Cautare
, Contributor

Explorator. De vocație, om. De profesie, povestitor. www.georgianaciofoaia.ro

ForbesLife |
|

„Vreme trece, vreme vine”

„Cine n-are un bătrân să-și cumpere”, spune o vorbă veche românească la care țin foarte mult. Nu că tinerii n-ar putea face față cu brio provocărilor, dar parcă atunci când ai un aliat cu experiență și povești, lucrurile par dacă nu mai ușoare, atunci cel puțin mai savuroase. Iar dacă n-avem bătrâni de cumpărat, atunci măcar o carte cu doruri paseiste.
172 vreme

De foarte multe ori mă opresc asupra cărților care evocă măcar puțin istoria locurilor pe unde merg sau poate ceva din rutina obiceiurilor de altădată.

Simt necesare lecturile despre gesturile de odinioară, poveștile despre doamne și domni eleganți care intră la Capșa pentru vișine în ciocolată sau merg la Odeon pentru o comedie. Poate pentru că am fost crescută în spiritul în care, cunoscându-ți istoria (cea personală deopotrivă cu cea a neamului), ajungi să respecți mai mult locul, oamenii și, de ce nu, propria persoană.

Simt că răsfoind cărțile despre familia regală, mă îmbogățesc văzând cu ochii, pagină după pagină, de parcă m-aș teleporta în timp și spațiu chiar lângă Regele Mihai I atunci când, în 1937, cu ocazia împlinirii vârstei de 16 ani, regelui îi este oferită maşina abia sosită din Anglia, menţionată drept „Jaguar I” în arhivele Majestății Sale.

La fel de bogată mă simt și când citesc poveștile semnate de Victoria Dragu-Dimitriu (lectura cărții „Amintiri din strada Suvenir. Poveștile doamnei Ioana Crupenschi” este un adevărat răsfăț literar).

Căci, ca să o citez pe autoare, „fiecare om întâlnit mă duce spre altul, fiecare stradă străbătută mă duce spre alta… Reconstitui imagini pierdute sau le recunosc în realitatea nouă.” Nici cea dintâi carte de bucate rânduite, apărută la Iași în 1841  – „Carte de bucate boierești”, volum culinar semnat de Mihail Kogălniceanu și Kostache Negruzzi nu-i mai prejos în lista de festinuri literare nostalgice.

Istorii împachetate în 20 de colecții

Așa ajung la editura unde am găsit, pe alese, titluri încântătoare care miros a complimente fragede: Vremea.

Printre cele puțin peste 20 de colecții ale editurii se numără „Vintilă Horia”, „Fapte, Idei, Documente”, „Planeta București”, „Aristocărți”, „Vremea aviației” sau „Teatru”, fiecare purtând câte o poveste misterioasă sau câte un personaj eclectic. Cum altfel decât prin intermediul cărților cu vechiul București, aș putea „umbla” pe străzi care nu mai există astăzi? Cum altfel mi-aș putea imagina vocea Reginei Elisabeta a României dacă nu citind „Poveștile Peleșului”?

Unde aș mai putea zbura umăr la umăr cu „prințul înălțimilor”, Constantin Bâzu Cantacuzino? Un univers întreg și deloc prăfuit, astfel văd colecțiile pe care editura Vremea le leagă între coperte, încă din 1990, reușind să dăruiască îndrăgostiților de românesc, câte ceva din poveștile uitate sau nedescoperite încă.

Țin minte că prima dată am descoperit „Arta conversaţiei cu Ileana & Romulus Vulpescu. Dialoguri peste timp” în cadrul unui târg de carte și am luat-o cu mine fără să mă gândesc de două ori. Personajele de pe coperta alb-negru păreau atât de vii, încât te invitau, fără voie, să iei parte la intimitatea lor, să faci parte din subtilitățile monocrome ale unei lumi încântate să poarte conversații lungi și cu rost.

CITEȘTE ȘI Aristocrația unei doamne moderne

Evident, cum spune și Nicolae Iliescu, „Ileana şi Romulus Vulpescu alcătuiesc unul dintre cele mai simpatice şi mai originale cupluri scriitoriceşti din istoria noastră literară.” Dar ceva mă face să cred că nu erau unicii.

Știu, citim puțin pentru că alergăm mult și timpul ne este limitat de cine știe ce priorități valoroase. Dar, din când în când, poate în câte o sâmbătă ploioasă, v-aș invita la o lecție de istorie ambalată într-o poveste frumoasă. Căci, vorba poetului național: „Vreme trece, vreme vine, Toate-s vechi şi nouă toate; Ce e rău şi ce e bine Tu te-ntreabă şi socoate.”

#decitit

1. Amintiri din Cotroceni ale unui fiu de „burghezo‑moșier” – Sorin M. Rădulescu

Cu un titlul mai mult decât reprezentativ, Sorin M. Rădulescu adună într-un volum întâmplări relevante pentru dificultăţile pe care le-a avut datorită originii sale ,,burghezo‑moşiereşti”.

2. Arta conversaţiei cu Ileana & Romulus Vulpescu – Ion Jianu, Romulus Vulpescu, Ileana Vulpescu

Într-o carte firavă cantitativ, dar puternică calitativ, publicistul Ion Jianu reunește în acest volum cinci interviuri luate Ilenei Vulpescu și lui Romulus Vulpescu într-un savuros dialog peste timp.

3. Povestea unei doamne  din Bucureşti. Tatiana Mărgescu – Victoria Dragu-Dimitriu

Penița Victoriei Dragu-Dumitru descrie hipnotic, pentru plăcerea oricărui paseist, o poveste care hrănește, înnobilează și servește drept punte între trecut și viitor, folosind vechile gesturi pentru a reda culoare unui București apus.

4. Istoria întortocheată a jaguarului albastru – Jaguarul Regelui Mihai – Radu Portocală

Regelui Mihai I, mare iubitor de mașini, i se „închină” un volum generos în ilustrații inedite și o poveste care începe cu „Pe 19 octombrie 1937, maşina a fost expediată în România”. O lectură rafinată, pour les connaisseurs.

5. Memoriile unui fost Săgetător – Horia Vintilă

Despre memoriile controversatului Vintilă Mihăilescu au scris mulți. Și câte n-ar fi de spus despre acest anticomunist radical, scriitor internaţional, distins cu premiul Goncourt al Academiei Franceze, a cărui primă carte în limba română, evocă amintirile copilăriei sale?

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii