Cautare
, Forbes Staff

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important tech and business news. Graduated from University of Bucharest with an MA in Political Journalism. Worked as a journal...

Leadership |
|

UN PAS CĂTRE CIVILIZAȚIE

Despre un business care educă și inovează. Dar mai ales, care ajută la protejarea mediului înconjurător, și implicit, la salvarea planetei.
060 Constantin Damov SKY_8469x

Constantin Damov, cofondatorul Green Group, este un om discret căruia îi place să își petreacă timpul liber împreună cu familia și prietenii.  Fiindcă „niciodată investiția în prietenie nu este o investiție falimentară. În viața privată ești atât de bogat pe câți  prieteni ai”, declară omul de afaceri pentru Forbes România. Până acum este mulțumit de tot ceea ce a realizat, dar asta nu înseamnă că se oprește aici. „Cele opt ore au devenit 12 ore și asta nu din vreo presiune specială, ci din cauză că un business care este în expansiune îți cere să fii mai mult lângă el. Cred că cele 12 ore nu au un efect mai distructiv decât opt ore pe care le-ai face într-o activitate în care nu ai atâta entuziasm.”

Îi place să călătoarească doar pentru a cunoște noi culturi și pentru a vedea „modul în care trăiește lumea și soluțiile pe care le-au găsit semeni de-ai noștri în diferite condiții”, iar dacă timpul este generos, lui Constantin Damov îi place să cânte. Împreună cu alți prieteni cântă într-o mică orchestră de amatori, însă tot la deșeuri și reciclare îi stă gândul, fiindcă aceasta este cea mai mare pasiune a sa.

În România, reciclarea este încă la început de drum, iar cofondatorul Green Group este de părere că industria de reciclare are o dinamică foarte apropiată de IT. „Nu este o muncă de  rutină, cu caracter repetitiv, ca în alte job-uri pentru tineri. Lucrând la noi, tinerii sunt liberi să-și folosească imaginația. De fapt, acesta este job-ul lor, să aducă inovație în business”.  Industria de reciclare este o afacere care se află în plină dezvoltare. Green Group are cel mai mare parc integrat din Europa de Sud-Est, iar sub umbrela grupului se regăsesc șase companii specializate în gestionarea, reciclarea și valorificarea deșeurilor. Companiile Green Group sunt: Greentech SA, Greenfiber International SA, Total Waste Management SRL, Greenwee International SA, Greenlamp Reciclare SA și Greenglass Recycling SA, iar pachetele majoritare sunt deținute de către un fond de investiții.

Cu privire la contextul social, economic și politic din România și din Europa Centrală și de Est, Constantin Damov  spune că „în România, astăzi, există o tendință de a se sacrifica investițiile publice versus consum. Consumul, din păcate, generează mai mult deșeu, iar România nu are astăzi capacitatea de a-și gestiona bine deșeurile existente, cu atât mai puțin își va putea gestiona un nou vârf de generare a deșeului. Bineînțeles că pentru industria de reciclare asta reprezintă o oportunitate, pentru că această producție de reciclare a deșeurilor va avea cantități mai mari de absorbție și de introdus în fluxul economic. România are totuși niște obligații pe care și le-a asumat pentru gestiunea deșeurilor și nu înseamnă nimic altceva decât parcurgerea unor etape către civilizație”, astfel crede cofondatorul Green Group că se va elimina decalajul dintre România și țările dezvoltate din Europa de Vest.

Constantin Damov a observat că în România există „o detașare a zonei politice de către zona de business” și că „astăzi se iau decizii cu impact major din punct de vedere economic, fără să fie o consultare și o coordonare cu mediul de afaceri, ori asta duce de foarte multe ori la oprirea unor investiții noi, la dezvoltări pentru că business planul, pur și simplu, cade din eficiența lui și devine un business care nu este viabil.”

Pentru că sistemul legislativ din România este ușor primitiv, iar legile noi sunt foarte greu adoptate, acest lucru duce la o dezvoltare lentă a acestei industrii. Constantin Damov comentează cu privire la acest aspect și este de părere că: „Din păcate, legile sunt schimbate cu viteză mare, dar sunt schimbate mai mult sub impuls politic și nu în funcție de cerințele economiei. Noi avem nevoie de un sistem legislativ care să pună ordine în lucruri, să disciplineze fluxuri și să poată să creeze un câmp fertil pentru dezvoltarea economică, iar dacă lucrurile se produc cu întârziere sau se produc defectuos, nu fac altceva decât să blocheze dezvoltarea în România.” Exemplul pe care Damov îl oferă pentru a înțelege mai bine existența unor deficiențe ale sistemului legislativ este discuția cu privire la introducerea taxei la groapă. „În toată Europa se taxează depozitarea deșeurilor pentru a evidenția și a pedepsi într-un fel depozitarea unor resurse economice. În fiecare an, nu doar Green Group, ci toate companiile din domeniul reciclării își fac planuri de afaceri în care această taxă apare ca o forță de deviere, penalizatoare, de a muta deșeurile de pe fluxul de depozitare la groapă, către industrie. Tot timpul a fost amânat. Anul acesta la 1 ianuarie a fost introdusă, după amânări de trei ani, iar la 30 iunie a fost din nou abrogată și s-a amânat încă un an și jumătate, până în 2019. Toate aceste zvâcniri legislative nu duc decât la o uzură a celui care vrea să investească. Nu mai vorbesc de organismele financiare care trebuie să dea credite pentru a finanța aceste investiții. Devin foarte reticente și business-ul devine imposibil.”

Omul de afaceri constată și o diminuare continuă a ofertei de forță de muncă, „și aici, nu mă refer doar la cea calificată, ci și la cea necalificată. Pe toate nivelurile există o lipsă de forță de muncă și pentru asta e normal să te gândești la soluții și soluțiile noastre astăzi sunt o automatizare tot mai mare a proceselor, introducerea de programe soft pentru suplinirea muncii ăsteia repetitive și de rutină, pe care multă lume nu mai vrea să o facă, în România.”

Green Group este un brand 100% românesc, care s-a dezvoltat la început prin intermediul mai multor investitori din Taiwan, iar Constantin Damov a fost printre primii care au intrat în această afacere. O afacere pe care străinii au văzut-o de viitor și în care s-au angajat să investească capital. „Noi suntem o firmă românească cu capital străin. Unul dintre cei mai buni plătitori de taxe din România. Anual plătim, către bugetul de stat, undeva spre 14 milioane de euro.” În 2017, Green Group a încheiat primul trimestru cu o cifră de afaceri de 47,7 milioane de euro, dar și cu o serie de noi investiții. Compania are în total 2.500 de angajați, iar anual în fabricile lor sunt reciclate în total peste 320.000 de tone de deșeuri.

Prima dintre cele șase companii ale grupului a fost Greentech, care este unul dintre liderii europeni în reciclarea PET-ului și în care s-au investit aproximativ 42 de milioane de euro de la înființare. Greentech are trei fabrici –  una pe teritoriul României, la Buzău și alte două în Serbia și Macedonia, iar anul acesta compania Greentech a mai deschis o nouă fabrică în Lituania, continuând astfel extinderea pe piața internațională.

O altă investiție a grupului, în 2017, a fost orientată spre dezvoltarea companiei Greenfiber International, care se ocupă cu fabricarea de fibră poliesterică din material reciclat. Greenfiber a ajuns la a treia fabrică anul acesta. În urma unei investiții de 35 de milioane de euro au deschis o nouă fabrică la Urziceni, care are o capacitate de producție de 30.000 de tone/ an de fibră sintetică. „Industria de reciclare este astăzi, alături de IT, cel mai dinamic domeniu și ceea ce facem noi aici sunt începuturile economiei circulare, care ne arată cu cât vom implementa o industrie mai solidă în România, cu atât drumul către civilizație o să ne ducă mai aproape de rezultate. E o direcție în care trebuie să ne înscriem și industria de reciclare va deveni în anii următori una din industruiile locale cele mai dinamice”, mai adaugă cofondatorul Green Group.

Din seria investițiilor grupului mai regăsim și deschiderea unei noi fabrici ale companiei Greenweee, care se ocupă cu reciclarea deșeurilor elecrice și electroice. Compania a investit
8,5 milioane de euro pentru deschiderea unei noi fabrici la Câmpia Turzii, dar și pentru modernizarea fabricii de la Buzău, ajungând astfel la capacitatea de tratare a 100.000 de tone pe an.

Cea mai mare problemă pe care România o întâmpină în momentul acesta este lipsa unei infrastructuri de colectare, potrivit oficialului Green Group. Românii ar colecta deșeuri și le-ar separa pe categorii, dar autoritățile nu le oferă această alternativă.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii