care vorbește despre șefi care inspiră, nu care conduc.

„Thinking, Fast and Slow”, Daniel Kahneman – o carte în care se face o comparație între deciziile luate foarte rapid, dar și cele luate după un proces de gândire rațională.

„The Tipping Point”, Malcolm Gladwell

„Originals: How Non-conformists Move the World”, Adam Grant