Cautare
, Contributor

Opinii |
|

Ultimul rege

Majestatea Sa Regele Mihai I, născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, a încetat din viață, în ziua de 5 decembrie 2017, la reședința sa din Elveția. Fiul Regelui Carol al II-lea și al Reginei-mamă Elena, Regele împlinise 96 de ani, pe 25 octombrie. De mai bine de un an și jumătate era grav bolnav.
-

Din iunie 1930, după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui său. La vârsta de șaisprezece ani a devenit sublocotenent în Armata Română. După decesul Regelui Ferdinand, în 1927, și ca urmare a faptului că Principele Carol a renunțat la statutul de Principe Moștenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, a fost instituită o Regență.

La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit în țară și a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urma abdicării tatălui său, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.

În timpul războiului, Regele i-a îmbărbătat pe ostașii români care au luptat pentru reîntregirea țării. În ciuda refuzului Mareșalului Antonescu, la 23 august 1944, Regele a hotărât trecerea României alături de aliații săi tradiționali. Acest act de curaj a scurtat războiul cu șase luni și a cruțat viețile a sute de mii de oameni.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste. În cele din urmă, a fost obligat să abdice, la 30 decembrie 1947.

Exilul Regelui Mihai și al Reginei Ana a început după nunta lor, care a avut loc la Atena. Pentru a-și câștiga existența, Regele și Regina au construit o fermă de pui și un mic atelier de tâmplărie. Familia Regală s-a întors în Elveția în 1956; s-a mutat la Versoix, unde a locuit peste patruzeci și cinci de ani.

Regele Mihai I a militat pentru intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană, a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piață, păstrarea culturii naționale, respectarea adevărului istoric, respectarea și garantarea proprietății private, consolidarea statului de drept și a democrației în România. În aproape un secol de viață, a trecut prin evenimente dramatice, iar unele date din biografia sa au intrat în istoria universală.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii