FacebookTwitterLinkedIn

Norina Alinta Gâvan, Fondator, Asociația de Podiatrie

Lucrează pentru oameni și cu gândul la oameni. Inginer chimist, biochimist și doctor în chimie, pune sănătatea și promovarea acesteia în fruntea tuturor valorilor care îi ghidează traiectoria profesională și personală. A pornit de la idei ambițioase, în care a crezut cu tărie și pe care le dezvoltă cu abnegație. Norina Alinta Gâvan militează cu constanță și hotărâre pentru recunoașterea și dezvoltarea podiatriei în România. Pentru că merităm picioare sănătoase și care să ne ajute să pășim cu încredere.

În aprilie 2015, la Cluj-Napoca se marca o premieră în sistemul de sănătate românesc: lansarea Asociației de Podiatrie, cu obiectivul asumat să dezvolte specialitatea de podiatrie în rândul asistenților medicali și să creeze ocupația de podiatru și în România. Demersurile porniseră de la semnalarea problematicii piciorului diabetic și a mult prea multelor cazuri de amputații ale membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat (peste 5.000 pe an, în medie 14 pe zi!). O mână de oameni, coordonați de Norina Alinta Gâvan, erau hotărîți să facă tot ce pot pentru a schimba radical situația.

„Vrem să dezvoltăm cultura de îngrijire a picioarelor – la populația generală și în special la persoanele cu diabet, unde situația este foarte critică. În România nu există specialiști pregătiți în domeniul îngrijirii piciorului, iar conceptul de podiatrie – domeniu medical care se ocupă cu măsurile terapeutice preventive, curative și de reabilitare a piciorului, a fost pentru mult timp necunoscut”, explică Norina Gâvan, președintele de onoare al Asociației de Podiatrie.

Încă de la început, asociația a folosit expertiza si experiența partenerilor din țări precum Statele Unite, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Franța, Germania și Marea Britanie, unde podiatria este bine reglementată. Proiectul românesc se bucură de susținerea comunității internaționale; Norina Gâvan este membru asociat al Federației Internaționale a Podiatrilor (FIP), reprezentantul regional pentru Europa al DFoot International, membru al proiectul POINT al FIP și DFoot International, membru al comitetului de organizare a Congreselor Federației Internaționale de Diabet și invitată în Consiliul European al Podiatrilor (ECP).

Podiatria reprezintă încă un domeniu nou în lume, iar practica diferă de la o țară la alta. De aceea, specialiști în îngrijirea piciorului din statele membre ale Uniunii Europene au început, anul trecut, demersurile pentru unificarea specializării Podiatrie, care să le permită accesul automat pe piața europeană a muncii. Consiliul European al Podiatrilor, organizat de FIP la Paris, în Franța, a pregătit pașii necesari elaborării cadrului comun de formare în podiatrie, care trebuie să fie reglementat similar în cel puțin o treime din țările membre. Acești pași țin cont de trei principii: 1. Toate instituțiile, asociațiile profesionale și organizațiile guvernamentale de resort trebuie să se implice în acest proces. 2. Dezbaterile se pot desfășura la cel mai înalt nivel, fără ca vreo țară să fie omisă de la procesul decizional. 3. Nevoile pacienților sunt prioritare în elaborarea cadrului comun de formare în podiatrie.

În România, rezultatele Asociației de Podiatrie încep deja să se vadă. În trei ani de la lansare, a organizat două ediții de congres internațional în podiatrie și școli de vară, a început un program educațional multianual pentru medicii de familie și dezvoltă constant campanii de informare pentru publicul larg.

Pentru această perioadă, cel mai ambițios program al asociației este Programul educațional pentru actualizarea pregătirii profesionale a medicilor de familie în domeniul neuropatiei și al piciorului diabetic – UNITED („Unique Diabetic Neuropathy and Diabetic Foot Education”), dezvoltat în parteneriat cu Societatea Națională de Medicina Familiei. Programul se desfășoară sub egida DFoot International. Acesta a debutat în luna februarie 2018, cu un curs de formare profesională a 25 de medici de familie – formatori în managementul neuropatiei diabetice și al piciorului diabetic. Ulterior, pe tot parcursul anului, aceștia instruiesc alți medici de familie, atelierele fiind acreditate de către Colegiul Medicilor din România. În acest an, au loc ateliere în Oradea, Bacău, Ploiești, Suceava, București, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca, Pitești, Galați, Tîrgu-Mureș, Alba Iulia, Iași, Sibiu, Gura Humorului, Brașov, Bistrița, Piatra Neamț, Tulcea, Zalău, Constanța, Câmpulung Muscel, Rădăuți, Baia Mare, Vaslui și Curtea de Argeș. Programul UNITED este planificat să continue până în anul 2020.

Mai mult, în vara acestui an, Asociația de Podiatrie a depus la Ministerul Muncii documentația necesară recunoașterii ocupației de podiatru în România și înregistrării acestei ocupații în Codul Ocupațiilor din România (COR).

„Cred că de multe ori e greu să te apuci de ceva în România – multă birocrație, puțini susținători; dar poate cel mai dificil este să construiești de la zero, să dezvolți o zonă neexplorată și apoi să îi faci pe alții să ți se alăture, lăsându-i la o parte pe cei neîncrezători sau pe cei care cred că faci ceva doar din interes. Să crezi mereu în visul tău. Visul meu este să dezvolt podiatria în România ca specialitate medicală ce se ocupă cu problemele de sănătate ale picioarelor”, spune Norina Gâvan.

Știe că sistemul medical românesc are multe probleme, dar preferă să caute soluții decât să se plângă de situația existentă. „În țara noastră aproape zilnic se discută despre probleme în sistemul medical. Cu siguranță acestea există, dar cred că este important să existe și oameni care vor să dezvolte acest sistem. Pentru noi, asta înseamnă practic o îngrijire mai bună a pacientului, iar podiatrul trebuie să completeze echipa multidisciplinară dedicată îngrijirii fiecăruia – în special în cazul persoanelor cu diabet zaharat, unde apar frecvent probleme critice legate de picior, dar și la nivelul general al populației, pentru că podiatrul nu se ocupă doar cu pacienți. Se ocupă de sportivi, de balerini, de copii. Practic, orice problemă de la gleznă în jos i se adresează podiatrului, care poate face și recomandarea de încălțăminte potrivită. Rolul asumat de mine este să vorbesc despre podiatrie”, concluzionează fondatoarea Asociației de Podiatrie.