FacebookTwitterLinkedIn

Anul trecut a însemnat, pentru UiPath, primul unicorn cu origini locale, venituri anuale recurente de 360 de milioane de dolari, de peste trei ori mai mari faţă de iulie 2018, când acestea au trecut pragul de 100 de milioane de dolari. Venitul net al companiei a depășit 60 de milioane de dolari în ultimul trimestru din an, a spus Daniel Dines, cofondatorul și CEO-ul UiPath, în cadrul conferinței online UiPath Live!.

Evoluția companiei de Enterprise Robotic Process Automation (RPA), tehnologie care permite implementarea roboților software pentru executarea proceselor repetitive efectuate de angajați, se bazează pe creşterea portofoliului de clienţi la nivel global. Compania are peste 6.000 de clienți și o comunitate mondială de aproape 750.000 de dezvoltatori de tehnologie RPA. UiPath înregistrează, în prezent, peste 10 clienți noi pe zi, iar anul trecut contractele de peste un milion de dolari au fost triplate.

Compania a ajuns, în prezent, la o evaluare de 7 miliarde de dolari, după ce în luna aprilie a anului 2019 a primit o finanțare record de 568 milioane de dolari.

„Pot spune că 2019 a fost un an în care ne-am simțit umili, eu mereu vorbesc despre umilință (cu sensul de modestie – n. red.), ca fiind valoare de bază, deoarece te ajută să asculți persoana de lângă tine. În 2019 am plătit prețul pentru anumite alegeri îndrăznețe și pentru anumite greșeli făcute”, a subliniat Daniel Dines, care consideră că succesul business-ului se datorează faptului că UiPath este o companie care se axează pe produsele oferite.

De asemenea, potrivit informațiilor prezentate de companie, UiPath a fost recent recunoscută drept compania cu cea mai mare creștere în America de Nord în cadrul Deloitte Technology Fast 500, ediția 2019, un clasament al celor mai rapide companii publice și private de tehnologie din America de Nord, și a ocupat numărul 3 în cadrul Forbes Cloud 100, ediția 2019.

Dines consideră că tehnologia RPA reprezintă viitorul și își dorește să combată ideea cum că această tehnologie „fură” locuri de muncă, subliniind că automatizarea proceselor repetitive crește, de fapt, numărul de locuri de muncă și ajută business-urile să fie mai rapide și eficiente. Antreprenorul a oferit ca exemplu cazul Japoniei, țară despre care consideră că suferă din pricina îmbătrânirii clasei muncitoare. El crede că oamenii care vor să se pensioneze pot fi înlocuiți cu ajutorul tehnologiei RPA, având în vedere faptul că generația tânără nu mai alege meserii asemănătoare cu părinții bunicii lor.

„Ne-am simțit onorați că am avut ocazia de a propulsa piața de RPA. Astăzi, livrăm cea mai ambițioasă evoluție a platformei noastre – o platformă end-to-end pentru hiperautomtizare –, care permite o mare varietate de roluri într-o organizație și posibilitatea de a interacționa cu roboții în fiecare zi. Încă mai avem mult de făcut, dar sunt foarte încântat de unele dintre noile situații de utilizare în care RPA se aplică proceselor din ce în ce mai complexe”, a mai spus CEO-ul companiei, a cărui avere este estimată la 6,5 miliarde de lei, fiind, în prezent, cel mai bogat om din România.

Deși UiPath este una dintre cele mai dinamice companii din România, înregistrând, în ultimii ani, creșteri fulminante datorită investițiilor atrase, pe parcursul anilor aceasta s-a confruntat și cu momente dificile. De exemplu, în 2013, Daniel Dines și Marius Tîrcă, CTO-ul și celălalt cofondator al companiei, se gândeau să renunțe la business. Însă chiar atunci UiPath a reușit să atragă primul client, o companie de BPO din India, reușind să devină cunoscuți pe scena globală a industriei de RPA.

În ciuda dificultăților, Dines consideră că există anumite momente-cheie în viața unui om de care trebuie să profite pentru a se putea dezvolta. „Când simți că e momentul, trebuie să faci acea mișcare importantă, iar noi am știut să facem acest lucru.”

Antreprenorul adaugă că, încă de când era copil, nu era un mare fan al lucrurilor repetitive și  mereu își dorea să vină cu un concept nou. Așa a realizat cât de ușor ar fi pentru o persoană să aibă un asistent, iar de aici a pornit și ideea sa de a asigura un robot pentru fiecare persoană.

Până să își înființeze propria afacere, Dines a lucrat în cadrul gigantului tehnologic Microsoft, acesta mărturisind că bazele UiPath au fost puse cu ajutorul tool-urilor Microsoft.

CEO-ul UiPath spune că dacă nu ar fi făcut mișcarea pe care el o consideră ca fiind definitorie pentru viitorul afacerii – și anume trecerea de la o simplă companie de tehnologie la una orientată spre client, UiPath ar fi rămas o firmă mică de IT din București.

„Niciodată să nu crezi că eşti mai deştept decât sunt clienții tăi. Eu am descoperit acest aspect – clienţii noştri sunt mai deştepţi decât noi”, a adăugat Dines.

El consideră că mulți tineri care vor să devină antreprenori ar trebui să țină cont de importanța orientării produselor oferite către nevoile clienților.

De aceeași părere este și Vargha Moayed, Chief Strategy Officer al UiPath, care, în cadrul ediției Forbes CEE Forum 2019, sublinia faptul că elementul principal care a dus la dezvoltarea companiei a fost un management de tip „blitzscaling”. Această idee, dezvoltată de fondatorul LinkedIn, Reid Hoffman, se referă la un set specific de practici menit să gestioneze o creștere foarte rapidă în viața unui start-up, etapă care poate aduce un succes foarte mare. Este opus stilului de management tradițional, cu practici prudente, deoarece pune accent pe scalarea companiei într-un ritm care să surprindă piața.

Strategia UiPath vizează extinderea geografică, dezvoltarea parteneriatelor cu clienții deja existenți și creșterea numărului de procese care pot fi automatizate. Pe termen mediu, UiPath și-a propus să se listeze pe bursa NASDAQ, și, așa cum declara Dines într-un interviu pentru publicația franceză Les Echos anul trecut, compania ar putea ajunge la o evaluare de 10 miliarde de dolari, devenind primul decacorn al Europei.

„Niciodată să nu crezi că eşti mai deștept decât sunt clienții tăi”, afirmă Daniel Dines, cofondator și CEO UiPath