Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Ușor, dar sigur

România redevine o destinație interesantă pentru investitorii din real estate.
 aboneaza-te
silviana badea (5)

Achiziția prin care fondul de investiții PPF Real Estate a preluat proiectul de birouri Metropolis Center din București de la austriecii de la Soravia se remarcă atât prin valoarea sa – 50 de milioane de euro, potrivit informațiilor apărute în presa economică –, cât mai ales prin faptul că marchează intrarea pe piața românească a unui nou investitor, cumpărătorul ceh fiind la prima sa „cumpărătură” în România.

„România intră ușor, dar sigur, pe radarul altor investitori, în afara celor câțiva activi în ultimii ani. Atragerea unor nume noi pe piața locală este una dintre principalele noastre preocupări și ne bucurăm că am reușit să convingem până acum investitori precum PPF sau Logicor și că România oferă oportunități atractive pentru plasarea banilor”, a declarat Silviana Badea, National Director, head of Capital Markets Department JLL, companie care a reprezentat fondul de investiții ceh în tranzacția menționată.

„ În primele nouă luni ale anului, volumul investițiilor imobiliare atrase de România a depășit 400 milioane de euro, iar pentru întreg anul prognozăm atingerea unui nivel de 600 – 700 de milioane de euro. Semnalele de la investitori sunt bune și am văzut asta inclusiv la Expo Real (una dintre cele mai mari expoziții de profil din Europa). Pentru România a fost cel mai bun târg la care am participat în ultimii ani din punct de vedere al discuțiilor și reacțiilor investitorilor vizavi de țara noastră pe fondul comprimării randamentelor în restul Europei Centrale și de Est. Problema rămâne să găsim și produse pentru acești investitori”, a adăugat Silviana Badea. Cea mai mare tranzacție înregistrată în primele nouă luni ale anului a fost achiziția Sibiu Shopping City de către fondul sud-african de investiții NEPI de la ARGO Real Estate pentru 100 milioane de euro. În acest interval de timp, cei mai activi cumpărători au fost NEPI și GTC.

Ce stă însă în spatele acestui interes al investitorilor pentru România? În primul rând, datele macroeconomice arată bine: Comisia Națională de Prognoză a revizuit în urcare, de la 4,2% pana la 4,8%, estimarea oficială de creștere economică pentru acest an; în primele șase luni, inflația a ajuns la un nivel minim record de -0,78%, în special pe fondul reducerii TVA; în august, Banca Națională a României a revizuit în scădere, de la 0,6% până la -0,4%, prognoza privind inflația de la finalul acestui an și de la 2,7% la 2% estimarea pentru finalul anului 2017, rata dobânzii de politică monetară se situează la un minimum istoric de 1,75% pe an; rata șomajului a fost de 6,1%, sub media Uniunii Europene și, nu în ultimul rând, vânzarile de retail s-au majorat în prima jumătate a anului cu 16,8% (aproape dublu față de 2015) pe fondul creșterii câștigurilor salariale și a apetitului pentru consum.

Pe segmentul de birouri, în primele șase luni din 2016, suprafața livrată a fost de 2,5 ori mai mare decât cea din întreg anul 2015, în condițiile unei creșteri atât a cererii brute (37%), cât și a celei nete (50%) față de S1 2015. În același timp, rata de neocupare a urcat la 13,5%, pe fondul livrărilor record de noi proiecte, chiriile de listare au rămas stabile, dar diferența față de chiria efectivă se menține ridicată. Companiile din domeniul IT&C, Telecom și outsourcing au fost cei mai activi chiriași, iar Capitala continuă să fie o destinație atractivă pentru companiile din domeniile IT, SSC și BPO, care vor fi cei mai activi chiriași, potrivit reprezentanților JLL. Pentru următoarele 12 luni, este de așteptat o creștere a cererii nete, care însă nu va absorbi total oferta nouă, astfel că rata de neocupare va crește până la sfârșitul anului. Chiriile se vor menține constante, dar proprietarii ar putea crește pachetele de facilități oferite pentru a atrage chiriași.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii