Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

|
|

Victorie cu datorii

După victoria în instanţă a fraţilor Ioan și Viorel Micula împotriva statului român, firmele acestora au raportat în 2015 datorii și pierderi în creștere faţă de anul precedent.
Ioan_Micula

European Drinks, companie membră a grupului fondat de frații Ioan și Viorel Micula, a încheiat anul 2015 cu un profit net de 10,04 milioane de lei, o performanță notabilă, după ce cu un an în urmă raportase pierderi de 22,3 milioane lei. Cifra de afaceri a producătorului de băuturi răcoritoare din județul Bihor a fost de 307,5 milioane lei, la nivelul anului precedent (creștere de doar 5%). Valoarea datoriilor European Drinks s-a ridicat la 307,2 milioane lei, în timp ce creanțele au fost de 117,5 milioane lei. Compania are brandurile de băuturi răcoritoare Izvorul Minunilor (apă minerală), Frutti Fresh, Adria și Hera.

European Food, compania de produse alimentare care produce brandurile Naty, Viva, Regal, Bürger (bere) și Fruttia, a avut o cifră de afaceri de 307,65 milioane lei, la nivelul anului precedent (scădere de 3,6%). Demn de remarcat în cazul acestei firme sunt pierderile raportate la finele anului 2015: 387,3 milioane lei. De asemenea, datoriile au atins 503,5 milioane de lei, în timp ce creanțele au fost de 169,3 milioane lei.

La începutul acestui an, s-a anunțat că Ioan şi Viorel Micula au câştigat definitiv procesul intentat statului român la ICSID (Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială), şi trebuie să primească despăgubiri de peste 200 de milioane de euro. În decembrie 2013, cei doi oameni de afaceri au câştigat, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale, aceștia urmând să primească aproximativ 376 milioane lei, plus penalităţi. Atunci, Comisia Europeană a informat autorităţile române că orice plată de despăgubiri ar constitui un ajutor de stat. În februarie 2014, autorităţile române au informat Comisia Europeană că au plătit parţial despăgubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanţi, respectiv firma European Food SA. Suma compensată a fost de 337,4 milioane lei. Comisia Europeană a ajuns la concluzia că suma plătită drept despăgubire încalcă normele UE. În aceste condiții, autoritățile române au făcut recurs la ICSID, dar au pierdut.

La scurt timp după ce a fost anunțată sentința definitivă la începutul acestui an, Ministerul Finanţelor Publice a precizat că a achitat integral suma pe care o datora către proprietarii European Food, dar că trebuie să recupereze de la aceștia circa 380 de milioane lei, la cererea Comisiei Europene.

O altă companie a fraților Micula este Rieni Drinks SA, care a avut în 2015 o cifră de afaceri de 62,9 milioane de lei și un profit de 2,65 milioane de lei. Afacerile firmei au scăzut cu 6,7%, în timp ce profitul s-a dublat față de anul 2014. Rieni Drinks a avut datorii de 113,8 milioane de lei și creanțe în valoare de 55,1 milioane de lei.

Compania Transilvania General Import Export, deținută de frații Micula, a înregistrat o cifră record de afaceri de 832,6 milioane de lei în 2015, dar a raportat pierderi de 10,6 milioane de lei. Datoriile firmei de comerț au fost de 511,9 milioane de lei, iar creanțele de 150,7 milioane de lei.

Nici afacerile celor doi frați în piața de televiziune n-au mers bine în cursul anului trecut. Grupului de televiziuni Centrul Național Media (Național TV, Favorit TV, Național FM și Național 24 Plus) a înregistrat pierderi. Astfel, compania ABC Plus Media, care deține licența TV a televiziunii Național TV și a radioului Național FM, a avut o cifră de afaceri de 24,5 milioane de lei și pierderi de 5,17 milioane de lei. Datoriile companiei de media au fost de 16,03 milioane de lei.

 

Un miliard și jumătate

De la fundație la acoperiș

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii