FacebookTwitterLinkedIn

Alina Stepan, Cluster Head, Ipsos South-East Europe

Forbes: Una dintre problemele ridicate tot mai des în ultimii ani vizează echilibrul între viața personală și cea profesională. Credeți că    un angajator se poate implica eficient în viața echilibrată a angajatului? Dacă da,    cum ar putea să o facă?

Alina Stepan: N-aş vrea să încep cu vorbe mari, însă un angajator poate să asigure condiţiile de bază, generale, pentru ca angajatul să nu se simtă presat de companie să facă compromisuri majore şi frecvente în a-şi respecta viaţa personală în favoarea jobului.

Este vorba de acele elemente subtile de cultură a unei organizaţii sănătoase, care nu încurajează – nici tacit, nici direct – statul peste program ca măsură a loialităţii, care nu presează pentru un plus de vânzări atunci când în companie se derulează suficiente proiecte pentru ca organizaţia să funcţioneze optim. De asemenea, angajaţii noştri beneficiază de posibilitatea de a lucra „remote” sau de a avea un program de lucru flexibil când o situaţie personală particulară o cere.

CITEȘTE INTERVIUL CU ADINA DUȚU (SMARTPOINT)

Forbes: Cum reușiți să găsiți, personal și instituțional, la nivelul companiei pe care o reprezentați, acest echilibru?

Alina Stepan: Personal, faptul că de zece ani deja combin un job full time cu practica la propriul cabinet de psihoterapie, face ca balanţa mea proprie work-life să aibă nevoie de o reechilibrare, aspect asupra căruia lucrez deja şi văd progrese. Instituţional, suntem o companie care încearcă să-şi respecte cât mai mult angajaţii, de la relaţia contractuală şi până la recompensarea orelor suplimentare cu timp liber, respectarea concediului legal, oferirea unei zile libere plătite fiecărui angajat cu ocazia zilei de naştere, existenţa unui contract colectiv care prevede posibilitatea unor concedii prelungite pentru studii sau pentru urmarea unor planuri personale etc.

VEZI AUDIENȚELE TV DIN MEDIUL URBAN!

Forbes: Care sunt cărțile pe care aveți în plan să le citiți în următoarea perioadă?

Alina Stepan: În permanenţă sunt cu o carte în mână, şi asta nu ca să evadez din realitatea curentă, ci pentru a mă inspira continuu din minţile şi ideile altor oameni.

Am pe noptieră pentru vara asta o colecţie destul de eclectică de titluri, cum ar fi: „Mindfulness şi neurobiologie” a lui Daniel Siegel (pe care o citesc acum, cu creionul în mână), „Microtrends. The Small Forces Behind Tomorrow’s Big Changes” de Mark Penn, „The View from The Cheap Seats” – Neil Gaiman sau „De ce nu fac zebrele ulcer”, minunata carte a lui Robert Sapolsky, recent apărută la editura Publica. Şi, dacă va mai mai încăpea ceva, întotdeauna îi citesc cu plăcere pe Salman Rushdie şi pe Matthieu Ricard.

VEZI AUDIENȚELE TV LA NIVEL NAȚIONAL – IULIE 2018

Forbes: Care sunt  cele cinci cărți pe care le considerați esențiale pentru o bibliotecă de afaceri?

Alina Stepan: Nu citesc atât de multe cărţi de business pe cât s-ar putea crede, pentru că nu îmi plac reţetele.

Cred, însă, că te poţi structura mai bine ca om de business dacă te întorci cu o oarecare regularitate la: „Le capital au XXI siècle” al lui Thomas Piketty, pentru etica afacerilor şi a muncii, „Mintea organizată” de Daniel Levitin pentru lupta cu „information overload”, toata seria „iratională” a lui Dan Ariely pentru a ieşi din paradigma încă îmbrăţişată de unii (deşi depăşită) a lui homo oeconomicus, „Lebăda neagră” a lui Nassim Taleb şi „Jugaad Innovation” – Navi Radjou, Jaideep Prabhu, Simone Ahuja, Kevin Roberts pentru un mod mai altfel de a face lucrurile şi de a judeca probabilităţile.

Lista nu e completă fără „Despre mânie” a lui Seneca, un aide-mémoire perpetuu pentru perfectarea noastră ca oameni, de business sau nu.