Cautare
, Forbes Staff

I am a Breaking News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering important tech and business news. Graduated from University of Bucharest with an MA in Political Journalism. Worked as a journal...

Travel |
|

Turismul în era vaccinării

Turismul din nordul Africii și Orientul Mijlociu a devenit, în ultima perioadă, printre cele mai dinamice piețe din lume, iar veniturile din călătoriile interne și externe reprezintă pentru multe state din aceste regiuni un procent important din PIB.  
Sunny,Resort,Beach,With,Palm,Tree,At,The,Coast,Shore

 

Industria turismului reprezintă unul dintre pilonii importanți ai economiei multor țări din întreaga lume. Și, în ciuda pandemiei, destinațiile unde viza nu este necesară sau unde este oferită la sosire se bucură de un avantaj special, iar Turcia, Egipt, Dubai, Israel și Thailanda sunt doar câteva exemple. Fiindcă multe călătorii sunt hotărâte și rezervate în ultimul moment, românii preferă să evite o posibilă bătaie de cap precum solicitarea unei vize.

În luna martie a acestui an, am călătorit împreună cu agenția de turism Christian Tour în Sharm el-Sheikh, unul dintre puținele locuri „free-Covid” din lume. Deplasarea a durat o săptămână, timp în care am vizitat mai multe unități de cazare de lux din frumoasa și exotica stațiune de la Marea Roșie, unde am putut observa tendințele din acest an.

Este bine de știut (în cazul în care intenționați să călătoriți în Egipt în următoarea perioadă) că este necesar să prezentați un test negativ PCR la sosirea pe aeroporturile egiptene. Zborul durează aproximativ trei ore, iar majoritatea companiilor aeriene care operează plecări din România – Tarom și AnimaWings în cazul nostru – cer dovada efectuării testului de detectare a virusului Sars-CoV-2 înainte de îmbarcare. Alternativ, turiștii care sosesc din alte state în regiunile Sinaiul de Sud, Marea Roșie și Marsa Matruh pot face testul în aeroport la prețul de 30 de dolari.

Cei găsiți pozitivi trebuie să rămână în izolare timp de 14 zile la hotelul în care sunt cazați. Da, toate unitățile de cazare din Egipt dispun de camere destinate turiștilor infectați, iar costurile acoperite de egipteni sunt cazarea, mâncare și băuturile răcoritoare până la plecarea turiștilor. De asemenea, cazurile mai grave primesc îngrijire medicală gratuită în spitalele de stat până la recuperarea completă.

Turiștii români în Egipt: acum și înainte de COVID-19

Christian Tour a reluat călătoriile în țara piramidelor și a faraonilor în luna martie 2021, iar săptămânal a trimis aproximativ 600-800 de turiști români către stațiunile însorite din Hurghada și Sharm el-Sheikh, cu plecări din București, Cluj-Napoca si Timișoara.

„Costuri sunt mai mari decât înainte, mai ales că salariul angajaților a fost plătit în integral, chiar și în lunile de carantină. Nimeni nu a fost concediat, deoarece grupul hotelier apreciază loialitatea angajaților. Din ianuarie 2021, odată cu începerea vaccinării la nivel mondial, ne-am bucurat să observăm o creștere drastică a numărului de turiști”, a declarat Ibrahim Redwan, manager general al grupului Steigenberger Alcazar.

Deși situația este mai bună acum, Ibrahim Redwan se așteaptă ca abia în luna octombrie 2021 nivelul profitului lunar să fie egal cu cel dinaintea pandemiei. De asemenea, managerul grupului spune că planurile de viitor ale lanțului hotelier sunt de a dubla capacitatea până în 2025.

Ramy Rizallah, general manager al Savoy Sharm el-Sheikh, spune că prețul cazării a scăzut cu 50% la grupul Savoy. Costurile de administrare pentru unitatea hotelieră sunt acum mai mari cu 20-25%, iar veniturile au scăzut cu 50%. „De la 100 de zboruri pe zi din Sharm spre Hurghada înainte de Covid, acum mai sunt doar 10-12”, adaugă managerul. Majoritatea turiștilor care vin din Europa de Est caută acum servicii decente, care să includă principalele mese ale zilei, dar nu toate avantajele all inclusive sau ultra all inclusive. „Securitatea este uimitoare în stațiunea Sharm el-Sheikh, care este înconjurată de un zid”, adaugă acesta.

În schimb, Wael Wali, general manager al Baron Palms Sharm el-Sheikh, ne-a vorbit despre oportunitățile oferite de pandemie, care a „profitat” de această ocazie pentru a moderniza hotelul în timpul lockdown-ului. „Am investit 1,5 milioane de dolari în timpul pandemiei pentru renovarea hotelurilor și restaurantelor. Plănuim să redeschidem Baron Palms în luna aprilie și vrem să investim 2 milioane de dolari într-un SPA nou”, a declarat managerul Wael.

E-marketingul este cel mai utilizat mijloc de promovare al grupului hotelier, care în acest moment spune că cei mai mulți turiști din stațiune vin din Ucraina și statele ex-sovietice precum Rusia și Kazahstan. „În 2020, Baron Palms avea stabilit un profit de 1,2 milioane de dolari”, conchide Wael Wali, care afirmă că piața din România s-a extins mult în Sharm el-Sheikh în ultimii doi ani.

Datorită apetenței românilor pentru călătorit și a cererii foarte mari pentru perioada vacanței de primăvară (pe care Guvernul României a prelungit-o) și a sărbătorilor Pascale, în luna aprilie Christian Tour a ajuns să opereze opt curse charter pe săptămână, cu plecări din București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea, Târgu Mureș și Timișoara. Astfel s-a ajuns la o medie de 1.400 de pasageri pe săptămână.

Agenția de turism spune că vacanțele românilor în Egipt vor continua aproximativ la același nivel și în luna mai, iar pe lângă pachetele de sejur, în aceste cifre intră și turiștii care aleg programe de circuite sau croaziere pe Nil.

În comparație cu 2019, când 25.000 de turiști români au vizitat destinațiile din Egipt prin intermediul agenției Christian Tour, 2020 a fost un an „secetos” pentru toți operatorii și toată industria. 2021 vine cu multă speranță, atât pentru turiști, cât și pentru întreg sectorul, care așteaptă o revenire cât mai rapidă. Cifrele de până acum arată că destinații precum Egiptul, care se bucură în acest moment de o mare popularitate (cel puțin în rândul românilor, urainenilor, rușilor și kazahilor), s-ar putea recupera mai rapid decât alte state. Vaccinul, restricțiile și măsurile de protecție anti-Covid19 le oferă oamenilor încredere pentru a călători din nou.

„Sharm el-Sheikh este o destinație 100% sigură din punct de vedere al siguranței. Avem două armate care patrulează permanent străzile din oraș, iar cine vrea să intre în peninsulă trebuie să treacă mai multe puncte de securitate dotate cu aparate de scanare care folosesc tehnologii de ultimă generație. (…) Orașul Sharm el-Sheikh înregistrează 7-10 cazuri de Covid-19 pe lună, iar până în luna mai sperăm să vaccinăm toți muncitorii din industria ospitalității și turismului”, a declarat Generalul Khaled Fouda, guvernatorul Sinaiului de Sud, pentru jurnaliștii din România.

Turismul în țara lui Tutankhamon

Veniturile anuale ale Egiptului din turism erau în 2019 de aproximativ 13 miliarde de euro, reprezentând cca. 12% din PIB-ul țării, însă odată cu răspândirea virusului întreg sectorul a fost grav afectat.

În martie 2020, industria ospitalității și a turismului a intrat într-o criză fără precedent, care a stabilit, de asemenea, o criză bursieră în toate sectoarele. Hotelurile, companiile aeriene, precum și operațiunile de croazieră au fost oprite din activitate aproximativ 2-3 luni în toată lumea.

Turismul este unul dintre principalii piloni ai economiei egiptene, care în 2020 a realizat venituri de 4 mld. de dolari (-70%), comparativ cu 13 mld. dolari în 2019. Țara faraonilor a primit aproximativ 3,5 milioane de turiști anul trecut, o scădere masivă comparativ cu 13 milioane de turiști înregistrați în 2019.

Autoritățile egiptene preconizează revenirea turismului la nivelul pre-pandemiei în toamna anului 2022. Ministrul Turismului spune că în primele trei luni din 2020, Egiptul a primit lunar între 270.000 și 290.000 de turiști, echivalentul a 10.000 de turiști pe zi. Țara arabă a reușit să atragă aproximativ un milion de turiști din iulie 2020 până la începutul anului 2021. Doar în primele trei luni ale acestui an au sosit 500.000 de turiști, iar veniturile s-au rotunjit cu 600-800 mil. dolari, a declarat Ghada Shalabi, ministrul adjunct al Turismului și Antichităților din Egipt.

Efectele COVID-19 în lume

Efectele pandemiei COVID-19 au fost fără precedent în ceea ce privește amploarea și durata. În 2020, călătoriile internaționale globale au scăzut cu 74% față de anul precedent, în timp ce declinul în Europa a fost de 70%. Calea Europei spre redresare va fi treptată și va necesita o adaptare puternică și răspunsuri rapide din partea sectorului turistic, dar și un angajament mai puternic între societate, întreprinderi și instituții la nivel local, regional și internațional.

Scopul principal al prognozării este de a prezice viitorul care poate părea o sarcină ușoară atunci când evenimentele sunt regulate și urmează modele simple. Cu toate acestea, în sectorul ospitalității și turismului, cererea de călătorii poate fi o variabilă dificil de previzionat datorită condițiilor economice, dezastrelor naturale, atacurilor teroriste, a prețului carburanților și a mediului geopolitic.

Turismul a suferit pierderi de aproximativ 4,5 trilioane de dolari în 2020, arată raportul anual asupra impactului economic al World Travel & Tourism Council (WTTC). Contribuția globală a sectorului a scăzut până la 4,7 trilioane de dolari anul trecut (reprezentând aproximativ 5,5% din economia globală) de la aproape 9,2 trilioane de dolari în 2019.

În 2019, când industria era înfloritoare, 1-4 locuri noi de muncă era generat de sectorul privat al turismului, care înregistra 10,6% (334 mil. total angajați) din locurile de muncă la nivel global. Cu toate acestea, în 2020, pe măsură ce pandemia a zguduit turismul mondial, aproape 62 de milioane de oameni au rămas fără un loc de muncă, rămânând astfel doar 272 de milioane de angajați în întreaga industrie la nivel global.

Pentru o recuperare pe termen lung a industriei turismului, Organizația Mondială a Turismului a subliniat importanța dezvoltării unei noi arhitecturi financiare pentru a adopta și construi politici de afaceri inovatoare, cu emisii reduse de carbon, circulare, sigure și incluzive.

Turismul din țările arabe pare că urmează un trend pozitiv, iar revenirea în contextul pandemiei s-ar afla într-un orizont mai apropiat decât în cazul altor state din Europa sau Americi. Rămâne de văzut ce va urma în viitorul apropiat, iar până atunci călătoriți responsabil.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii