FacebookTwitterLinkedIn

Obiectivele generale ale granturilor norvegiene sunt reducerea disparităților sociale și economice în Spațiul Economic European, respectiv întărirea relațiilor bilaterale dintre statele donatoare și cele beneficiare.

În acest sens Regatul Norvegiei susține România prin cofinanțarea unor proiecte de maximă eficiență în sensul dezvoltării economico-sociale durabile, din mai multe sectoare de dezvoltare. Una dintre direcțiile puternic susținute este creșterea competitivității întreprinderilor ecologice, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovarea în industria verde și spiritul antreprenorial, vizând creșterea oportunităților de afaceri în ecologizarea economiei europene, reducerea producției de deșeuri și a emisiilor în aer, apă și pământ, creșterea utilizării tehnologiilor prietenoase cu mediul, creșterea numărului locurilor de munca în domeniul ecologic și a antreprenoriatului.

În cadrul programului „RO17 INOVARE ÎN INDUSTRIA VERDE DIN ROMÂNIA” (GREEN INDUSTRY INNOVATION PROGRAMME ROMANIA), susținut prin subvenții norvegiene (NORWAY GRANTS 2009-2014), compania Lidas SRL Tulcea consecventă devizei sale:

„Pentru o viață mai sănătoasă” a dezvoltat proiectul „Creșterea producției de alimente prin echipamente de înaltă eficiență și energie verde, scăderea deșeurilor – industrie verde – România”.

Proiectul beneficiază de o subvenție din partea Regatului Norvegiei în cadrul programului menționat, în valoare de 1.300.000 €.

Proiectul constă în achiziționarea, amplasarea și punerea în funcțiune a mai multor echipamente de panificație și echipamente accesorii, special adaptate și integrate pentru a funcționa prietenos cu mediul, pentru a realiza aceeași producție cu o amprentă de carbon mult mai mică, protejând natura. Impactul benefic ecologic al proiectului este estimat la salvarea anuală a circa 80TOE (tonnes of oil equivalent – tone echivalent petrol) combustibili fosili, evitând în fiecare an eliberarea în atmosferă a circa 200 tone dioxid de carbon, 280 kg dioxid de sulf, 220 kg oxid de azot, 10 kg particule atmosferice (Pm10).

Susținerea acordată proiectului prin Mecanismul Financiar Norvegian (NORWAY GRANTS 2009-2014) permite materializarea unor obiective de mare valoare socială și economică: protejarea naturii, eficiența activității economice, creșterea calității muncii.

Mai multe informații despre asistența nerambursabilă prin subvenții norvegiene puteți găsi pe paginile  www.eeagrants.ro/granturi-norvegiene; www.norwaygrants-greeninnovation.no; www.norwaygrants.org.