Cautare
, Forbes Staff

Lideri |
|

Un final fericit

  La început de februarie, când mass-media erau inundate de știri legate de instabilitatea politică, unul dintre cei mai discreți actori de top de pe piața imobiliară locală își vedea valorificate investițiile și ieșea din scenă.  
 aboneaza-te
IOANNIS PAPALEKAS - AUDIERE - DIICOT

 

Considerat unul dintre cei mai puternici actori ai pieței imobiliare românești, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, fondatorul Globalworth, a surprins pe toată lumea prin decizia sa de a-și vinde acțiunile pe care le mai deținea la dezvoltatorul imobiliar. CPI Property Group, companie controlată de miliardarul ceh Radovan Vitek, a achiziționat ultimele acțiuni pe care Papalekas le mai deținea la Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din țară. Prin urmare, Radovan Vitek a devenit unul dintre cei mai importanți acționari ai Globalworth, iar Papalekas a primit în schimbul acțiunilor aproximativ 240 de milioane de euro. În urma acestei tranzacții, CPI Property Group a ajuns să dețină 16,8% din Globalworth, în timp ce Papalekas va păstra funcția de director executiv.

În aceeași zi în care Papalekas își vindea acțiunile, același pas l-au făcut și directorul adjunct al dezvoltatorului, Dimitris Raptis, care a vândut aproape jumătate dintre acțiunile pe care le deținea, precum și Eli Alroy, director nonexecutiv al companiei, care și-a vândut întregul portofoliu de acțiuni.

Miliardarul ceh Radovan Vitek nu este la prima experiență pe piața imobiliară din România. Acesta mai deține cinci proiecte în Capitală, toate pe segmentul rezidențial, și două în Iași. După tranzacția cu Papalekas, Vitek a devenit al treilea cel mai mare acționar al Globalworth (16,8%), după investitorul sud-african Growthpoint Properties (29,4%) și germanii de la Aroundtown (21,9%).

În cei peste 20 de ani de prezență pe piața imobiliară din România, Ioannis Papalekas a reușit să devină unul dintre cele mai cunoscute nume de pe piața locală a clădirilor de birouri. A fost atras de piața imobiliară din România încă de la începutul anilor 2000, când a decis să închirieze mai multe apartamente din zona Unirii. Ulterior, în 2013, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a pus bazele dezvoltatorului Globalworth, devenit între timp cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România. De-a lungul carierei, a dobândit experiență în achiziții, planificare, dezvoltare și construcție, iar înainte de a fonda Globalworth a fost responsabil pentru livrări de peste 400.000 de mp de spații comerciale și a vândut peste 1.000 de unități rezidențiale în România. Portofoliul Globalworth a depășit 1,8 miliarde de euro, iar veniturile din chirii se apropie de 120 de milioane de euro anual. Numai în anul 2018 Globalworth a încheiat achiziţii cu o valoare totală de 538 milioane de euro, acestea cuprinzând cinci investiţii în clădiri din Polonia şi trei terenuri achiziţionate în Bucureşti, unde compania îşi propune să dezvolte noi clădiri de birouri.

Omul de afaceri grec a intrat destul de timpuriu pe scena marilor investitori imobiliari, dând lovitura cu unul dintre primele proiecte în care a fost implicat. În 2005, pe când avea numai 28 de ani, Papalekas a achiziționat City Mall, proiect pe jumătate dezvoltat la acea vreme, pentru 45 de milioane de euro. Mall-ul situat în apropierea stației de metrou Eroii Revoluției a fost finalizat în 2006 și a fost vândut de Papalekas în schimbul a peste 100 de milioane de euro către fondul de investiții APN/UKA. Această tranzacție i-a permis lui Papalekas să lege noi parteneriate și să dezvolte proiecte de anvergură pentru piața office din București, dezvoltând clădiri precum Eliade Towet, Nord Business Center sau PGV Tower. Povestea cu City Mall nu s-a încheiat atunci. Venirea crizei a afectat dramatic indicatorii financiari ai City Mall, iar în 2011 Papalekas a cumpărat din nou imobiliul în schimbul a 17,3 milioane de euro. După achiziție, Papalekas a demarat procesul de transformare a imobilului, acesta devenind City Offices, unul dintre puținele proiecte office din Sudul Bucureștiului. Astel, proiectul City Mall/Offices a fost unul dintre cele mai profitabile din întregul portofoliu al omul de afaceri.

Globalworth este unul dintre cei mai activi jucători din Europa Centrală şi de Est, listată la Bursa de Valori de la Londra, în segmentul AIM, care activează în România și Polonia, în ambele ţări devenind principalul investitor pe piața imobiliară de birouri. Globalworth dezvoltă și gestionează direct clădiri de birouri și în sectorul de logistică/industrie ușoară, în locații premium, care generează venituri din închirierea de spații către companii de top din întreaga lume. Gestionat de aproape 200 de profesioniști în România și Polonia, portofoliul companiei are o valoare totală de aproximativ 2,85 miliarde de euro, la 30 iunie 2019. Peste 95% din acesta este reprezentat de active producătoare de venit, închiriate către aproximativ 685 de companii naționale și multinaționale. În România, Globalworth este prezentă în Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Piteşti, în timp ce în Polonia proprietăţile sale se regăsesc în Varşovia, Wroclaw, Lodz, Cracovia, Gdansk şi Katowice.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii