Cautare
, Contributor

Opinii |
|

Universul lui Obama, zdrobit de realitate

Anul 2016 va fi un an teribil pentru președintele Obama. Popularitatea sa se va prăbuși pe măsură ce pasivitatea cu care tratează atacurile teroriste va îndepărta oamenii.
Steve Forbes

Va deveni din ce în ce mai izolat și plin de amărăciune pe măsură ce viziunea sa asupra funcționării lumii se va face praf. Aroganța și rigiditatea sa îl vor împiedica să-și schimbe propriile politici. Se vor încerca numeroase metode prin care să fenteze oamenii cu privire la schimbarea acestor politici, însă oamenii vor privi dincolo de ele, la fel cum au făcut și în cazul celui mai recent discurs al său în fața națiunii cu privire la acest subiect.

Ceea ce faimosul istoric american Richard Hofstadter a scris odată despre răspunsul lui Herbert Hoover cu privire la Marea Criză se aplică și în cazul lui Obama, pentru modul în care gestionează problema terorismului islamic: „Modul de gestionare al lui Hoover după criza din 1929 este asemănat cu un ritual prelungit de harakiri. Niciun președinte, nici măcar Grover Cleveland, nu a fost sedus de convingerile sale privind sfidarea grosolană a opiniei majorității. Chiar și așa, Hoover poate fi achitat oricând de responsabilitatea de a-și modifica ideile pentru a mulțumi pe toată lumea.”

În timp ce Obama este mult mai abil și duplicitar din punct de vedere verbal decât Hoover, se pare că viziunea sa asupra lumii nu s-a schimbat prea mult față de acum câțiva ani, când era mai tânăr. Statele Unite ale Americii au fost o forță a răului în lume; prin urmare, cu cât rolul nostru era mai mic, cu atât mai bine. Aproape toate lucrurile rele care se petrec în lume au ca sursă colonialismul  american și european. Dacă ignorăm comportamentul dezastruos al barbarilor islamici și al altor actori notorii, precum Vladimir Putin, aceștia își vor reveni în cele din urmă. Lumea ar fi, astfel, un loc mai bun, și orice om ar recunoaște geniul care zace în Barack Obama. Premiul Nobel pentru Pace primit de Obama la scurt timp după numirea în funcție ar fi privit ca un premiu prematur, dar meritat de-a dreptul.

Lucrurile se petrec în mod opus. Construcția mentală a lui Obama se încarcă din ce în ce mai mult cu realitatea violentă și din ce în ce mai mulți oameni înțeleg acest adevăr înfricoșător. Întrebarea cheie rămâne: cât de mari vor fi daunele până când va începe activitatea noul președinte pe data de 20 ianuarie 2017?

Sfaturi în mijlocul dezastrului. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Paul Ryan și alți lideri republicani din Congres au fost penalizați de către activiști pentru că au cheltuit 1,15 trilioane de dolari și pentru că au introdus o multitudine de taxe (incluzând una și pentru motocicletă). Aceste lucruri nu fac decât ca, deja, să fie înlăturat un cod fiscal mult mai plictisitor. „Asta e tot ce obținem de la un Congres controlat de republicani?”, întreabă ei furioși.

Însă, prin prezența lui Barack Obama în continuare la Casa Albă și un grup divizat în Casa Reprezentanților (lucru care le-a oferit democraților un avantaj, din moment ce voturile lor erau necesare pentru a trece) și viziunea unui guvern care va cădea dacă nu plătește nicio factură (o luptă pe care republicanii nu ar putea să o câștige în curtea opiniei publice, dat fiind faptul că acest Congres nu este atât de popular precum președintele), un proiect de legislație urât a fost inevitabil.

Chiar și așa, există trei părți pozitive în această situație.

O parte a fost acoperită în toată presa: înlăturarea restricțiilor vechi de 40 de ani cu privire la exportul de petrol, o relicvă din perioada în care eram de părere că vom rămâne fără acest produs din cauza prețurilor, care continuau să crească. Creșterea rapidă a prețului petrolului nu a fost rezultatul embargoului petrolului arab – impus pe motiv că susțineam Israelul în războiul Yom Kippur – sau pentru că petrolul se termina. A fost rezultatul dolarului slab. Am observat acest fenomen și la începutul anilor 2000, când același dolar slab a crescut prețul unui baril de la 25 de dolari până la peste 100 de dolari. Revocarea acestei interdicții va ajuta producătorii să se orienteze spre noi piețe.

A doua parte vizează ororile ObamaCare. Interdicția subvențiilor pentru companiile de asigurare care pierd bani cu polițele vândute a fost prelungită. Data la care intră în vigoare taxa Cadillac pentru planurile de asigurare a sănătății a fost amânată pentru anul 2020. Este un bun început pentru a demonta această monstruozitate și pentru a o înlocui cu un sistem în cadrul căruia pacienții sunt tratați corespunzător.

Partea finală este una care ar putea fi interesantă pentru teologii care dezbat subiecte mai puțin practice pentru umanitate. În momentul în care anumite facilități fiscale vor fi permanente, cum ar fi cele pentru cercetare și dezvoltare, tot atunci se vor face reduceri de impozite, iar codul fiscal se va simplifica în 2017. Așa cum Wall Street Journal a precizat, „având în vedere regulile bizare ale Congresului privind bugetul, dacă s-ar micșora baza de impozitare acum, Congresul ar putea să reducă rata de impozitare mult mai ușor…în 2017… Domnul Ryan gândește pe termen lung.” Chiar asta face.

Mai multă putere pentru IRS? La ce se gândeau republicanii care fac parte din congres atunci când, în timp ce autorizau proiectul de lege, aceștia au ignorat o dispoziție care le conferea mai multă putere celor din IRS? Cea mai de temut agenție guvernamentală are puterea de a-ți revoca pașaportul sau de a-ți refuza reînnoirea acestuia, aducând dovezi în cadrul Departamentului de Stat că ești un „delincvent” în ceea ce privește plata taxelor. Aceasta poate fi o problemă.

IRS deține, deja, numeroase metode prin care poate obține de la contribuabili ceea ce crede că este de datoria lor să plătească în viziunea agenției, precum poprirea salariilor sau confiscarea bunurilor. Nu are nevoie de mai multă putere.

Noua lege îi conferă IRS-ului alte mijloace prin care poate hărțui oponenții Guvernului în exercițiu, la fel cum a făcut cu Tea Party și organizațiile pro-Israel în 2011-2012. În plus, IRS încearcă în continuare să se angajeze în suprimarea politică. Recent a propus o lege conform căreia organizațiile de caritate i-ar fi oferit, în mod „voluntar”, acesteia informații despre persoanele care donează mai mult de 250 de dolari, inclusiv numere de Securitate Socială. Desigur, „voluntar” s-ar fi transformat imediat în „obligatoriu”.

Scopul acestei legi ar fi să reducă donațiile pe care le primesc organizațiilor non-profit afiliate politic. Anul trecut, IRS a încercat să introducă o lege care ar fi restricționat activitățile politice legale.

Să ne amintim că IRS a pus sechestru pe conturile bancare ale diverșilor contribuabili pe motiv că agenția era suspicioasă în privința acestora, iar când aceștia au demonstrat că nu au făcut nimic greșit, agenția a refuzat să le returneze banii. Acesta este un act criminal. De ce să îi oferim acestei birocrații, care are o atitudine disprețuitoare față de legi, o altă unealtă prin care să abuzeze?

Incompetența guvernului garantează că un număr de contribuabili vor fi afectați, pe nedrept, de pierderea pașaportului.

Guvernul din ziua de azi este prea puternic și nepotrivit. Care este motivul pentru care un Congres controlat de republicani contribuie, benevol, în acest sens?

Unde sunt fondurile? Cel mai bun lucru în ceea ce privește acțiunile este că încă se ridică un zid înalt de griji printre investitori.

Este rară situația în care o piață de tip „bear” (aflată în scădere) debutează cu atâta precauție și nesiguranță.

Grijile sunt reale. Profitul din ultimele luni a stagnat sau a scăzut. Economia continuă să fie așa și-așa, cu câte un eveniment încurajator, urmat de altul dezamăgitor. În afară de sectorul auto, industria este în recesiune. Sistemul Federal de Rezervă al Statelor Unite ale Americii continuă să perturbe funcționarea eficientă a pieței de creditare prin faptul că nu sunt de acord ca ratele dobânzilor să fie stabilite de către creditori sau debitori. Disfuncțiile sistemului nostru financiar cauzate de către Sistemul Federal de Rezervă îngreunează creșterea economică, fapt care constituie o veste proastă pentru mulți emitenți și proprietari.

Regulile sufocante au determinat băncile importante să reducă brusc împrumuturile pentru afacerile mici, fapt critic pentru crearea locurilor de muncă. Noi jucători și-au făcut apariția pe piață pentru a umple acest gol, însă, au impus dobânzi foarte mari, care afectează marjele de profit și capacitatea de extindere. Incertitudinile privind domeniul sănătății reprezintă o altă situație deprimantă, motiv pentru care investițiile de capital rămân anemice.

Politicile externe și de apărare, dezastruoase, ale lui Obama, atenuează spiritul sălbatic existent pretutindeni. Acest lucru este știut deja.

Putem doar să contemplăm plini de teamă și să vedem ce criză de peste mări ar putea izbucni. Un alt lucru necunoscut, dar care se va afla în noiembrie, este constituit de rezultatul alegerilor. Vestea bună este că toți candidații prezidențiali republicani au propus o simplificare fiscală. O mare parte din democrații care fac parte din Congres sunt de acord cu această propunere. Codul fiscal va fi revizuit, într-un mod pozitiv, în 2017. Un alt lucru pozitiv: domnia lui Obama se va sfârși. Instanțele de judecată vor anula câteva din excesele sale ilegale în 2016, iar succesorul său le va revoca sau le va modifica pe cele rămase.

Luând în calcul atitudinea poporului, este foarte puțin probabil să mai existe un al treilea mandat pentru Obama, adică să o vedem pe Hillary Clinton președinte. Dar dacă așa se va întâmpla, atunci toate aceste pariuri vor fi anulate.§

Traducere și adaptare de Raluca Lipoveanu

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii