Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Up & Down: O piața surprinzătoare

O schimbare spectaculoasă de lider, anul trecut, față de anul anterior, pe piața asigurărilor din România, indică datele Autorității de Supraveghere Financiară. City Insurance a reușit să iasă din insolvență și să urce de pe locul 6, în 2016, direct pe primul loc, anul trecut, ajungând de la 8,41% din piață la 12,93%. A beneficiat de ridicarea restricțiilor în ceea ce privește primele RCA, de orientarea celorlalți asiguratori spre diversificarea portofoliilor și de ieșirea din piață a Carpatica Asig, care, la finele anului 2016, deținea 4,81% din toată piață. Asta în condițiile în care piața asigurărilor din țara noastră a crescut, anul trecut, față de anul anterior, cu 3,5%, primele brute subscrise fiind în valoare de 9,7 miliarde de lei.

Citește și: Up & down: Nedrumurile noastre 

Un alt beneficiar al faptului că s-a eliminat limitarea primelor pentru RCA este Euroins, care a urcat pe locul 3, de pe locul 5, de la 9,27% ajungând la 11,2% cotă de piață. De altfel, dintre ceilalți mari asiguratori doar Asirom a avut o pierdere semnificativă, de 1,46 puncte procentuale, de la 11,42% a coborât la 9,96%, respectiv de pe locul 3 pe locul 6. În plus, BCR Asigurări de Viață a urcat pe poziția 10, cu o cotă de piață de 3,64%, în condițiile în care, în anul precedent, nu era prezentă deloc în top.

Altă surpriză, total neplăcută, este că, anul trecut, a scăzut gradul de penetrare a asigurărilor în Produsul Intern Brut, ajungând la un nivel de 1,13%, ca urmare a majorării mai rapidă a PIB-ului față de asigurări din perspectiva volumului de prime brute subscrise. Noul nivel este apropiat de cel din 2014.

„Gradul de penetrare a asigurărilor din România în PIB a fost 1,23% la nivelul anului 2016, în timp ce țările dezvoltate ca Germania sau Franța au înregistrat valori ale acestui indicator de 6,2%, respectiv 11%”, au subliniat reprezentanții ASF.

Totuși, anul trecut, densitatea asigurărilor în România a fost de aproximativ 494 lei/locuitor (aproximativ 108 euro/locuitor), în creștere cu 4% față de anul anterior.

 

Citește și: Up & Down: Loc de creștere

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii