
IMPLICAREA ANGAJATORULUI. Angajatorul şi angajatul se află pe poziţii de egalitate – vorbim despre o relaţie în care fiecare are nevoie de celălalt pentru a reuşi. Dezechilibrul apare atunci când una dintre părţi încearcă să se impună şi, de multe ori, vedem că acela este angajatorul. Deznodământul în acest caz depinde, din punctul meu de vedere, de modul în care liderul companiei respective alege să acţioneze. Dacă va şti să îşi trateze angajaţii ca pe nişte coechipieri şi nu simpli subalterni, dacă va încuraja o comunicare onestă şi constantă, dacă va fi acolo când este nevoie de el şi nu se va sfii să îşi arate vulnerabilităţile, atunci echilibrul este asigurat. În lipsa dialogului, apar tensiunile. Sigur că nu totul depinde de leadership şi în orice companie sunt perioade aglomerate, în care resursele echipei sunt solicitate la maximum, dar tot liderul este cel care trebuie să explice, încurajeze, să aducă recunoaştere sau să îşi recompenseze colegii pentru munca depusă. Este un efort constant, dar rezultatele merită pe deplin.
ECHILIBRU. Am învăţat că, pentru a reuşi ceea ce îţi propui, trebuie să ştii să prioritizezi. De peste 10 ani mă aflu la conducerea companiei Eurolife şi am fost mereu conştientă de responsabilităţile pe care le-am primit odată cu acest rol. Familia mea este, însă, extrem de importantă şi am încercat să îi fac să resimtă cât mai puţin această presiune a sferei profesionale. Este o abordare pe care îmi doresc să o insuflu şi colegilor mei – să se simtă respectaţi şi apreciaţi pentru ceea ce fac, să ştie că pot conta pe mine atunci când au nevoie de un sfat, să aibă încrederea de a îmi spune atunci când au o problemă personală şi au nevoie de o zi liberă. Mă bucur să văd că Eurolife înseamnă o echipă unită de profesionişti, în care ne ajutăm reciproc, astfel încât să ne atingem obiectivele de business fără ca viaţa personală să aibă de suferit.
CĂRȚI PE LISTA SCURTĂ. Nu pot spune că am un plan după care mă ghidez, mai ales că timpul dedicat lecturii este destul de fragmentat. Alegerile le fac spontan, în funcţie de moment și de ceea ce mă preocupă atunci. Mă inspiră cărți din domenii variate, de la psihologie la spiritualitate sau neuroşțiinţă, dar uneori viaţa reală este cea care îmi modelează lista de lecturi. Recent, de exemplu, m-am confruntat cu o situaţie care m-a îndemnat să mă îndrept către o zonă diferită: aşa-zisul „parenting”, sau ce înseamnă să fii părinte. A fost o lectură extrem de plăcută, despre psihologia Copilului şi modul aproape incredibil în care funcţionează psihicul uman, fie el părinte, angajat, manager sau „leader”.
CĂRȚI ESENȚIALE. Esențiale pentru o bibliotecă de afaceri sunt în primul rând cărțile tehnice, care stau la baza formării profesionale. Ceea ce adaugi apoi ține de personalitatea și modul în care fiecare rezonează cu anumiți autori, principii, perspective, iar această colecție diferă foarte mult de la profesionist la profesionist.
Nu am o „lectură obligatorie” care eventual să garanteze o reușită în afaceri, însă pot să numesc câteva care m-au inspirat la un anumit moment, într-un anumit context: Patrick Lencioni „The Five Dysfunctions of a Team: A Leadership Fable”, Jim Collins, „Good to Great: Why Some Companies Make the Leap… and Others Don’t“.