Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Servicii financiare |
|

Un’te duci tu, leule?

După o stabilitate remarcabilă a cursului în ultimii șase ani, noul context economic impune o întrebare - ce se va întâmpla mai departe?
 aboneaza-te
leu

Desigur, piața este imposibil de anticipat, iar dacă adăugăm o bancă centrală cu agendă monetară neortodoxă, se poate sune că piața nici măcar nu există. Totuși, există niște fundamente care pot fi analizate independent, fără a pretinde că pot servi drept prognoze.

În primul rând, România este acum în plin context deflaționist, cu scăderi palpabile de prețuri deja produse și așteptări de inflație negativă pe termen mediu. Tendința este compensată întrucâtva de contextul deflaționist din întreaga zonă euro, dar diferența stă în amploare – tăierile de TVA, cu 15 puncte acum la alimente și cu încă 4 puncte de la anul pentru restul produselor și serviciilor, va face din România un campion al scăderilor de prețuri.

În mod firesc, o monedă cu putere de cumpărare mai mare este mai valoroasă inclusiv față de celelalte monede.

În al doilea rând, chiar dacă în termeni nominali leul aproape că a stat pe loc, după ajustarea cu inflația (28% din 2009 până acum) se poate concluziona că în termeni reali s-a apreciat substanțial. Acum, odată înlăturat acest „factor perturbator“, o eventuală continuare a tendinței s-ar vedea și în cursul nominal. Din nou există o tendință de apreciere.

În al treilea rând, și restul indicatorilor susțin tendința de întărire a monedei: – creșterea economică (printre cele mai mari din UE), balanța contului curent (aproape echilibrată), comerțul exterior (exporturile au crescut mult mai rapid ca importurile și există perspectiva să le întreacă în următorii ani).

În al patrulea rând, BNR se găsește într-o situație destul de confortabilă – poate să țină dobânzile de referință puțin peste optimul dictat de context, pentru a păstra capitalurile străine aici, folosindu-se de pârghia conversiilor valutare atunci când are nevoie să regleze lichiditatea.

Acesta este însă și motivul pentru care orice tendință de apreciere poate fi anulată sau amânată la latitudinea BNR. Tocmai contextul deflaționist face ca băncii să nu-i pese foarte tare de cantitatea de numerar aruncată în piață, așa că are ocazia excelentă de a-și umfla rezervele cu euro, ținând cursul pe loc.

Indiferent ce s-ar întâmpla, în condițiile date, varianta mai prudentă în acest moment este economisirea sau investiția denominată în leu respectiv contractarea de împrumuturi în euro. În scenariul pesimist, nu-i nici o diferență, în scenariul optimist fie sunt evitate pierderi, fie marcate câștiguri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii