FacebookTwitterLinkedIn

Era început de martie, nu fusese impusă carantina decât în unele dintre provinciile italiene și mă pregăteam să gonesc cu mașina, să fiu sigur că nu mă prinde închiderea granițelor în Germania, Austria sau Ungaria, căci vedeam în social media tot felul de imagini cu blocajele din punctele de trecere a frontierelor. Mă simțeam exact ca în filmele acelea cu tornade sau alte grozăvii asemănătoare, căci încercam să mă grăbesc să trec granițele, una câte una, chiar înainte ca acestea să fie închise. Ba, mai mult, pe parcursul unei zile am trecut cu mașina prin regiuni cu soare orbitor, dar și zone cu ploi torențiale, vânturi puternice și chiar și lapoviță, ceea ce îmi accentua, desigur, perspectiva dramatică asupra momentului pe care-l trăiam. Cu doar câteva săptămâni în urmă, se întâmplase să fiu chiar pe traiectoria furtunii Sabine (sau Ciara, dacă preferați denumirea britanică în locul celei germane), primul uragan pe care l-am trăit pe viu, nu prin social media, și care m-a învățat, printre altele, și ceea ce înseamnă un cod violet de vreme rea.

La un an distanță, îmi dau seama – ca mulți dintre noi, probabil – cât de multe am învățat despre mine și despre cei din jurul meu. O zi obișnuită poate începe acum cu un eveniment online de dimineață, prin Zoom, cum este cazul Forbes Power Breakfast, și poate fi încheiată seara târziu, la un eveniment offline, precum Forbes Best Office Buildings – The New Way of Life & Work 2021, care a avut loc, în același timp, în două săli, la hotelul InterContinental (despre fiecare dintre aceste evenimente puteți citi mai multe în paginile acestei ediții a revistei). Dar o zi obișnuită poate însemna și o ședință foto specială, precum cea realizată pentru coperta ediției actuale a revistei. Numai că, dacă în alți ani personajele principale erau prezente în același moment pentru realizarea fotografiei de grup, în prezent poza de grup este o reconstituire a multor ședințe foto realizate una după alta, pentru a respecta restricțiile în vigoare.

Dacă privim în urmă la ultimul an, pare incredibil cât de repede am învățat să trăim în condiții de restricții extreme. Am învățat multe despre fiecare dintre noi, dar la fel de multe despre cei din jurul nostru. Am găsit multă răutate și ipocrizie acolo unde aveam mari așteptări, dar am descoperit și bunătate și speranță acolo unde ne așteptam mai puțin. A fost cea mai bună dintre vremi, a fost cea mai năpăstuită dintre vremi.