FacebookTwitterLinkedIn

La sfârșitul anului 2015, Societatea Română de Televiziune (SRTv) avea o datorie totală de 153,3 milioane de euro, potrivit Raportului de Activitate al instituției. SRTv a încheiat anul trecut cu pierderi de 5,4 milioane euro. Avea 2.517 salariați, în scădere cu… 5 salariați față de anul precedent.

Cum s-a prăbușit audiența TVR 1 în ultimii 10 ani și cine sunt românii care se mai uită la televiziunea publică

Datoriile și pierderile televiziunii publice nu au contat deloc în societatea românească, potrivit sloganului „merge și-așa!”. Parlamentul, în subordinea căruia se află televiziunea, și-a văzut de sforării, tergiversând cu manevre scandaloase numirea unui Consiliu de Administrație și votarea unui nou președinte-director general. S-au vehiculat câteva propuneri de „salvare”: insolvența (dar fără faliment!), despărțirea funcției de președinte de cea de director executiv, toate fiind niște frecții la picior de lemn! Este evident că politicienilor nu le pasă de această societate clientelară.

VEZI SITUAȚIA FINANCIARĂ A TVR ÎN 2015

Lovitura a venit din exterior. O lovitură care a boțit imaginea României. TVR a fost exclusă din European Broadcasting Union (EBU), organizație ce reunește 73 de Servicii Publice de Transmisiune a Programelor Audiovizuale din 56 de ţări, pentru neachitarea datoriilor acumulate în ultimii opt ani în valoare de 16 milioane de franci elveţieni. TVR pierde dreptul de participare la Eurovision 2016 și mai pierde accesul la difuzarea de programe internaționale. În fapt, marea pierdere o suferă cetățenii români.

Situația catastrofală în care se află acum SRTv se datorează, în primul rând, clasei politice, care a folosit-o ca pe o cârpă de șters ghetele de noroi. Controlul politic este cancerul care a distrus societatea. TVR n-a avut niciodată credibilitatea unui serviciu public de televiziune pentru că a fost controlată de politicieni. Toate Consiliile de Administrație, corpuri străine ale instituției, au lucrat numai în slujba partidelor politice. Așa încât, încercările politicienilor de a salva televiziunea sunt niște acțiuni ipocrite, fără nicio eficiență în reabilitarea societății.

A doua cauză a situației în care se află TVR este legată tot de partidele politice. Echipa editorială a televiziunii este formată din oameni care n-au lucrat niciodată în slujba publicului. Ei sunt niște prestatori de servicii pentru politicieni. Obediența angajaților a fost transferată de la o putere politică la alta.

Oamenii televiziunii publice lucrează cu spatele la public și cu fața la politicieni. „Dragostea” pe care o tot invocă angajații televiziunii față de telespectatori este o minciună. În fapt, oamenii din TVR nu știu să muncească potrivit convingerilor lor pentru că au fost obișnuiți, să execute ordinele de la „stăpânire”, să servească și să manipuleze. Iar sindicatele din SRTv sunt veritabile rețele de interese, care promovează nepotismul, lenea, incompetența și mediocritatea. TVR este o „mare familie” care își protejează „rubedeniile”, care ține cu dinții ca situația să fie stabilă, trăind cu nostalgia vremurilor în care se fura cu voioșie. Se știe, dar se ține sub preș, că și în TVR se practică „paraîndărătul” în contractele de achiziții de programe și servicii.

Este de mirare că procurorii DNA n-au intrat până acum în „burta” acestui „pește” aflat în putrefacție? Oare este un „pește” prea mic? Sau este unul protejat?

Oricât de mari sunt frustrările și dezamăgirile românilor față de pierderile înregistrate de această societate, timpul va arăta că se poate trăi și fără o televiziune publică ce și-a epuizat resurse de credibilitate ale telespectatorilor săi, pe care i-a trădat, i-a înșelat, i-a manipulat.