FacebookTwitterLinkedIn

Cu cinci ani în urmă, începeam ceea ce avea să devină unul dintre cele mai apreciate și mediatizate produse ale Forbes România. Era, la momentul respectiv, un răspuns imediat la ediția americană a revistei Forbes, care propunea tineri sub 30 de ani pe care îi descria prin caracterizări spectaculoase, precum “game-changer” sau “disruptor”.

Istoria ne arăta că, de-a lungul timpului, unele dintre marile performațe ale românilor excepționali fuseseră obținute până ajunseseră la 30 de ani. Era cazul lui George Enescu, Anghel Saligny, Mircea Eliade sau Petrache Poenaru, cel care inventa stiloul în timpul studiilor din străinătate.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30”, EDIȚIA 2016

Încrezători, am pornit la drum de la o foaie goală, pe care am început să o completăm cu nume de tineri cu care ne-am întâlnit sau despre care am citit lucruri frumoase de-a lungul timpului.

Spre deosebire de alte proiecte, unde accentul cădea pe business, am decis să extindem aria de interes la cercetare, tehnologie, ONG sau industrii creative. De asemenea, nu ne-am limitat doar la cei din România, ci am încercat să îi găsim și pe studenții români merituoși din străinătate.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30” (2012-2016)

O altă particularitate a proiectului “30 sub 30” viza faptul că nu era vorba de un top, așa cum îi obișnuisem pe cititori de-a lungul timpului, ci de o listă, care urma să rămână deschisă și pentru care urma să acceptăm orice fel de nominalizări.

Reacțiile pe care le-am primit după apariția primei liste, în 2012, și după prima gală Forbes “30 sub 30”, în 2013, ne-au copleșit și au depășit cu mult așteptările, iar nominalizările pe care le-am primit în perioada care a trecut de la lansarea acestui proiect ne-au confirmat că acest demers reprezintă, de fapt, un pretext pentru a discuta despre un nou început pentru o societate orientată mult prea puțin către tineri și, prin extensie, către viitor.

Iar listele apărute în edițiile de până acum ale Forbes România “30 sub 30” au fost validate deja de evoluția ulterioară a multora dintre personajele prezente acolo.

Numai în ultimul an, Radu și Ioana Hasan și Mircea Căpățână, fondatorii uneia dintre cele mai folosite soluții de facturare din țară, SmartBill, care au apărut în ediția 2013 a “30 sub 30” au primit o finanțare de un milion de euro din partea omului de afaceri Radu Georgescu și  fondului Catalyst România.

Sebastian Burduja, fost președinte al Ligii Studenților Români în Străinătate (LSRS), prezent în ediția 2012 a Forbes “30 sub 30”, a lansat la începutul acestui an o nouă mișcare politică, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), alături de 500 de oameni din țară și din diaspora.

Ultimul an a fost deosebit și pentru Cornel Amariei, prezent în ediția 2013 a Forbes “30 sub 30”. Inventatorul unui sistem de asistență pentru nevăzători care le permite să înțeleagă pentru prima dată caracteristicile spațiale ale mediului încojurător (“este ca și cum i s-ar restitui o mică parte din vedere”, după cum spune tânărul) a devenit unul dintre puținii români din lume care a fost prezentat în cadrul ediției americane a revistei Forbes. Cornel Amariei lucrează acum pentru Continental Automotive Systems, fiind responsabil pentru inovație, și numai în ultimele trei luni a aplicat pentru mai mult de 25 de patente, ceea ce reprezintă un record național.

Un alt inventator, Ionuț Budișteanu, prezent în ediția 2012 a Forbes “30 sub 30”, a făcut în ultima perioadă pasul de la cercetarea aplicată în IT către dezvoltarea de produse, momentat producția fiind realizat din “garajul” său din Râmnicu Vâlcea.

Nu în ultimul rând,  Cristi Badea și Elvis Apostol, doi dintre cofondatorii Mavenhut au avut un ultim an deosebit, după ce au ajuns în top 5 companii care dezvoltă jocuri pentru Facebook în Europa. Mai mult, o parte dintre jocurile produse de ei au fost vândute către compania americană de digital media RockYou, în cadrul unei trezacții prezentate în exclusivitate în Forbes România.

Lista este însă mult mai lungă, iar mai multe informații despre evoluția celor peste 120 de tineri prezenți până acum în Forbes “30 sub 30” veți regăsi în edițiile următoare ale revistei și pe forbes.ro. În paginile următoare, puteți afla poveștile celei mai noi generații “30 sub 30” și, în plus față de ceilalți ani, veți regăsi noi povești pe tot parcursul acestui an, deoarece, dacă am învățat o lecție de pe parcursul primilor cinci ani ai acestui proiect, atunci aceasta ar fi că “30 sub 30” este o poveste fără sfârșit.

GALERII FOTO:

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2013

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2014

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2015

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2016