Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Lifestyle |
|

Work Life Balance – Ana Nicolau (Nemira): „Nu există viaţă personală şi viaţă profesională, există numai viaţă”

Ana Nicolau - Foto Andreea Cristiana Mitran
„Forbes România” i-a invitat pe antreprenorii și managerii din România să răspundă unor întrebări despre echilibrul dintre viața personală și cea profesională.

Ana Nicolau, director general, Nemira Publishing House

Forbes: Una dintre problemele ridicate tot mai des în ultimii ani vizează echilibrul între viața personală și cea profesională. Credeți că un angajator se poate implica eficient în viața echilibrată a angajatului? Dacă da, cum ar putea să o facă?

Ana Nicolau: Cred că această delimitare, între viaţa profesională şi viaţa personală, este una superficială şi care le dăunează celor care cred în ea, fie că sunt angajaţi sau angajatori. Nu există viaţă personală şi viaţă profesională, există numai viaţă.

Munca este o parte importantă din viaţa noastră şi cred că este timpul să încetăm să vedem timpul petrecut la muncă ca un timp mort de unde fugim serile sau în weekend, când ar începe adevărata viaţă, cea „personală”. La fel cum şi timpul petrecut acasă sau cu familia, în practicarea unor hobby-uri, citind sau pur şi simplu odihnindu-ne este tot viaţă, de unde ne tragem inspiraţie, resurse şi energie care ne vor face mai buni în munca noastră.

Cred că un angajator conştient de aceste lucruri trebuie să vegheze la menţinerea unui climat în societate care să nu încurajeze excesele de o parte sau de alta. Un angajat care lucrează peste orele de program, care nu mai are timp pentru familie sau care nu îşi ia concediu, nu este aproape niciodată un angajat mai bun sau mai productiv ca unul care păstrează un echilibru între părţile vieţii sale. Asta ţine atât de climatul din cadrul societăţii, dar şi de discursul la nivelul societăţii care, din păcate, a ajuns să confunde două noţiuni foarte diferite: o viaţă bună cu o viaţă de succes în care doar averea şi puterea cumulată contează.

ADINA DUȚU (SMARTPOINT) – LIFE WORK BALANCE

Forbes: Cum reușiți să găsiți, personal și instituțional, la nivelul companiei pe care o reprezentați, acest echilibru?

Ana Nicolau: Personal, urmăresc un program destul de riguros, inspirată de filozofia stoică, de memoriile lui Marcus Aurelius, dar şi de cărţile stoicilor moderni precum Ryan Holiday.

Ţin un jurnal detaliat în fiecare zi, în care integrez orele petrecute la muncă, sport, timp pentru lectură şi cei dragi. Munca mea la editură este într-adevăr cel mai important lucru pentru mine, deoarece ştiu că aici pot face cel mai mult bine în jurul meu. Dar în acelaşi timp ştiu că performanţa mea la muncă şi exemplul personal pe care îl dau celor din jur contează mult.

Rar depăşesc orele de program şi nu îmi încurajez colegii să facă asta. Menţin un ritm regulat de activitate fizică prin înot, aerobic şi yoga care asigură acel mens sana in corpore sano. Seara iau o pauză de la tehnologie, încerc să citesc cel puţin două ore şi am un program de somn echilibrat, de 7 ore şi jumătate sau 6 ore, calculat în cicluri de somn.

În weekend îmi cultiv alte pasiuni, merg pe munte, gătesc, petrec timp cu familia şi prietenii. Toate acestea îmi hrănesc un echilibru personal absolut necesar atât în viaţă, cât şi în muncă.

Stoicii credeau că, în primul rând, trebuie să învăţăm să ne conducem pe noi, apoi pe ceilalţi, la fel de bine putem spune că orice lider trebuie mai întâi să-şi găsească el un echilibru înainte de a-l facilita şi înţelege la angajaţii săi.

ALINA STEPAN (IPSOS) – WORK LIFE BALANCE

Forbes: Care sunt cele cărțile pe care aveți în plan să le citiți în următoarea perioadă?

Ana Nicolau: Edna O’Brien – „Fetele de la ţară”; Tamim Ansary – „Destin deturnat. O istorie a lumii prin ochii Islamului”; Mary Beard – „SPQR”; Bruno Munari – „Design as Art”; Maya Jasanoff – „The Dawn Watch: Joseph Conrad in a global world”.

AUDIENȚELE TELEVIZIUNILOR ÎN MEDIUL URBAN – IULIE 2018

Forbes: Care sunt cele cinci cărți pe care le considerați esențiale pentru o bibliotecă de afaceri?

Ana Nicolau: Marcus Aurelius – „Gânduri către sine însuşi”; Ryan Holiday – „Ego is the enemy”; Ryan Holiday – „The Obstacle is the way”; Angela Duckworth – „Grit”; Benjamin Franklin – „Autobiografia”.

 

Comentariile nu sunt permise pentru acest articol

Comentarii

Nu există comentarii