Cautare
, Contributor

Travel |
|

Vacanța romană sau cum frumusețea a învins

casamontani.12.rm-155
Roma, orașul etern, se vede cel mai bine dintr-o clădire de secol 13, sprijinită într-o coloană de templu roman, la doi pași de celebra Piazza Navona.

Dacă e un loc în lume unde mă simt acasă de îndată ce ajung, în afară de Los Angeles, e vorba de Italia – cerul albastru, mâncarea bună-bună (dacă știi unde), conversațiile urlate la mii de decibeli, scuterele și mașinile care parcă te calcă dar niciodată nu te calcă, Prada și Gucci la botul calului, frumusețea copleșitoare de la fiecare pas – toate conspiră să mă facă să-mi doresc să îmi iau un an sabatic și să scriu o carte trendy despre cum e viața de expat la Roma, de pildă.

Anul acesta nu mi-am luat un sabatic, dar am ajuns la Roma în mai, în plin sezon, când lumea e atrasă de soarele blând și miresmele trandafirilor înfloriți din Rosato di Roma, cea mai mare grădină de trandafiri, cu soiuri aduse din toată lumea.

Spre deosebire de un prieten care detestă orice clădire ridicată înainte de 1980 și care, dacă ar putea, ar rade tot Bucureștiul vechi și l-ar înlocui cu beton și sticlă, eu ador clădirile vechi. Așa că m-am bucurat enorm când am aflat că vom sta într-o clădire de secol 13 (da, romanii nu cred că s-ar putea apropia de o construcție mai veche de 1800) – în Piazza dei Satiri, la o aruncătură de băț de Campo de Fiori și Piazza Navona. Prietenul meu modernist cred că ar fi fost și mai oripilat în momentul în care ar fi remarcat că o latură a clădirii se sprijinea pe o coloană salvată dintr-un templu roman dinainte de Hristos.

Casa Montani este un boutique hotel situat lângă Piazza del Popolo, al cărui proprietar, Giuseppe Montani, a decis să transforme un apartament somptuos primit drept moștenire într-un mini-hotel destinat mai ales familiilor – așa a apărut Casa Montani ai Satiri, apartamentul în care am petrecut circa o săptămână cu soțul meu și de unde nu ne-am mai fi dat plecați.

Fiecare cameră este decorată cu mult stil, cu o predilecție vădită către calitate, apartamentul fiind renovat în totalitate, dar în completă armonie cu stilul vechi de 8 secole al clădirii – podea din lemn masiv, marmură, stucatură, draperii din mătase, tablourile unor celebri pictori romani și sicilieni pe pereți și, preferatul meu, un pat imens a cărui tăblie reprezintă o minunată lucrătură manuală din lemn, realizată de un artizan florentin.

Casa Montani ai Satiri are un living, bucătărie dotată cu echipamente futuriste pentru oricine este dornic să gătească în timpul vacanței (eu nu – și oricum am dezvoltat o dependență față de celebra patiserie Roscioli din apropiere), două băi unde te așteaptă produse Hermès, aer condiționat, TV LCD și internet wireless gratuit – care mai și funcționează foarte bine, spre deosebire de experiențele mele prin Roma. Pentru cine este atent la astfel de detalii (eu da), așternuturile sunt de la Frette.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii