Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Tech |
|

Violeta Luca, Microsoft România: „Inovația a devenit modul de a ține pasul sau a fi înaintea timpurilor”

Inovația are un rol extrem de important în evoluția industriilor și a fiecărei companii în parte. Le-am solicitat unora dintre cei mai importanți actori ai mediului de afaceri păreri despre rolul inovației și implementarea procesului de inovație.
Violeta Luca (3)_1

Definiția inovației

Inovația are la bază de cele mai multe ori dorința de a schimba ceva în mod fundamental, este deschiderea unui drum nou. Uneori drumul este mai direct și deci mai eficient, alteori conduce către o destinație nebănuită înainte și aduce progres. În accepțiunea modernă, într-o lume a schimbărilor rapide, inovația a devenit modul de a ține pasul sau a fi înaintea timpurilor. Fie că vorbim despre inovație în produs, marketing, proces sau la nivel organizațional, aceasta este circumstanțială și întotdeauna progresistă.

Kostas Loukas, Microsoft România: „România are una dintre cele mai mari creșteri dintre filialele Microsoft”

Inovația în companie

Microsoft s-a născut din dorința de a schimba lumea. Această companie a lucrat la un obiectiv foarte ambițios, văzut de mulți aproape imposibil la vremea respectivă: un computer personal pe fiecare birou. Prin inovație, fondatorul companiei a transformat în realitate acest vis ambițios. În prezent, avem un obiectiv cel puțin la fel de provocator: Microsoft și-a propus să faciliteze fiecărei persoane și fiecărei organizații posibilitatea de a realiza mai mult cu ajutorul tehnologiei. Calea pentru a atinge acest deziderat se face prin democratizarea accesului la tehnologia de vârf, prin produse și procese care au la bază cloud-ul. Astfel, vedem cum firme de dimensiuni mai mici au acces la instrumente de eficientizare și creștere a business-ului care până de curând nu erau disponibile decât marilor corporații (CRM, ERP, putere de calcul scalabilă aproape la infinit etc.). Iar în corporațiile mari, adopția tehnologiilor cloud crește agilitatea companiei deoarece implementările sunt modulare, asigură flexibilitatea dezvoltărilor ulterioare și sunt livrate mai rapid. Toate acestea sunt avantaje competitive fără de care, în mediul de astăzi, o companie nu mai poate să valorifice oportunitățile pieței.

Cât investește Microsoft pentru educarea celor mici în domeniul informaticii

Succes în inovație

Ținând cont că 2015 a marcat lansarea Windows 10, precum și o serie de noi funcționalități în Azure (peste 500 de release-uri în cloud-ul Microsoft), este oarecum dificil să punctezi o singură inovație. Din punctul de vedere al adopției la scară largă, Windows 10, cu aproape 300 de milioane de utilizatori activi la niciun an de la lansare, vine ca un răspuns firesc. Dacă ne gândim însă din perspectiva impactului în transformarea vieții de zi cu zi, atât în plan personal cât și profesional, atunci produsele de pe platforma Microsoft Azure sunt vârfurile Microsoft în materie de inovație.

DECLARAȚIILE SPEAKERILOR DIN CADRUL CONFERINȚEI FORBES FUTURE INNOVATION & TECH 

conferinta

Inovația – valoare sau proces?

Inovația rezultă în urma unui proces cu trei faze succesive: apariția unei idei generatoare, dezvoltarea ideii și propagarea conceptelor ce derivă din dezvoltarea acesteia. Pe parcursul celor trei etape, managerii care supervizează „laboratorul de idei“ au în responsabilitatea lor câteva acțiuni de importanță critică: selecție de idei din surse interne sau externe, selecție de idei combinate din surse mixte, selecție finală, dezvoltare și conceptualizare, urmate de promovarea și argumentarea ideii inovatoare în interiorul companiei.

Microsoft descarcă Windows 10 pe calculatorul tău, din oficiu, pentru orice eventualitate

Inovația și învățarea

Cred că putem dezvolta capacitatea de a inova în cadrul unei organizații prin crearea unui mediu de lucru care stimulează inovația, în care membrii echipei învață să gândească „out of the box”, să caute soluții în afara cadrului bine-cunoscut, să fie motivați de limitări și să vadă frumusețea în drumul găsirii soluției, dincolo de provocare.

Echipă, persoană sau context

Mă bazez atât pe infrastructura organizației, cât și pe echipa directă, pe fiecare dintre membrii acesteia, iar inovațiile se dezvoltă mai ușor în medii de lucru care încurajează ideile „altfel” și creativitatea. Totodată, într-o perioadă în care timpul nu are răbdare cu noi, este important să construim cu rigoare și consecvență un mediu de lucru productiv, iar tehnologia este cea care face loc inovației în agendele și bugetele noastre.

Investiţii în viitori specialişti

Eșecul și inovația

Parafrazând-o pe una dintre scriitoarele mele preferate, eșecul reprezintă dovada încercărilor noastre de a ne fi mai bine. Conceptul de „trial and error” nu mai este demult unul nou. Ca să rămânem în lumea Microsoft – există în cadrul companiei ceea ce se numește „Microsoft garage”, un loc cu nume real și existența virtuală, acel „spațiu” în care diferite echipe încearcă proiecte și idei din care pot rezulta următoarele inovații de impact. Unele proiecte prind viață, altele sunt abandonate la un moment dat. Natural. Într-un astfel de cadru, vorbești de încercare fără a implica acest concept de eroare, mai mult, eroarea e asumată ca parte din proces.

Lecții despre inovație

Atât indivizii, cât și organizațiile pot învăța să inoveze, să fie mai creativi, să provoace status quo-ul în căutarea acelui „mai bine”, iar dacă înglobăm în cultura organizației curiozitatea și orientarea spre client, atunci inovația devine în mod firesc, parte din ADN-ul echipei. O altă lecție învățată este că inovația este accesibilă atât marilor corporații cât și companiilor mai mici, mai agile și că poate fi extrem de „disruptive”. O a treia lecție este legată de obstacole și limitări, inovația apărând adesea în momentele în care organizațiile se confruntă cu provocări majore, care afectează însăși rentabilitatea firmei. Nu în ultimul rând, este important să fim atenți la modul cum se comportă și cum se manifestă clienții și așteptările lor atunci când inovăm. Uneori, cele mai mici unde se pot transforma în valuri uriașe care schimbă fundamental modul în care interacționăm, în care ne trăim viața.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii