Ioan Ciolan este unul dintre oamenii care și-au dorit dintotdeauna să rămână în România și să poată lăsa ceva în urma lor de care să se bucure cât mai multă lume. Acum 20 de ani, tânărul absolvent al Facultății de Automatizări-Calculatoare din Cluj-Napoca și-a dat seama că nu existau locuri de muncă pentru pregătirea pe care o avea. De aceea, tentația de a porni un business pe cont propriu a fost la fel de puternică precum dorința de a se întoarce în Sibiul natal. Acestea au fost ingredientele care au dat naștere companiei Ambient, prima de tipul Do It Yourself (DIY) din România. „Vin dintr-o familie modestă, dar care m-a «îmbogățit» cu principii sănătoase: multă ambiție, credință, perseverență, respect și modestie. Am încercat să construiesc această afacere pe personalitatea mea și a bagajului primit de la părinți”, spune Ioan Ciolan. Mărturisește că acum 20 de ani nu își imagina că ar urma să ajungă aici, mai ales că drumul companiei către succes a fost presărat cu multe suișuri și coborâșuri. Directorul general al Ambient a mărturisit că „au fost multe momente de maturizare în istoricul Ambient – dar putem spune că apariția crizei a fost «admiterea noastră la Facultate». Criza ne-a zguduit bine pe toți”. Din fericire, spune el, echipa Ambient este formată din „oameni profesioniști, foarte uniți și motivați”. Iar alături de ei a reușit să transforme criza dintr-o problemă, într-o oportunitate: „concentrarea eforturilor în zona diferențiatorilor noștri, investiția în resursa umană de calitate și, nu în ultimul rând, relații de parteneriat durabile”. De aceea poate, echipa pe care a format-o este foarte valoroasă, fiind una cu care „poți să răzbați ușor prin furtună” și, de asemenea, pare croită după imaginea reprezentată de fondatorul companiei, în primul rând aceea a unui luptător. „Profilul meu de sportiv de performanță și-a lăsat amprenta și asupra afacerii Ambient – nu renunț la lucrurile importante. Întotdeauna există soluții. Dacă nu știm să le gestionăm, apelăm la parteneri care știu să ne îndrume”, își expune filosofia antreprenorul sibian.
După o perioadă de incertitudini apărute în urma crizei, spune că, în 2014, afacerea va evolua cu „pași mici, dar strategici și siguri”, de aceea estimează o creștere de o cifră față de 2013, anul care va fi încheiat cu profit net pentru prima dată după 2009 încoace. „Evoluția pieței ne obligă la eficiență, în detrimentul captării cotei de piață cu riscurile financiare pe care le-ar presupune deschiderile de noi magazine. Ne concetrăm, însă, pe deschiderea de depozite logistice amplasate strategic în zona de influență ”, argumentează Ioan Ciolan care sunt planurile de dezvoltare pentru viitor. Nu îi este teamă de noi invesiții, însă evoluția pieței îl îndeamnă la prudență. „Nicio investiție nu e sigură dacă lipsesc trăsăturile de caracter necesare ale investitorului. Deocamdată mai avem de lucru la următorii 20 de ani din istoria Ambient pentru a mă concentra asupra altor investiții”, mai precizează antreprenorul. Prin urmare prioritatea în următorii trei ani este retailul, urmând ca, după ce piața se va liniști, „segmentul profesional (B2B) să fie locomotiva industriei”.
Celor care vor să pornească un business în 2014 le recomandă să încerce să susțină producția și serviciile autohtone, de aceea este de datoria antreprenorilor să „strângă rândurile”, dar mai cu seamă să aibă încredere în România și să aibă încredere într-un parteneriat comun – atât între antreprenori, cât și într-unul cu societatea civilă și cu Statul. Spune adesea că se simte prea tânăr pentru a-şi pregăti un exit fiindcă nu vrea încă să stea acasă, de aceea mărturisește că îi place să își imagineze „că peste 20 de ani, peste un million de locuințe vor fi renovate sau construite cu ajutorul Ambient”.
Încredere, echipă, răbdare
Așa ar putea fi sumarizate cele trei lecții pe care le-a învățat antreprenorul sibian de-a lungul anilor. Principala lecție este că este foarte greu să inspiri încredere partenerilor și echipei tale, dar este foarte ușor să o pierzi. Apoi, un antreprenor fără o echipă nu poate construi ceva durabil. Și, în cele din urmă, a deprins lecția răbdării pentru că niciun lucru valoros nu se construiește de azi pe mâine.
Articol apărut în ediţia specială Forbes, Lecții după 20 de ani. Vedeţi aici ce alte articole mai conţine aceasta.