FacebookTwitterLinkedIn

După instituirea stării de urgență, în martie, vânzările au scăzut, librăriile închizându-se treptat, încât s-a realizat 54,5% din vânzarea de marfă realizată în martie 2019. În aprilie, toate librăriile au fost închise, obținându-se, în principal, venituri din activitatea online. Vânzarea totală de marfă din această lună a fost de doar 7% din vânzarea totală de marfă aferentă lunii aprilie 2019. În această perioadă, 147 de salariați  au fost în șomaj tehnic .

Pe 4 mai, s-au deschis 18 librării din cele 43 ale societății, obținându-se vânzări mai mici cu 45,3% față de mai 2019. În această lună au fost în șomaj tehnic 89 de salariați. Din 18 mai s-au deschis alte 40 de librării, doar trei librării rămânând închise, iar la începutul lunii iunie s-au deschis toate.

Pe parcursul perioadei de izolare din cauza pandemiei, CLB a fost în criză de lichidități, astfel încât a apelat la majorarea cu 500.000 lei a liniei de credit pe care societatea o avea și a contractat altă linie de credit pentru activitățile curente, în valoare de 1,5 milioane de lei, pentru ca toate datoriile scadente ale societății să fie achitate la zi. Compania de librării a aplicat și la programul IMM Invest pentru a accesa fonduri de 10 milioane de lei pentru activitatea curentă și cea de investiții, dosarul aflându-se în analiză la bancă, la ora redactării acestui articol.

„Procesul de accesare al acestor fonduri fiind greoi, în așteptarea acestor fonduri, am fost nevoiți să apelăm la linia de credit suplimentară de la o altă bancă, pentru a nu avea probleme de lichiditate”, a declarat Marieta Seba, directorul general al CLB.

În luna martie, vânzările de carte ale rețelei de librării au scăzut cu 41,6% față de aceeași lună din 2019, iar în aprilie contracția de a fost de 89,5%. În cele două luni, ponderea domeniilor la vânzarea de carte a fost următoarea: cărți pentru copii și adolescenți (24,3%), beletristică (24%), manuale și auxiliare școlare (14,2%), istorie, politică și arheologie (4,7%) și religie, spiritualitate, ezoterism (4,6%).

Marieta Seba, directorul general, Compania de Librării București: „Comportamentul cumpărătorilor de carte se va schimba din cauza incertitudinilor legate de criza sanitară, dar mai ales de perspectiva unei crize economice iminente”

Cele mai vândute cărți ale anului 2019