Cautare
, Contributor

Exclusiv |
|

Viitorul irigațiilor

Nu există un sistem de viitor fără ca automatizarea să joace rolul principal, crede George Cătălin Costache, CEO Siemens România.
george catalin costache_4188

Filiala românească din cadrul grupului german Siemens a înregistrat în anul fiscal 2015 o creștere  de 15% în venituri, față de aceeași perioadă a anului precedent, ajungând la 157 de milioane de euro. Creșterea a fost determinată de extinderea automatizărilor din sectorul petrol și gaze, în timp ce sectoare precum cel medical sau al transporturilor au rămas stabile. George Cătălin Costache, cu o experiență de 11 ani în cadrul Siemens, dintre care patru în poziția de CEO al companiei, absolvent al facultății de Hidrotehnică și fost angajat al Apelor Române, a vorbit în cadrul CEE Forum despre sistemele de irigații și tehnologizarea lor.

Grație sistemelor de irigații inteligente, proiecte la care se lucrează în cadrul Siemens, există modalități de reducere a cantității de apă necesară zonelor afectate de secetă, care micșorează riscul pierderilor de apă și reușesc să facă o economie între 10% și 50%. „Sunt un milion de oameni vulnerabili la secetă. 190 de localități și 823.000 de hectare scoase de sub efectul lipsei de apă”, susține CEO-ul companiei de tehnologie. Potrivit acestuia, în perioada 2021-2050 se estimează că seceta se va extinde, în condițiile în care, în prezent, suprafața irigabilă a României este de 11%. Se pune problema extinderii acesteia, în măsura în care la începutul anilor ’90 suprafața irigabilă era mult mai mare, atrage atenția Costache.

De asemenea, într-un sistem de irigare inteligent senzori joacă un rol important, fie ei senzori pe motoare, pompe, senzorii de calitate, de umiditate sau de debit. „Gândiți-vă cum arată un sistem complex în care senzorul de umiditate din câmp îi transmite calculatorului principal să oprească apa”, încearcă un exercițiu de imaginație Costache.

O altă componentă importantă a acestor tehnologii este managementul integrat. „Există posibilitatea ca pentru aceste sisteme pe care noi le gândim integrate, o partiție pe unul din sateliții care se învart în jurul pământului să primească informația și cel care gestionează sistemul să poată acționa de la mare distanță”, explică CEO-ul Siemens. Nu în ultimul rând, securizarea sistemelor de irigații este, de asemenea, o componentă cu greutate.

Importanța apei și, mai degrabă, imposibilitatea existenței vieții în lipsa ei, sunt motivele care îl fac pe Costache să se întrebe dacă nu cumva apa este următorul aur negru al planetei: „Următorul aur negru? Posibil. Dar cred că ar fi mai bine să fie aurul verde, albastru. Cu aurul negru și dacă îl avem, și dacă nu îl avem, ne putem descurca. Fără apă este absolut imposibil.”

Cât privește gradul de urbanizare, Costache crede că până în 2050 „ar fi nevoie de trei planete care să susțină creșterea și consumul”, iar „consumul de resurse și energie se va dubla”. El atrage atenția unei responsabilizări colective. „Depinde de noi, cei care construim viitorul, cum va arată acest consum.”

Siemens a deschis primul birou în România în anul 1905, sub denumirea Societatea Română de Electricitate – Siemens Schuckert Societate Anonimă, ducând mai departe o tradiție de un secol de existență. Compania are patru fabrici în Sibiu și Buziaș și patru centre care se ocupă cu cercetarea și dezvoltarea în IT și energie, care sunt localizate în București, Brașov și Cluj-Napoca. În ultimul centru din Cluj-Napoca, care a fost deschis în 2014, după o investiție inițială de 4,5 milioane de euro, Siemens intenționează să angajeze până în 2017 peste 200 de persoane.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii