FacebookTwitterLinkedIn

Rata de penetrare a serviciilor de acces la internet la puncte mobile a ajuns la 68%, la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă că numărul conexiunilor de acces la internet la puncte mobile active a crescut cu 35%, față de 2012, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

„Iar dacă ne uităm și mai în urmă, vedem că, în 2012, această creștere a fost de peste 100% (față de 2011 – n. red). Practic, internetul mobil va reprezenta resursa de creștere pentru industria telecom. O creștere foarte mare pe zona de internet fix în România nu cred că va mai avea loc. Internetul pe bandă largă mobil, poate fi privit ca o soluție complementară a internetului fix și ar putea influența pozitiv dezvoltarea economică”, declară Cătălin Marinescu, președintele ANCOM. Cât despre estimările pentru anul în curs, el susține că vom asista la o creștere cel puțin la fel de mare ca cea de anul trecut, iar această majorare va fi influențată în special de creșterea nivelului de penetrare a smartphone-urilor, dar mai ales de creșterea nivelului de acoperire a serviciilor 4G și chiar 4G Plus.

grafic acces la internetÎn cea mai mare parte, investițiile din telecom s-au îndreptat, în ultimii ani, în special spre zona de dezvoltare a internetului mobil. În 2012, a avut loc cea mai mare licitație destinată operatorilor de telefonie mobilă, organizată vreodată în România. În urma acestei licitații Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS și 2K Telekom au cumpărat 85% din spectrul radio scos la licitație, în benzile de 800 MHz și 2600 MHz, pentru serviciile LTE (4G și 4G Plus).

Valoarea  cumulată a taxelor de licență achitate de acești operatori, în urma licitației de acum doi ani, a fost de aproape 700 de milioane de euro. Astfel România s-a numărat printre primele țări din Europa în care au fost lansate serviciile 4G. Iar, recent, operatorii de telefonie mobilă au anunțat lansarea vitezelor de transfer de până la 43,2 Mbps pentru 3G şi de până la 300 Mbps pentru 4G.

„Dacă ar fi să ne uităm la țările din jur, Ungaria abia acum face licitația, în Bulgaria și Polonia licitația este în stadiu de discuție”, spune Cătălin Marinescu, subliniind că, în ceea ce privește nivelul de evoluție a vitezei și calității internetului mobil, România se poate compara cu țări precum Germania sau Marea Britanie. Desigur, nu același lucru poate fi spus și despre nivelul de penetrare al internetului mobil, al smartphone-urilor și tabletelor. Chiar dacă creșterile înregistrate în ultimii ani au fost uriașe, majoritatea țărilor europene au avut un avans mult mai mare decât noi, încă de la lansarea pe piață a ofertelor ce includ internet mobil și a gadgeturilor de tip smart.

Dar, președintele ANCOM atrage atenția că există mai multe aspecte de luat în calcul atunci când vine vorba de nivelul relativ scăzut al penetrării smarphone-urilor și al internetului mobil.  „Acceptabilitatea serviciului de internet de bandă largă nu stă numai în disponibilitatea lui, constă și în alte aspecte, precum educația. Dacă vă uitați la cele mai recente studii, circa 42% dintre români nu au accesat niciodată internetul, iar acest lucru depinde uneori de educația primită, iar alteori de puterea de cumpărare. Este adevărat că tarifele în România sunt printre cele mai mici din Europa, dar ele trebuie comparate și cu puterea de cumpărare a populației”, explică Marinescu.

Totodată, el este de părere că faptul că suntem încă o piață în curs de dezvoltare poate fi privit și ca o oportunitate, atât în ceea ce privește diversitatea ofertelor jucătorilor din telecom cât și din industria IT, în general. Cert este că „investițiile operatorilor vor fi legate de internetul mobil”, mai menționeză reprezentanțul ANCOM.

„Dacă anumite aplicații se vor dezvolta și pe partea de voce, cum ar fi de exemplu aplicația WhatsApp, atunci telefonia se va schimba cu totul. Ofertele de voce vor dispărea și cu siguranță, pe termen lung vor fi schimbări în întreaga filosofie a ofertelor. Dacă acum peste voce se împachetează date, televiziune și altceva, cred că pe viitor serviciul de bază va fi internetul peste care va veni aproape gratuit serviciul de voce”, susține Cătălin Marinescu.

Reprezentantul Autorității a mai discutat și despre  profilurile utilizatorilor de telefonie şi internet din România, realizate pe baza celor mai recente date statistice colectate de ANCOM de la operatori. Astfel se conturează trei tipuri de profiluri: al utilizatorului ocazional, mediu şi intensiv. Utilizatorul mediu de telefonie mobilă şi internet pe mobil consumă lunar 100MB trafic de internet, trimite 60 de SMS-uri naţionale (din care 57 în reţea proprie şi 3 în afara reţelei) şi vorbeşte în medie 202 minute în reţea (din care 201 către mobil şi 1 către fix) şi 30 de minute în afara reţelei (din care 23 către mobil şi 7 către fix).  Un utilizator ocazional de telefonie mobilă şi internet pe mobil consumă lunar 33MB trafic de internet, trimite 20 de SMS-uri naţionale (din care 19 în reţea proprie şi 1 în afara reţelei) şi vorbeşte în medie 67 de minute în reţea (toate către mobil) şi 10 minute în afara reţelei (din care 8 către mobil şi 2 către fix).

Utilizatorul intensiv de telefonie mobilă şi internet pe mobil consumă lunar 300MB trafic de internet, trimite 180 de SMS-uri naţionale (din care 171 în reţea proprie şi 9 în afara reţelei) şi vorbeşte în medie 606 minute în reţea (din care 603 către mobil şi 3 către fix) şi 90 de minute în afara reţelei (din care 69 către mobil şi 21 către fix).

Privită dintr-o altă perspectivă această segmentare se poate face și în funcție de vârstă. „Există segmentul tânăr, care este campion la accesarea internetului pentru a obține diverse informații și utilizează aplicații care îi ușurează viața. Apoi, probabil că există un segment mai matur care se focalizează mai mult pe accesul la informație și este interesat mai puțin de aplicații, dar care începe să învețe și sunt cei care nu accesează internetul pentru că nu au încă o educație în acest sens”, spune Cătălin Marinescu. Înțelegem astfel că în categoria utilizatorului intensiv se încadrează în cea mai mare parte utilizatorii tineri.

În ceea ce privește utilizatorii business, el spune că ANCOM nu are încă suficiente date pentru a contura câteva profiluri clare dar este de părere că sunt tot mai multe firme care folosesc internetul mobil. „În ziua de azi, orice start-up are nevoie de o astfel de resursă pentru a-și dezvolta afacerea. Iar acest lucru facilitează dezvoltarea economică, în general, fie că ne referim la antreprenorii mici sau la marile corporații. Dacă ne uităm la companiile mari, vedem că a început să fie prefereată tot mai mult metoda de  lucru la distanță, angajații își fac treaba de acasă sau în alt loc în afara biroului și atunci au nevoie de un interent mobil foarte bun”, explică Marinescu.

Cum va arăta viitorul întregii industrii telecom? destul de greu de preconizat, afirmă președintele Ancom: „dacă mă întreba cineva în 2006 cum va evolua telefonia nu cred ca aș fi dat un răspuns potrivit. cred în continuare într-o evoluție foarte rapidă și oarecum neașteptată. Nu cred că cineva poate să spună cum va fi telefonia și internetul, sau comunicațiile electronice peste zece ani.”

În orice caz, el este convins că ofertele operatorilor vor fi din ce în ce mai bune, calitate mai ridicată și prețuri tot mai accesibile. Iar un impact puternic asupra vieții utilizatorilor s-ar putea să vină din partea aplicațiilor de tipul „machine to machine” (m2m) – tehnologie care permite comunicarea dintre două sau mai multe echipamentele aflate la distanţă, fie acestea wireless sau nu, mai susține reprezentantul Ancom.