FacebookTwitterLinkedIn

Este unul dintre cele mai cunoscute nume din piața de publicitate românească. „Am avut oportunitatea de a contribui la construirea unei industrii”, spune Veronica Savanciuc. De-a lungul timpului, a fost președinte și membru în principalele organizații și asociații din domeniul publicității (a avut trei mandate de președinte al International Advertising Association România, de exemplu), punând umărul la formarea și dezvoltarea pieței locale pe lungul drum al acesteia spre normalitate.

În toți acești ani, a fost fidelă unei filosofii simple de viață și de business. „Sunt absolut convinsă că viața unui om este marcată de întâlniri providențiale. Dacă ai șansa să întâlnești oameni cu valori solide și cu care rezonezi atât la nivel personal, cât și profesional, este extraordinar dacă îți pot deveni parteneri în afaceri. Niciunul dintre noi nu este perfect sau competent în toate domeniile unei afaceri. Este excelent să ai parteneri loiali, să poți împărți cu ei competențele și să vă inspirați reciproc. Cred foarte mult în chimie, în potrivirea dintre oameni, în profesioniști care se completează, care au moduri diferite de a acţiona, dar au valori comune. Astfel, se închide cercul”.

Veronica Savanciuc este Președinte și CEO al Lowe Group, unul dintre cele mai mari grupuri de comunicare din România, care a înregistrat anul trecut afaceri cumulate de 46 de milioane de euro.

Povestea grupului a început în urmă cu 25 de ani, cu un parteneriat între Veronica Savanciuc și discretul om de publicitate Paul Radu. Erau primele luni ale anului 1993 și Veronica Savanciuc renunța la o poziție de director de marketing și vânzări la una dintre puținele multinaționale prezente atunci în România pentru a pune bazele unei companii de publicitate, Plus Advertising, împreună cu partenerul ei de afaceri.

„Am înțeles foarte repede un lucru simplu. Multe companii străine erau deja prezente în România, aveau nevoie de servicii complexe de marketing, în timp ce numărul agențiilor de publicitate era foarte mic. A fost, aşadar, o altă întâlnire extraordinară între ceea ce îmi plăcea să fac – marketing – şi o nevoie ridicată de servicii de publicitate pe piaţa românească, aflată într-o creștere accelerată”, rememorează Veronica Savanciuc începuturile Plus Advertising, o companie pornită cu o investiție inițială de câteva mii de dolari.

La fel ca pentru multe alte afaceri pornite la acea vreme, pragul de rentabilitate (break-even) a venit foarte rapid. „Era o perioadă cu oportunități deosebite, pe care am ştiut să o fructificăm.”

Citește și: Veronica Savanciuc– Locul 22 în Top 50 cele mai influente, ediția 2018

De altfel, identificarea oportunităților de afaceri, curajul și inovația stau la baza evoluției profesionale a Veronicăi Savanciuc. După ce a absolvit Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București și ASE, Veronica Savanciuc și-a continuat studiile cu un EMBA în cadrul ASEBUSS / University of Washington. Studiile economice i-au fost foarte utile în tot ceea ce a urmat, în mod special în trecerea la antreprenoriat. „Tot ceea ce mi s-a întâmplat în viață, oamenii pe care i-am cunoscut, companiile în care sau cu care am lucrat m-au ajutat să fiu ceea ce sunt astăzi.”

Cum a început parteneriatul cu Interpublic? „Oportunitatea a fost reprezentată de prima participare ca om de publicitate la Conferința IAA din Praga, în vara anului 1993. Atunci am înțeles magnitudinea pieței internaționale de publicitate, activitatea grupurilor de comunicare globale și imensa oportunitate de a ne asocia cu unul dintre ele. Mai multe agenții internaționale au răspuns pozitiv la propunerea noastră de colaborare, iar, la finalul anului 1994, am ales să ne asociem cu Lintas, membră a Interpublic Inc, unul dintre primele patru holdinguri de comunicare din lume.”

„Alegerea a venit firesc, prin faptul că trei dintre cei mai mari clienți ai noștri în vremea aceea erau clienți internaționali ai Lintas. De altfel, Unilever și Johnson & Johnson sunt și astăzi clienții noștri”, adaugă Veronica Savanciuc.

Relația cu Interpublic a continuat prin afilierea treptată a companiilor specializate pe care Lowe Group le-a lansat în România la alte rețele importante din holding – Initiative, Golin, BPN. A fost o oportunitate pentru acestea să intre pe piața din România prin intermediul unui partener de încredere, precum și pentru Lowe Group să aducă în industria locală know-how-ul unor agenții internaționale puternice. „Am adoptat cu adevărat brandurile Interpublic, le-am îmbrățișat valorile, le-am făcut cunoscute numele pe piața locală, am crescut împreună și le-am tratat ca pe parteneri egali, chiar dacă Interpublic are o deținere minoritară în grupul nostru (n.r. – 20%). Suntem singurul grup din industria de comunicare care înglobează 4 rețele diferite din cadrul IPG”, explică Veronica Savanciuc relația foarte bună pe care Lowe Group o are cu partenerul american.

Astfel, Lowe Group a fost primul grup de publicitate din România care a ales să își diversifice oferta încă de la începuturi, iar în prezent reunește agențiile MullenLowe (advertising), Initiative (media), Golin (PR), Profero (digital), Medic One (comunicare în domeniul medical şi farmaceutic) și BPN (new media). Aproximativ 40% dintre clienții grupului cumpără servicii integrate de comunicare, cei mai mulţi accesând cel puțin trei componente, în general creaţie ori media, digital şi PR.

O altă direcție importantă pe care a fost construit grupul Lowe este parteneriatul cu oamenii. „Din grupul nostru de top managers, 5 sunt cu noi de peste 10 ani: Octavian Popescu, Alexandra Olteanu, Oana Cociașu, Hortensia Năstase, Andreea Dinescu. A fost întotdeauna o prioritate pentru noi să atragem cei mai buni oameni, să-i formăm, să-i păstrăm alături de noi, iar unii dintre managerii de top au devenit asociați în companiile pe care le conduc”, spune Veronica Savanciuc.

În ceea ce privește parteneriatele de lungă durată cu clienții săi, Grupul Lowe a dezvoltat campanii de comunicare pentru companii precum Unilever, Johnson & Johnson, Orange, cu care colaborează de peste 15 ani, și a creat sloganuri care au făcut istorie: „AMIGO şi eşti ca nou”, „Tu şi Tuborg!” sau „Văru’ tocmai te-a rezolvat!”.

Lowe Group sărbătorește anul acesta 25 de ani de existență. „Publicitatea şi marketingul au evoluat foarte mult în acest interval de timp. Avem campanii românești premiate la Cannes și la alte festivaluri internaționale renumite, exportăm campanii pe alte piețe, facem strategii regionale. Totuși, cred că suntem ținuți în loc de mărimea pieței de publicitate, care reunește bugete semnificativ mai mici decât celelalte piețe din regiune și încă sub cele din anul de referință 2008 în România.”

În dezvoltarea unei piețe, însă, nu sunt importanți doar anii de creștere, ci și perioadele mai dificile. „Criza economică din 2008 ne-a adus multă înțelepciune. A fost momentul când ne-am maturizat cu toții”, adaugă Veronica Savanciuc, care consideră că preocuparea pentru eficiență este principalul câștig al crizei. De altfel, vorbind despre eficiență, Grupul Lowe a fost prima companie din industrie care a implementat un sistem de trafic, în anul 1995.

Totuși, poziționarea Lowe Group cu ocazia aniversării de 25 de ani nu este concentrată pe sfertul de secol care a trecut, ci pe prezent și mai ales pe viitor – pentru că, la 25 de ani, ai tot viitorul în față, spune Veronica Savanciuc. „Întotdeauna am fost Young & Bold, ne-am asumat riscuri și am avut curajul să fim, de multe ori, cu un pas înaintea

industriei. Am avut abordări profesionale curajoase – de la vestitul tramvai Levi’s fully branded din 1994 la înregistrarea sunetului inimii într-o aplicație mobile (Orange My Heartbeats). Dar am avut și cele mai tari petreceri și cele mai inedite team building-uri. Am încercat tot timpul să fim disruptive, atât în proiectele externe, cât și în plan intern – ne-am «deschis» salon de tatuaje pentru angajați, am lansat un brand de bere propriu, am introdus oficial sabbatical leave și Light & Pet Friday. Acesta este ADN-ul grupului nostru și de aceea conceptul nostru aniversar este 25 Years YOUNG. Suntem suficient de tineri încât să ne propunem să inovăm, să facem lucrurile diferit, dar în același timp suntem suficient de maturi și avem know-how-ul necesar să dezvoltăm cu succes tot ceea ce ne propunem”.

În grupul Lowe lucrează în prezent peste 160 de angajați, unii dintre aceștia fac parte din echipă încă din primii ani, alții sunt încă studenți și cu toții sunt young în spirit, spune Veronica Savanciuc.

„În anii ’90 a fost un moment unic – entuziasmul începutului unei industrii, trezirea la viaţă a unei ţări. Totuși, mă bucur să întâlnesc și astăzi tineri pasionați de publicitate, care au curajul de a veni cu ceva nou și care sunt motivați să se implice în dezvoltarea acestui domeniu.”

Practic, industria de publicitate, spune Veronica Savanciuc, s-a dezvoltat înaintea timpurilor şi în contrast cu mersul destul de lent al economiei, mai ales în primul deceniu. La momentul dinaintea crizei, valoarea pieţei de publicitate era de 500 milioane de euro. Astăzi, deși am avut mai mulți ani consecutivi de creștere, tot nu am ajuns, din păcate, la acel nivel.

Piaţa de media din România a crescut în fiecare dintre ultimii ani cu câte aproximativ 10%, până la 407 milioane de euro în 2017, potrivit raportului Media Fact Book, realizat de Initiative, agenția de media din cadrul Grupului Lowe. Dacă acest ritm de creştere se va menţine în anii următori, piaţa de media locală este de aşteptat să atingă în 2020 vârful înregistrat în 2008, conform estimărilor Initiative.

La fel ca pentru întreaga economie românească, anii 2016 şi 2017 au adus pentru piaţa de media cele mai mari creşteri de după criză, iar acest trend este aşteptat să continue. Cu toate acestea, consumul de media pe cap de locuitor, situat în 2016 la valoarea de 17 euro, este mult sub nivelul de circa 70 de euro înregistrat la nivel global şi incomparabil cu cel de peste 150 de euro atins în ţările din vestul Europei.

Deşi ponderea digitalului creşte în mod constant în ultimii ani, România rămâne, totuşi, o piaţă dominată de televiziune. Ţinând cont de versatilitatea ofertei de posturi TV comerciale, combinată cu un declin în audienţe pe principalele categorii de public vizate, dar şi cu o creştere susţinută a veniturilor din publicitate în 2016 şi 2017, preţurile TV se află sub o puternică presiune inflaţionistă. Totuşi, acest canal a fost principalul motor al pieţei de media anul trecut, cu o creştere de 12%, ajungând la valoarea de 268 de milioane de euro, potrivit raportului.

Media Fact Book 2017 mai arată că digitalul, cu o cotă de piaţă de 18%, nu şi-a atins încă potenţialul în România, comparativ cu alte ţări, dar este aşteptat să se apropie, în anii următori, de nivelul înregistrat în Europa. Dincolo de terenul câştigat de digital, următorul pas în comunicarea brandurilor este zona mobilă, tendinţă de care companiile nu mai pot face abstracţie, întrucât telefonul inteligent a devenit mediul cel mai apropiat de consumator.