FacebookTwitterLinkedIn

România prezintă oportunități în real estate, însă tulburările politice, lipsa unei infrastructuri dezvoltate și impredictibilitatea fiscală sunt aspectele care frânează investițiile. „Investitorii sunt foarte precauți, atunci când vine vorba despre investiții  în România, iar situația politică și cea fiscală cresc această tendință“, spune Andrei Văcaru, Associate Director Capital Markets în cadrul companiei de consultanță imobiliară JLL România, participant la un panel din cadrul evenimentului SEE Property Forum.

Piața de investment în real estate din România ar putea pierde, astfel, un tren important, în condițiile în care o parte din banii direcționați până acum (înainte de BREXIT) spre Marea Britanie ar fi putut ajunge în Europa Centrală și de Est, regiune în care țara nostră este una dintre piețele în plină expansiune. „Piața de investiții din Marea Britanie a scăzut cu 20% în 2016 comparativ cu 2015, iar investitorii s-au orientat spre core markets din Germania și Franța, dar acolo oferta de produse potrivite pentru investiții e relativ scăzută, nu prea sunt produse. Așadar, banii caută acum piețe aproape de Germania și Franța, adică Spania și Italia, dar am observat un interes crescut în ECE – România, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia. Se pare că Ungaria se întoarce în atenția investitorilor, dar am văzut și interes pentru România“, spune Mateusz Skubiszewski, Director Capital Markets ECE în cadrul BNP Paribas Real Estate. „Eu sunt foarte optimist cu privire la rezultat, totul depinde de politică, de alegerile din Franța și Germania, dar pe termen de trei ani, având în vedere că dobânzile nu vor crește așa de mult, cred că real estate-ul va rămâne o oportunitate solidă pentru investiții“.

Citește și: A patra revoluție din industria muncii

Europa Centrală și de Est nu s-a aflat niciodată într-un moment mai bun ca astăzi, potrivit lui Dan Bucșa, Lead CEE Economist la Unicredit Bank AG din Londra. „Creșterea accelerată este însoțită de rate ale dobânzilor mici și de inflație scăzută. Toate riscurile majore sunt interne, iar țările și guvernele din ECE ar trebui să acorde o atenție sporită politicilor proprii, pentru că această stare pozitivă este fragilă, iar în România cel mai mare risc este de natură fiscală”, crede Dan Bucșa. Dacă nu se limitează cheltuielile actuale, va urma o corecție în câțiva ani.

Consumul este factorul principal care determină creșterea economică, în special în țările din SEE, unde consumatorii sunt chiar mai exuberanți decât erau în 2008. De asemenea, unele țări vor beneficia mai mult de fondurile UE în viitorul apropiat. România nu își valorifică oportunitățile, dar Ungaria și Polonia și-au accelerat consumul conștientizând că Marea Britanie nu va mai contribui la bugetul UE după 2018.

Îngustând și mai mult zona și punând lupa pe Europa de Sud-Est, România ar trebui să fie, din nou, într-o poziție privilegiată. „Bulgaria, România și Serbia vor rămâne stabile și vor reprezenta oaze pentru ceea ce se întâmplă în jur. În același timp, sunt multe nesiguranțe politice și fiscale în cele trei capitale: Sofia, București și Belgrad. Sunt optimistă cu privire la evoluția zonei. În Sofia, segmentul  office, cu o rată de neocupare de 2%, este vedeta pieței. România este o piață mai mare, cu mai multă lichiditate, investitorii o preferă dintre cele trei țări“, spune Michaela Lashova, CEO al Forton, Alliance Partner Cushman & Wakefield pentru Bulgaria și FYROM.

Jucătorii deja prezenți în piață, precum și consultanții, manifestă însă uimire în legătură cu lipsa de activitate concretă a noilor investitori. „Piața de investiții nu este acolo unde ne-am fi așteptat, deși segmentele de office, retail și industrial merg foarte bine. Nu avem suficient capital autohton și nu reușim să-i facem pe investitorii străini să capitalizeze“, spune Gijs Klomp, Investment Director în cadrul New Europe Property Investments (NEPI), fond de investiții sud-african, unul dintre cei mai importanți jucători din piața românească de real estate.

Andreas Ridder, Chairman CEE în cadrul companiei de consultanță imobiliară CBRE, adoptă o poziție tranșantă: „Din perspectiva companiilor chiriașe, piața e fantastică, în retail se întâmplă la fel. Piața de investiții nu este însă atât de înfloritoare pe cât ar trebui și asta are legătură cu politicul, cu corupția“, crede oficialul CBRE.

O doză de optimism vine de la Alexandru Cristea, Tax Partner la societatea de avocatură Țucă, Zbârcea&Asociații: „România este un loc foarte bun din punct de vedere al taxelor pe investiții, atât pentru capitalul străin, cât și pentru cel autohton“. Robert Miklo, Associate Director of Investment Services la Colliers International spune, nici mai mult, nici mai puțin decât că vede „un minunat cer albastru pentru România în următorii doi-trei ani“ și că investitorii deja prezenți aici „se simt de minune“. Cu toate acestea, Robert Miklo spune și el că, deși vom vedea noi investitori în următoarea perioadă, ei nu vor „face coadă la ușa României“. „Am văzut și în ultimii ani câțiva investitori noi sau care au fost înainte de criză și s-au întors. Vedem acum câteva tranzacții care sunt în negociere și care implică noi investitori care vor intra chiar în acest an“, precizează reprezentantul Colliers International.

Citește și: Debut în forță pentru publicitatea online

David Hay, CEO al AFI Europe România, crede însă că motivul pentru care investitorii, fie ei români sau străini, nu se înghesuie să investească în real estate-ul autohton este faptul că pur și simplu nu există produse în piață. „Sunt alte produse bune în piață în afară de trei-patru proiecte office?“, se întreabă, retoric, David Hay. Nu trebuie să uităm însă faptul că AFI Europe România este în discuții cu frații Adrian și Dragoș Pavăl pentru vânzarea către aceștia din urmă a ansamblului office AFI Park – potrivit informațiilor obținute de la surse din piață de către „Forbes România“, a fost semnată, între cele două părți, o scrisoare de intenție în privința ansamblului office, dar este cunoscut că astfel de documente nu înseamnă neapărat că tranzacția se va și realiza. În aceste condiții, întrebarea lui David Hay ar putea avea un anume substrat, mai ales dacă ne uităm la faptul că volumul investițional din 2016 este estimat la aproape 900 de milioane de euro, cu 35% mai mare decât cel înregistrat în 2015 (663 milioane de euro), dar cu un număr de tranzacții redus față de acum doi ani și că, în primul trimestru al acestui an, tranzacțiile au însumat doar circa 50 de milioane de euro, potrivit unor informații din piață.

În aceste condiții, declarația lui Andreas Ridder cu privire la importanța capitalului autohton în segmentul de real estate – „De ce e important capitalul autohton? Pentru că la următoarea criză, străinii vor pleca, dar investitorii români vor rămâne. Ar trebui să munciți din greu și să atrageți banii investitorilor locali“ – ar putea fi interpretată într-o altă cheie, și anume ca un semnal că se apropie o nouă perioadă dificilă, în care nu doar că nu vor mai veni investitori noi, ci poate chiar cei existenți ar putea lua decizia să vândă și să se îndrepte spre alte piețe. Cauzele pentru o astfel de eventuală tendință nu sunt în niciun caz economice, ci politice, nemulțumirile investitorilor cu privire la lipsa unei infrastructuri dezvoltate în România apărând tot mai des în discursurile lor publice.

„Două treimi din portofoliul nostru este lângă București, dar dezvoltăm în vestul și centrul țării. Lipsa infrastructurii din est conduce la o dezvoltare slabă a segmentului logistic și  industrial. Investim în Timișoara, unde infrastructura e bună, Arad e un oraș interesant și dezvoltăm manufacturing în Sibiu, în Turda, în Cluj. Vedem cerere din ce în ce mai mare în aceste orașe. Au fost îmbunătățiri de infrastructură față de acum 10 ani în aceste zone“, spune Ana Dumitrache, Country Manager CTP.

Gijs Klomp vorbește și el de aceste diferențe dintre diverse zone ale României: „Avem centre comerciale în zone foarte neatractive din perspectiva infrastructurii, precum Târgu Jiu și Piatra Neamț, dar cred că există o oportunitate bună în orașele secundare și terțiare în privința retail-ului. Există însă diferențe îngrijorătoare în România între diverse zone.“

În afara unei infrastucturi dezvoltate, care ar conduce la apariția de noi spații de producție sau de depozitare, ceea ce ar însemna noi locuri de muncă pentru români, investitorii mai vor un lucru. „Investitorii străini vor stabilitate, ca să-și poate planifica investițiile. Cu cât există mai mult această stabilitate, cu atât mai mari vor fi investițiile“, spune Stamatis Sapkas, Deputy CIO al Glabalworth Real Estate Investments, fond de investiții cu un portofoliu de circa un miliard de euro în România.

Totuși, în ultima perioadă, s-a întâmplat și ceva pozitiv din perspectiva investitorilor, dar nu din partea politicienilor, ba chiar dimpotrivă. „Manifestațiile de stradă au avut un efect pozitiv asupra investitorilor, care au văzut că românii își apără drepturile democratice“, spune Andreas Ridder. Așadar, faptul că oamenii au ieșit în stradă să protesteze împotriva Ordonanței 13 a contat în ochii investitorilor. Oare când vor face și politicienii ceva care să conteze la fel de mult?