Cautare
, Contributor

Exclusiv |
|

Una rece, una caldă

Vestea bună și cea rea despre piața de fuziuni și achiziții: numărul de tranzacții a crescut, dar valoarea medie este în scădere.
ioana filipescu_3676

Unul dintre cei mai experimentați consultanți în domeniul fuziunilor și achizițiilor, Ioana Filipescu, este și o activă susținătoare a educației și antreprenoriatului. „Dacă ar fi să fac o analiză critică acum a peisajului curent, pe de-o parte vedem o creștere a numărului de tranzacții comparativ cu anul trecut, pe de altă parte o diminuare a valorii. Ceea ce nu e nici bine, nici rău”, a declarat Ioana Filipescu, partener al echipei de servicii de consultanță în fuziuni și achiziții al Deloitte România.

Dacă valorile scad sub un prag de semnificație, în prezent fiind la 25 de milioane valoare medie normalizată, sub un anumit prag, capacitatea de a intermedia și de a crește valoarea tranzacției, în cazul tranzacțiilor foarte mici, este relativ redusă, potrivit Ioanei Filipescu. Prin urmare, piața românească este perfectibilă, aflându-se abia la început.

O altă caracteristică importantă a sectorului de fuziuni și achiziții semnalată de oficialul Deloitte România este lipsa tranzacțiilor outbound. Sunt rare și puține cazurile în care companiile românești investesc în alte țări. Consultantul pune acest lucru pe seama fricii, a insuficienței anverguri pe care o avem ca țară și poate chiar pe seama istoricului de necuceritori. Cert este că, la acest capitol, suntem pe minus comparativ cu țările din imediata noastră vecinătate.

După ce în cei 10 ani, cât a condus Raiffeisen Investment Romania, a oferit consultanţă pentru unele dintre cele mai importante tranzacții din România (Medlife, Anzag/ Farmexpert  sau Groupama/ Asiban şi BT Asigurări), Ioana Filipescu a fondat din 2014 propriul boutique de consultanță financiară, „Filipescu Vișa Financial Advisors“, alături  de  Florin Vișa, consultant în industria de M&A şi fost director al Raiffeisen Investment. Anul acesta, Deloitte România a anunțat unirea echipei sale de consultanță în fuziuni și achiziții cu Filipescu Vișa, iar Ioana Filipescu coordonează departamentul de pe poziția de partener.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii