Cautare
, Redactor Forbes România

Lideri |
|

Warren Buffett

CEO al Berkshire Hathaway, cel mai mare investitor și filantrop al tuturor timpurilor
 aboneaza-te
Forbes Media Centennial Celebration

Despre investiții

Când aveam 7 sau 8 ani, am fost norocos să găsesc un subiect care să mă intereseze foarte mult – investițiile. Am citit fiecare carte pe această temă de la Biblioteca Publică din Omaha până când am împlinit vârsta de 11 ani. Pe unele le-am recitit chiar. Tatăl meu profesa în domeniu, iar acest lucru mi-a oferit oportunitatea să împrumut de la biroul său cărți de specialitate, înainte să luăm prânzul, sâmbăta sau în zilele în care se întâmpla acest lucru.

„Investitorul Inteligent”, de Benjamin Graham, a fost cartea care, în mod accidental, a avut o influență majoră în viață mea, pe vremea când eram student la Universitatea din Nebraska. Am recitit cartea de nenumărate ori, pentru că mi s-a părut bine scrisă, ușor de înțeles și mi-a transmis, totodată, o filosofie a investițiilor de care mă folosesc și astăzi.

Strategia este să găsești un business bun (și mai ales să reușești să înțelegi motivul pentru care acesta a ajuns la acest nivel), competitiv, gestionat de oameni capabili, onești care stabilesc prețuri rezonabile pentru produsele sau serviciile lor. Pentru că nu suntem interesați să vindem afacerea, nu avem nevoie de decizii care să aducă câștiguri în creștere doar luna următoare sau trimestrul următor, ci și peste 10, 20 sau 30 de ani de acum înainte. Deci, vrem o echipă de management în care să avem încredere și pe care să o admirăm.

Investiția mea preferată, pentru că încorporează această filosofie, este Geico, despre care am aflat la vârsta de 20 de ani. Totul a început când am plecat spre Washington și am bătut la ușa lui Lorimer Davidson, care a devenit ulterior CEO al Geico. M-a primit înăuntru, după care mi-a răspuns la toate întrebările și mi-a explicat proceduri legate de sisteme de asigurări, precum și chestiuni legate de avantajul competititv pe care îl avea Geico. Acea după-amiază mi-a schimbat complet viața.

Iată un serviciu de asigurare care acum costă 1.800 de dolari pe an. Oamenii nu doreau să îl cumpere, dar își doreau în schimb să își conducă mașina. Și sperau să nu îl folosească niciodată, pentru că nu voiam să aibă accident. Iar Geico era o cale pentru a livra acest produs la un preț mai mic decât plăteau până atunci oamenii. Când Berkshire a preluat controlul asupra acestei companii, în 1995, deținea o cotă de piață de aproximativ 2%, iar în prezent are 12%. Am economisit, probabil, publicului american patru miliarde de dolari pe an comparativ cu situația în care ar fi fost asigurați așa cum o făceau înainte.

„A fost o idee simplă, pe vremea când Leo Goodwin a înființat compania în 1936, dar este o idee simplă care funcționează și astăzi.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii