Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Opinii |
|

Vise cu și despre antreprenoriat

Nu faceți și voi „ceva” cu antreprenori? Primesc această întrebare tot mai des în ultimii ani, pe măsură ce antreprenoriatul a devenit cool.  
Ionut Bonoiu

Aproape că nu mai există instituție financiară care să nu aibă câte unul sau mai multe proiecte de educație antreprenorială. Dacă se poate ca acestea să fie corelate și cu vreun hub sau vreun ONG, atunci cu atât mai bine.

Politicienii, de orice culoare ar fi ei, se bat cu pumnul în piept și trâmbițează pe unde pot cât de mult susțin ei dezvoltarea micilor afaceri, prin programe de tip Start-up Nation sau orice alte scheme finanțate de alte autorități locale sau regionale. Consultanții roiesc la rândul lor în jurul ideii de antreprenoriat la firul ierbii sau, mai nou, de scale-up, ca muștele la miere.

Studiile certifică, de asemenea, bula uriașă creată în jurul dorinței românilor de a fi antreprenori, acest lucru fiind valabil mai ales în mediul urban.

Chiar și scena conferințelor și trainingurilor a început să fie suficient de mare pentru a atrage tot mai mulți antreprenori „de top” (câteodată se folosesc chiar de numele topului Forbes 500), a căror singură calitate este abilitatea de a prelua și a da mai departe idei din cărți și publicații sau din alte traininguri pe care le-au urmat în străinătate. Pentru numai câteva zeci sau sute de euro (sau mai mult, după caz), ei vă oferă rețeta succesului sau vă explică faptul că dacă vă doriți suficient de mult un lucru, atunci universul va conspira mai devreme sau mai târziu să vă îndeplinească această dorință!

Revista Forbes scrie despre antreprenoriat de la înființarea ei, în urmă cu peste o sută de ani, iar eu vorbesc și mă întâlnesc în mod regulat, de aproape două decenii, cu oameni de afaceri români și străini, fie ei antreprenori sau manageri ai unor afaceri mici și câțiva angajați sau, dimpotrivă, cu rulaje de miliarde de euro și mii de angajați.

Aproape fără excepție, mesajul lor este același. Antreprenoriatul este în primul rând despre curaj, despre anduranță, despre rezistență la durere. Antreprenoriatul înseamnă eforturi pe care oamenii obișnuiți nu sunt dispuși să le facă. De cele mai multe ori, antreprenoriatul este despre eșec și despre lecțiile pe care le înveți, atunci când o dai în bară, despre tine și despre oamenii din jurul tău.

Contrar multor propovăduitori de modă nouă, antreprenoriatul nu s-a născut în România în ultimii 10 ani și nici măcar după revoluție.

Antreprenoriatul este activ în România de multă vreme și tocmai de aceea am ales ca începând din această ediție să publicăm o istorie a antreprenoriatului și businessului românesc, un proiect pe care l-am gândit și dezvoltat împreună cu Centrul de Consultanță Istorică și echipa istoricului Dumitru Lăcătușu. Fără a vă strica surpriza lecturii, vă asigur că nici nu vă imaginați cât de multe asemănări sunt între mediul de business din prezent, trăirile oamenilor de afaceri de acum și cele pe care le aveau cei din urmă cu mai bine de un secol.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii