Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Macroeconomie |
|

Violeta Ciurel: „Se poate și fără planuri, dar atunci vorbim de o posibilă dezvoltare haotică”

violeta ciurel
O țară fără planuri, care trăiește de pe azi pe mâine, așa cum bat „vânturile” Europei, ale SUA sau ale Rusiei. Astfel pare România în prezent, o țară fără planuri angajate, care să fie pornite dintr-un punct și conduse până la final. Am solicitat opiniile despre planurile României unor oameni de afaceri cu picioarele pe pământ, care sunt obișnuiți să lucreze cu strategii și planuri. Răspunsurile nu sunt deloc optimiste.

Violeta Ciurel, CEO AXA Life Insurance Portugalia

Forbes: În 24 de ani de capitalism, România a avut planuri în domeniul economic pe care le-a dus până la capăt? Puteți să nominalizați un astfel de plan în diferite ramuri ale economiei sau în mediul de afaceri?

Violeta Ciurel: Au existat strategii, planuri cu fiecare legislatură și mai ales cu fiecare guvern, dar nu a existat o consistență a acestora care să ducă la rezultate de durată. Sigur că și criza declanșată în anul 2008 a afectat și România, dar dacă era mai bine pregătită și reprezenta un pol de atractie mai puternic pentru investitorii străini, cel puțin în regiunea Europei Centrale și de Est, impactul ar fi fost mult diminuat.

Totuși, au existat și unele progrese. Integrarea și alinierea la reglementările europene în domeniul financiar-bancar și non-bancar, implementarea reformei sistemului de pensii private sunt exemple de planuri duse până la capăt, la fel ca și exemplele dezvoltărilor spectaculoase pe care le-a avut, de exemplu, industria auto sau serviciile de tip IT și comunicații, domeniu în care România nu doar că și-a dus planurile până la capăt, dar a ajuns chiar să exceleze și să se afirme.

Forbes: Credeți că România este în prezent o țară cu strategii economice, cu planuri, cu viziuni clare asupra mediului economic și de afaceri?

Violeta Ciurel: Cred că eforturi se fac ȋn aceste direcţii ȋnsă mai este mult de lucru. Atât clasa politică cât şi comunitatea oamenilor de afaceri pot face mult mai mult, mai ales dacă priorităţile sunt aliniate. Dar pentru aceasta, ar trebui să existe un dialog mai puternic între părțile implicate, o conlucrare cu specialiștii și experții mult mai intensă și orientată spre rezultate nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și lung, o voință și o susținere politică mult mai categorică.

În ultima vreme, modificările legislative care influențează mediul economic și de afaceri au luat o amploare foarte mare pe care dacă o corelăm cu lipsa de transparență pentru unele dintre acestea slăbesc încrederea investitorilor și fac dificilă, sau chiar imposibilă elaborarea unor planuri de afaceri care să poată fi duse la îndeplinire.

De aceea, stabilitatea legislativă a mediului în care se operează pe piața româneasca reprezinta un factor foarte important în decizia de a investi în România.

Forbes: În opinia dvs., care ar fi planurile în domeniul economic și de afaceri ce ar trebuie urmate în România?

Violeta Ciurel: Un prim pas ar fi să avem un dialog permanent între mediul de afaceri şi cel politic. Ar ajuta enorm dacă ne-am concentra cu toţii eforturile ȋn aceleaşi direcţii.

Priorităţile politice nu ar trebui să fie diferite de cele ale mediului de business aşa cum oamenii de afaceri nu pot construi durabil fără susţinerea statului, deci să ne ignorăm reciproc nu este o soluţie.

De asemenea, viziunea și strategia pe termen mediu şi lung sunt importante. Creşterea organică, durabilă se obţine ȋntr-un anumit interval de timp şi are ȋn spate viziune şi strategie pe termen lung. Măsurile punctuale, deciziile situaționale oferă rezultate nesustenabile ȋntr-un mediu concurenţial.

Forbes: Poate o țară să se dezvolte fără planuri?

Violeta Ciurel: Fireşte că nu, fără planuri, viziune şi strategie, fără eforturi susţinute pe termen lung, rezultatele nu pot fi cele pe care ni le dorim cu toţii. Sau, dacă vreti, se poate și fără planuri, dar atunci vorbim de o posibilă dezvoltare haotică și necorelată.

(decembrie 2013)

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii