Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Opinii |
|

Votați cu bunul-simț și o să vă facă bogați!

Am văzut cel mai recent documentar apărut pe Netflix, „Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates”, chiar în orele dinainte de termenul limită pentru depunerea candidaturilor la alegerile prezidențiale.
010 editorial

Informațiile despre candidați le știți deja. Actualul președinte conduce detașat din punctul de vedere al numărului de semnături depuse pe liste – peste 2 milioane, urmat de Viorica Dăncilă cu 1,4 milioane, iar Dan Barna, Theodor Paleologu și Mircea Diaconu (i-am pus în ordine aleatorie) cu circa 400.000 fiecare. Nu au lipsit nici acum „catindații” de serviciu, în acest caz Miron Cozma și Viorel Cataramă. Și unul, și altul reprezintă umbre ale unui trecut care pare că nu ne dă pace nici măcar acum, la aproape 30 de ani de la Revoluție. Cozma, pe de o parte, este unul dintre cei mai buni exponenți ai unui sistem retrograd care a reușit să țină România într-o stare de subdezvoltare care se traduce în cel puțin un deceniu și jumătate pierdut mai ales de către noi, cei care am prins acele vremuri tocmai în perioada în care ne formam ca adulți.

Nici celălalt personaj nu se lasă mai prejos, fiind unul dintre exponenții legăturilor deloc benefice pentru societate dintre politic și business (și viceversa). Dar nu despre cei doi este vorba în acest articol și nici măcar despre foștii președinți Iliescu (cel care l-a grațiat pe Cozma chiar în ultimele sale zile în funcție), Băsescu (proaspăt declarat de către instanță colaborator al Securității – e drept că decizia nu este definitivă), Constantinescu (cel învins de Securitate, sau mai exact de către presa Securității, după cum susținea chiar el) și nici despre actualul președinte. Ci despre faptul că, în ciuda oricăror personaje ale trecutului de care am scris mai sus, care ne bântuie (încă) viețile, sunt toate premisele ca „bătălia pentru Cotroceni” de peste o lună să aibă, pentru prima dată în cele aproape trei decenii care au trecut de la Revoluție, doar într-un rol marginal, de figurant, pe reprezentantul partidului care până acum a făcut și a desfăcut (aproape) totul în România. Dincolo de orice alte discuții de detaliu și nuanțe, asta înseamnă fără echivoc o evoluție a societății.

Revenind la documentarul apărut pe Netflix, realizat de regizorul și producătorul american Davis Guggenheim (dacă numele nu vă spune mare lucru, atunci sunt convins că numele unui alt documentar realizat de el, „An Inconvenient Truth”, vă sună mai cunoscut), avem ocazia să intrăm „în creierul” lui Bill Gates, cel care multă vreme a fost cel mai bogat om de pe planetă. Descoperim un creier deloc ordonat, dimpotrivă, un „haos complet”, cum îl descrie chiar Melinda, soția lui Bill Gates, care ne explică apoi că există o metodă prin care Bill Gates își ordonează gândurile și le amestecă la un loc cu cantități uriașe de informații și le pune la lucru. Vedem în detaliu cum funcționează mintea fondatorului Microsoft, pe măsură ce acesta își etalează într-un mod pe cât de amuzant, pe atât de candid, preocupările și obsesiile pentru eradicarea poliomielitei sau pentru toaletele viitorului.

Am mai avut ocazia să văd aceeași candoare într-un documentar HBO, dar și pe viu, în urmă cu mai mulți ani, și la băiatul obsedat de numere din Nebraska care avea să devină peste ani cel mai respectat om din industria financiară, Warren Buffett. Ceea ce-i leagă pe cei doi americani, dincolo de prietenia și activitățile lor filantropice, este bunul-simț și principii precum integritatea și decența, care par desuete în vremurile pe care le trăim.

La 30 de ani de la ieșirea (teoretică) din comunism, e vremea să ne acceptăm, cu bune și mai ales cu rele, trecutul și să încercăm să construim, pe mai departe, un viitor mai bun pentru copiii noștri. Cu bun-simț, decență și integritate. Astfel, nu doar copiii noștri, ci și întreaga societate va fi mai bogată.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii