
Direcția Generală Cercetare și Inovare a C.E. a publicat a 3-a ediție a Raportului privind performanțele UE în domeniul științei, al cercetării și al inovării. Raportul conține 11 recomandări de politică menite a veni în sprijinul oamenilor, al planetei și al prosperității economice. Cele 11 recomandări de politică sunt grupate în jurul a trei piloni principali: cercetare și inovare pentru un spațiu sigur și echitabil pentru omenire; cercetare și inovare pentru o poziție de lider mondial; cercetare și inovare pentru impact economic și societal.
Raportul evidențiază faptul că cercetarea și inovarea sunt necesare pentru a sprijini o creștere a întreprinderilor, a regiunilor și a țărilor care să fie sustenabilă și favorabilă incluziunii și să garanteze că eforturile de consolidare a sistemelor de inovare, în special în regiunile mai puțin dezvoltate, nu lasă pe nimeni în urmă.
PLUSURI ȘI MINUSURI
UE se numără printre principalii actori în ceea ce privește producția și excelența în domeniul științei, se arată în raport. Dintre publicațiile științifice din întreaga lume cel mai des citate pe tema climei, 25% provin din UE, la fel ca 27% dintre publicațiile științifice cel mai des citate în domeniul bioeconomiei. De asemenea, în ceea ce privește cererile de brevete din aceste două domenii, UE deține o poziție de lider, cu 24 % în domeniul climei și 25 % în domeniul bioeconomiei.
7 din top 30 cele mai mari ecosisteme de startup-uri sunt în Europa, în timp ce 7% dintre companiile unicorn (cu o valoare de peste 1 miliard de dolari) sunt europene. Totuși, S.U.A. deţine de 8 ori mai multe fonduri de tip capital de risc decât Europa.
Raportul mai evidențiază că pentru a înregistra progrese în vederea atingerii obiectivului de investiţii al Strategiei Europa 2020 de 3% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare, statele europene trebuie să continue să investească în cercetare şi inovare, asigurând eficienţa şi randamentul investiţiilor private.
Orizont Europa, următorul program-cadru pentru cercetare și inovare al UE, va avea un rol esențial în intensificarea și direcționarea eforturilor în materie de cercetare și inovare.
În contextul actualei crize provocate de noul coronavirus, Comisia Europeană a propus un plan ambițios de redresare a economiei. Pentru a răspunde nevoilor masive de investiții și pentru a garanta accesul echitabil la fonduri pentru toate statele membre, a fost propus un nou instrument de redresare, intitulat generic Noua Generație UE.
Prin acest instrument este propusă o creștere de 13,5 miliarde de euro a bugetului Orizont Europa. Această sumă va fi alocată proiectelor și activităților de cercetare și inovare din domeniul sănătății și al schimbărilor climatice.
Sursa: Comisia Europeană