Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Viorel Zaicu (Editura Paralela 45): „Avem tot mai multe diplome de studii superioare și tot mai puțini cititori”

Viorel Zaicu, manager editorial la Editura Paralela 45, constată un paradox: numărul cititorilor a scăzut pe fondul creșterii numărului absolvenților de studii superioare.
Viorel Zaciu

Forbes: În ultimii trei ani, România a înregistrat creșteri economice. În ce măsură aceste performanțe macroeconomice au influențat piața editorială din România?

Viorel Zaicu: Cred că e greu de făcut o legătură directă. Mi se pare că piața editorială de la noi înregistrează creșteri doar în regim accidental.

Pe de altă parte, nu cred că piața cărții depinde de creșterea economică, ci de puterea de cumpărare, cu care în niciun caz nu ne putem lăuda, și, din păcate, de o sumă de factori care nu au nicio legătură cu economia. Bunăoară, de nivelul de educație. Avem tot mai multe diplome de studii superioare și tot mai puțini cititori.

Forbes: România este de 10 ani în Uniunea Europeană. Dar piața editorială din România este integrată sau măcar conectată, din perspectiva valorilor și a businessului, la piețele europene?

Viorel Zaicu: Mi se pare că stăm la fel ca la mai toate celelalte capitole. Câteva date sunt suficiente pentru a ne da seama cât suntem de conectați.

Cunosc un scriitor ceh care își publică romanele într-un prim tiraj de 100.000 de exemplare. Mai știu două autoare poloneze care depășesc pragul de 1.000.000 de cărți vândute în fiecare an. Apoi, gândiți-vă că, deși are un specific național clar, piața editorială este, la fel ca a comunicațiilor și ca atâtea altele, destul de concentrată economic.

Editorii independenți se împuținează de la an la an. Bunăoară, gigantul suedez Bonnier deține edituri în 15 țări, printre care Germania și Australia. Și niciuna dintre ele nu este „de apartament”. Marii editori din spațiul anglo-saxon au atacat în ultimii ani piața de carte din China, care crește ca Făt-Frumos. HarperCollins are vreo șase sau șapte sucursale europene, dintre care una e poloneză.

Din câte știu eu, până la ora asta nicio editură importantă din România și nici piața în general nu a fost „atacată” de astfel de „rechini”.

Numărul librăriilor de astăzi din România este mai mic decât cel al librăriilor din Oslo.

Forbes: În opinia dvs, care sunt blocajele interne ce au frânat în ultimii trei ani dezvoltarea pieței editoriale din România?

Viorel Zaicu: Vechile probleme. Nu cred că s-a adăugat vreuna în ultimii ani care să poată fi pusă pe seama unor defecțiuni din interiorul sistemului. Ba dimpotrivă, TVA-ul pentru carte a scăzut.

S-ar putea spune și că librăriile încep să se așeze mai bine pe poziții, deși sunt foarte puține. Numărul librăriilor de astăzi din România este mai mic decât cel al librăriilor din Oslo (oraș care oficial are ceva mai mult de o jumătate de milion de locuitori), iar cifra lor de afaceri însumată este mult mai mică decât cifra de afaceri a celor două librării „Casa cărții” din Moscova.

(28 aprilie 2017)

CITEȘTE: ALEGERI CU CARTEA LA CAP

VEZI INTERVIUL CU MIHAIL PENESCU (EDITURA ALL)

CITEȘTE INTERVIUL CU IREN ARSENE (CURTEA VECHE)

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii