Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Lideri |
|

Forbes Heroes: Un vis împlinit

mirela_retegan_IMG_4476
Mirela Retegan este fondatoare Zurli, o poveste pentru copii și părinți fericiți. Zurli este visul unei fetițe care a vrut să se facă educatoare și actriță.

În copilărie, Mirela Retegan își dorea să ajungă educatoare. „Visam ziua de 1 Martie, să am mărțișoare pe tot pieptul. Din păcate, n-am intrat la liceul pedagogic, pentru că eram slabă la matematică”, își amintește Mirela Retegan. Mai târziu, a vrut să se facă actriță. „Nu m-au luat pentru că nu eram suficient de frumoasă”, declară cu ironie fondatoarea Zurli. A ajuns jurnalistă. Cariera sa cuprinde diferite funcții în radio, televiziune și presa scrisă. A lucrat ziaristă la BBC (cinci ani), a condus stațiile locale ale rețelei Radio Transilvania, a fost șefă la Național FM și a fost corespondent Pro TV și Mediafax. „Aveam forță, energie și lucram ca nebuna de dimineața până seara”, declară antreprenoarea.

Într-o zi, cineva i-a făcut un test (cu „un cub în deșert”) din care a reieșit că femeia dinamică și puternică care se credea atunci avea în realitate o părere foarte proastă despre sine. „Atunci, am decis să investesc în mine și să mă gândesc la ceea ce am vrut eu să mă fac când eram mică: educatoare sau actriță”, mărturisește Mirela Retegan.

13242229_1297358010293274_158881131_o32 de rețete pentru a deveni propriul erou

După ce a devenit mamă, a început să-și ducă fetița la spectacole de teatru pentru copii. A fost foarte dezamăgită de spectacolele văzute. „Într-un spectacol «Alba ca Zăpada» am auzit de 20 de ori cuvântul «moarte». Mi-am pus întrebarea de ce copiii trebuie să audă de atâtea ori acest cuvânt. Ne-am dus și la «Pinocchio» și am auzit de zeci de ori cuvântul «mincinosule». Iar spectacolul «Muzicanții din Bremen» mi-a pus capac. M-a plictisit!”, spune Retegan. Sub impresia neplăcută a acestor producții artistice pentru copii, Mirela Retegan a decis să rescrie multe piese, păstrându-le temele, dar făcându-le accesibile și plăcute pentru copii. A scris vreo 20 de piese de teatru, după cum declară, care se joacă cu mii de spectatori în fiecare lună. Dar până să intre în lumea teatrului pentru copii, fosta ziaristă a organizat petreceri de zile de naștere pentru cei mici. Astfel, a fondat firma de evenimente Zurli, o platformă de business în divertismentul pentru copii. Începută ca o „poveste”, Zurli s-a transformat rapid într-un business pe care „nu l-am gândit, nu l-am dorit, dar pe care l-am visat de fapt toată viața”. „În momentul în care m-am hotărât să fac această companie, am gândit că Zurli trebuie să fie pentru generațiile de copii din prezent ceea ce a fost Marian Râlea și conceptul Magicianului pentru generațiile de copii din anii ’90. Visul meu este să fac din Zurli un fenomen național”, precizează Mirela Retegan. Ea consideră că ceea ce face acum cu Zurli este „educație pe scenă”. Nu are pretenții de actriță, dar crede că reușește că facă „lucruri frumoase pentru copii”. „Cred foarte tare în ceea ce știu să fac cel mai bine”, subliniază fondatoarea Zurli. Mirela Retegan are un sfat pentru tinerii care pornesc în viață: „Dacă faceți ceva și vi se pare că e rău, înseamnă că nu este acel lucru. Dacă faceți ceva și simțiți că vine din voi dar că aveți nevoie de concedii sau de pauze, ca să vă eliberați creierii, înseamnă că nu este acel lucru. Dacă mâine câștigați 5 milioane de euro la Loto și îi investiți în ceea ce faceți voi cu cea mai mare plăcere, atunci acel lucru trebuie să-l faceți! Chiar dacă vi se pare că nu este foarte simplu.”

Femeia de afaceri le sugerează oamenilor cu care lucrează să-și stabilească visul: „Trebuie să folosiți orice ocazie care vă iese în cale ca mijloc pentru împlinirea visului vostru!” Conceptul Zurli este, în viziunea creatoarei, „o lume a părinților și a copiilor fericiți”. Mirela Retegan produce spectacole pentru copii, emisiuni de radio și de televiziune, compune cântece și scrie povești, dar, așa cum declară, principala sa ocupație rămâne cea de mamă.

Citiți lecțiile celor 19 eroi

 Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii