FacebookTwitterLinkedIn

La data de 01.10.2017, comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun (Cod CAEN 4711) avea peste 200.000 de angajați cu contracte individuale de muncă (CIM), potrivit studiului citat. Pe următoarele locuri se aflau activitățile de asistență spitalicească și, respectiv, învățământul secundar general, cu mai puțin de 190.000 de angajați.

„Dintre activitățile economice definite în Strategia de competitivitate a României ca având rol economic important și influență asupra ocupării (turism și ecoturism, textile și pielărie, lemn și mobilă și industrii creative), doar 2 coduri CAEN
(1412 și 3109) se regăsesc între primele 20 de sectoare angajatoare, ceea ce reflectă o anumită contradicție între rolul asumat de industrii cu influență asupra ocupării și realitatea de fapt”, precizează studiul PIAROM.

Dintre primele 10 coduri CAEN ca număr de angajați, doar două au cunoscut reduceri ale numărului de contracte individuale de muncă în perioada 2016-2017, afirmă PIAROM, respectiv activitățile de protecție și gardă și fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp). Este vorba, practic, de sectoare economice caracterizate printr-o pondere majoritară a muncii necalificate, afectate, în principal, de creșterea costurilor cu forța de muncă.

Interesant este că cea mai importantă creștere a numărului de contracte individuale de muncă  s-a înregistrat în sectorul serviciilor de administrație publică generală – Cod CAEN 8411; descrierea acestui cod CAEN include, printre altele, serviciile de administrație a organelor executive și legislative centrale, regionale și locale, dar și administrarea și supravegherea operațiunilor fiscale. „Luând în considerare și faptul că perioada 2015-2016 a adus, de asemenea, o creștere cu 9,95% (+10.509 CIM) constatăm o tendință constantă de creștere a numărului de salariați la nivelul acestui sector”, precizează același studiu.