Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Macroeconomie |
|

Updown: Gata cu creșterea?

Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat în primul trimestru al acestui an o creştere de 4% faţă de perioada similară a anului trecut (pe serie brută), potrivit Institutului Național de Statistică. Ritmul este inferior celui din ultimul trimestru al anului trecut, când economia înregistra un avans de circa 6,7%.
 aboneaza-te
048 updown open

Ajustat sezonier, PIB a crescut cu 4,2% faţă de primul trimestru al anului 2017 şi s-a menţinut la acelaşi nivel comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut.

Pentru comparație, în primul trimestru al anului trecut, România avea o creştere economică de 5,7%, pe serie brută, şi de 5,9% ajustată sezonier. Comparativ cu trimestrul anterior,  creșterea era de 2,4%. Per ansamblul anului trecut, economia România a avut o creştere de 6,9%, după ce în anul 2016 creșterea înregistrată a fost de 4,8%.

Recent, Fondul Monetar Internațional a revizuit prognoza privind creşterea PIB în România în acest an la 5,1% față de 4,4%, cât estima în toamna anului trecut. Pe de altă parte, Comisia Europeană anticipează o creştere economică de 4,5%.

Estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză este de 6,1%, iar proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, cu o inflaţie medie anuală de 3,1% și un curs mediu de 4,55 lei/euro. Abia a trecut primul trimestru, iar semnalele sunt îngrijorătoare.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii