Cautare
, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Servicii financiare |
|

Un coșmar împlinit

shutterstock_132292916 [Converted]
Proiectul legii conversiei creditelor și proiectul legii falimentului personal îi îngrijorează pe bancheri. Bancherii prevăd scenarii de coșmar.

Avertismentul apocaliptic lansat la începutul acestei luni de preşedintele executiv al BCR, Thomas Spurny, încă îşi aşteaptă confirmarea: „Dacă asta se întâmplă, dacă o lege va permite o astfel de conversie, moneda locală se va prăbuși precum celebrul boxer Rocky în prima rundă a meciului, la începutul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de 9 — 10 mld. euro“. Şi poate o clarificare: ce a fost, premoniţie sau ameninţare?

Un lucru este însă sigur deja: dacă bancherii îşi ameninţă clienţii cu scenarii de coşmar, asta se întâmplă pentru că propriul lor coşmar s-a produs deja. Anii de decizii proaste, de remedii necinstite şi de lobby parlamentar care să le rezolve pe toate nu puteau duce decât aici. De valoarea dobânzii la bancă depinde venitul disponibil şi standardul de viaţă al unei familii, astfel că potenţialul politic al temei este uriaş. Acum însă, bancherii nu mai au nimic în plus de oferit legiuitorilor, iar alegătorii nu mai au nimic de cedat.

Legea conversiei creditelor este doar una dintre iniţiativele aşa-zis „populiste“ cu scopul de-a mai atenua din prăpastia pe care bancherii au căscat-o între ei şi clienţii lor, iar bătălia se dă pe detalii. Să se facă conversia la cursul zilei (ceea ce e de fapt în dezavantajul clientului pentru că dobânzile în lei sunt mai mari) sau la cursul istoric, aşa cum se temea oficialul BCR (ceea ce înseamnă un câştig de curs valutar peste noapte pentru împrumutat). Juriştii de la Raiffeisen, fără pregătire prea riguroasă de economişti se pare, au acceptat un compromis-capcană care ar putea deveni precedent judiciar. Da, acceptăm conversia în lei la cursul istoric, dar numai împreună cu dobânzile la lei de atunci (până la 20%), au spus ei gândindu-se că astfel vor încasa rate mai mari. Însă principalul a scăzut, astfel că tot ce trebuie să facă clienţii este să accepte conversia apoi să refinanţeze creditul în condiţiile la zi şi să achite anticipat.

Pentru că un alt coşmar este în plină desfăşurare – legea falimentului personal, care în premieră a primit avizul favorabil al Guvernului. Până acum, toate iniţiativele au fost îngropate cu complicitatea BNR şi a FMI, în urma unor avize negative de la Guvern care s-a angajat să facă toate demersurile pentru a evita adoptarea legii. Iată că nu a mai făcut-o nici măcar formal (teoretic, Parlamentul poate oricum să ignore avizul negativ) şi a ales să dea un semnal politic: nu ne pasă ce spune FMI, nu trebuie să-i ascultăm.

Asta s-a întâmplat inclusiv pentru că o parte dintre bancheri au „trădat“, după ce au înţeles că în acest moment o lege a falimentului personal mai mult îi ajută decât îi încurcă. Doar că cei care au înţeles sunt mai bine pregătiţi pentru această posibilitate, în timp ce restul, care au crezut că lobby-ul parlamentar va rezolva orice, oricând, sunt luaţi acum pe nepusă masă.

Iar lucrurile nu se opresc nici măcar aici. Cu mai bine de un an în urmă, un alt aviz negativ venea de la guvern pe o propunere de moratoriu la plata ratelor pentru datornicii care au probleme financiare. Pe măsură ce potenţialul politic al acestui tip de măsuri va fi fructificat, partidele vor simţi că e cazul să supraliciteze, chiar şi atunci când poate că propunerile sunt exagerate sau păguboase

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii