FacebookTwitterLinkedIn

 

 

Este unul dintre cei mai experimentați consultanți fiscali din România și prima femeia care, în 2004, a ajuns partener la o companie dintr-un Big 4 prezent pe piața locală. După ce a atins apogeul carierei ca angajat, Mihaela Mitroi a făcut pasul decisiv și a renunțat la confortul unui loc de muncă pentru a intra în antreprenoriat. Un vis pe care l-a avut de ani buni.

„Toamna aceasta am făcut un pas la care mă gândeam de ceva timp. Am urmărit toată viața mea profesională antreprenoriatul. Cunosc poveștile multor antreprenori de mare succes din zilele noastre, de unde și cum au început. I-am privit cu admirație, întrebându-mă cum ar fi dacă aș începe și eu propria afacere”, spune Mihaela Mitroi, care se consideră o persoană curioasă, foarte activă și care nu are liniște până nu găsește ce caută.

De altfel, ea afirmă că s-a ghidat în viață după mottoul „dacă nu încerci, nu reușești, iar dacă nu cauți, nu găsești.” Fost partener în cadrul EY România, job la care a renunțat de curând, Mihaela Mitroi consideră că antreprenoriatul îi priește. „Am în sânge organizarea bussinesului de consultanță și, de asemenea, plăcerea de a ajuta și consilia oamenii de afaceri.” Prin intermediul firmei pe care a înființat-o recent, Global Tax Advise, Mihaela Mitroi face, la fel ca în ultimii 25 de ani, consultanță fiscală. „Firma mea se numește Global Tax Advise – da, cu «s» în loc de «c» – după cum a remarcat un fost coleg, pentru simplu motiv că nu am mai găsit disponibil alt nume”, explică ea amuzată. De altfel, are planuri mari pentru compania pe care o conduce. Obiectivul ei este să transforme Global Tax Advise într-o firmă de consultanță considerată de marii jucători din domeniu ca fiind „middle tier”, adică o firmă a cărei anvergură este inferioară celor din BIG 4, dar care are, totuși, o poziție importantă pe piață. În doar un an, antreprenoarea estimează că va avea 20-30 de colaboratori și angajați.

„Intenționez să cresc atât organic, cât și prin parteneriate și achiziții. Acum lucrez la definitivarea rețelei de parteneriate din afara țării. Colaborez cu diferite firme de consultanță din aceste țări. Mulți sunt foști angajați ai firmelor mari de consultanță care și-au deschis propria firmă, deci foști colegi”, afirmă aceasta.

Mihaela Mitroi a fost întotdeauna o admiratoare secretă a antreprenoriatului, după cum declara ea într-un interviu anterior acordat Forbes România, și totodată fascinată de puterea și energia cu care oamenii își clădesc pas cu pas visele, fără să aibă experiență sau cunoștințe specifice pentru a porni o afacere. Astfel că atât nevoia de schimbare, cât și de o nouă provocare au fost printre principalele aspecte care au determinat-o să înceapă să-și clădească propriul vis.

„Am coordonat foarte multe proiecte în carieră, iar antreprenoriatul a fost de foarte multă vreme un punct de pe listă. Aveam nevoie de o provocare, sunt obișnuită să lucrez mult, dar respectând totodată timpul pentru mine ca persoană și pentru familia mea. Deceniile pe care le-am petrecut în cele mai renumite companii de consultanță nu au potolit setea de nou și nevoia de a descoperi întotdeauna noi motivații într-un domeniu atât de viu precum fiscalitatea”, explică antreprenoarea, la care adaugă că „lumea în care trăim acum este complet diferită de ceea ce am trăit acum cinci ani și va fi cu totul diferită peste alți cinci ani”.

Fascinată de schimbări, ea consideră că provocările de astăzi reprezintă, de fapt, normalul de mâine. „Fascinația mea pentru acest lucru nu cred că se va liniști prea curând”. În plus, trecerea de la o poziție de partener într-o multinațională din domeniul consultanței la antreprenoriat a fost destul de ușoară pentru Mihaela Mitroi. „Nu prea am fost angajat în sensul pur al cuvântului. Partener într-o firmă de consultanță presupune asumarea de riscuri și în activitatea zilnică. Pe lângă partea de consultanță, eram responsabilă cu organizarea afacerii, management, planificare sau leadership”, mai explică ea. Singura diferență va consta în gestionarea problemelor administrative, care țin de funcționarea unei afaceri. „Lucruri pe care până acum eram răsfățată și nu le făceam eu, fiind într-o firmă multinațională. De asemenea, nu voi avea resursele de care se bucură o firmă multinațională, însă voi avea mai puține constrângeri și mai multă flexibilitate în abordarea oricăror chestiuni. La finalul zilei, sunt avantaje și dezavantaje, dar nu există nicio situație în care să existe numai avantaje”, continuă ea.

În plus, Mihaela Mitroi s-a considerat mai degrabă un consultant de afaceri, decât unul fiscal, având în vedere că aria sa de expertiză merge mult dincolo de a da sfaturi punctuale pe chestiuni de fiscalitate. „Cunoscuți sau prieteni buni m-au întrebat ce mă face să merg mai departe, considerând că am atins cam tot ce putea atinge cineva din punct de vedere profesional. Le răspund, de fiecare dată, că nu pot să mă opresc, sunt un om foarte dinamic, care nu poate sta locului. Întotdeauna mi-au plăcut provocările și sunt mereu pregătită să o iau de la capăt”, mai spunea aceasta recent.

În 2019, Mihaela Mitroi pleca din cadrul PwC, ultimii cinci ani găsind-o în poziția de Leader al Serviciilor de Consultanţă Fiscală şi Juridică pentru România şi Europa de Sud-Est (Moldova, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Muntenegru, Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Croaţia şi Slovenia). Ulterior, a preluat funcția de EY CESA South Cluster Tax & Law Leader în cadrul EY România. Specializată în consultanță fiscală, ea a fost implicată în proiecte complexe, de la restructurări, due-diligence-uri și privatizări până la optimizări fiscale la nivel internațional, dar a oferit și consultanță pentru persoanele fizice. Datorită implicării în proiecte trans-naționale, a devenit un bun cunoscător al legislației din Uniunea Europeană, fiind și membru al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Camerei Consultanţilor Fiscali și vicepreședintele Confederației Fiscale Europene. Este doctor în economie și și-a completat studiile cu specializări conexe – în 2014, a finalizat programul Harvard Business School YPO-WPO Presidents, Leading with Purpose Programme INSEAD, la care a adăugat și cursuri de coaching, fidelă ideii de învățare permanentă.

 

Foto: Marius Michailov