Cautare
, Contributor

SportsMoney |
|

Triatlon: Mihai Vigariu – Arta de a cultiva victorii

Patru ani de triatlon i-au fost de ajuns pentru a se califica la Campionatul Mondial de full IronMan. Dar totul a început cu o viziune și un obiectiv clar.  
 aboneaza-te
122 triatlon Mihai Vigariu 1

Recent, Mihai Vigariu a câştigat primul concurs şi primul titlu naţional la Ironman. A crezut întotdeauna că va reuşi acest lucru. Ba chiar a văzut mai mult de atât; a văzut că poate să concureze la nivel înalt, cu elita de amatori de la nivel mondial. Aşa că, în mintea lui, calificarea la Campionatul Mondial de Ironman Kona, care va avea loc anul acesta în Hawaii, era doar un pas intermediar, nu scopul final.

„Pe lângă viziune, cred că am avut şi foarte multă răbdare şi perseverenţă. Nu am grăbit lucrurile şi nu am dorit să se întâmple repede. Mi-am dorit să se întâmple atunci când trebuie. Mi-am permis să îmi educ corpul, mintea şi sufletul să ajungă treptat în zona în care pot executa şi obţine un astfel de rezultat”. În anii 2014, 2015, 2016 și-a antrenat corpul să poată să absoarbă antrenamente mai intense şi mai lungi, perioada în care a alergat numai pe distanţe de Half Ironman (1,9 km înot, 90 km bicicletă, 21 km alergare) şi pe distanţe mai scurte de triatlon olimpic (1,5 km înot, 40 km bicicletă, 10 km alergare). „Abia în al patrulea sezon am considerat că sunt pregătit şi pot să încerc distanţa de Ironman (3,8 km înot,
180 km bicicletă, 42 km alergare). În anul 2017 am alergat la trei curse de Ironman: în iulie 2017 la Frankfurt, Germania, în august 2017 la Maastricht, Olanda, şi în noiembrie 2017 în Langkawi, Malaezia. Am abordat această calificare ca și cum ar fi un proiect personal și nu un vis”, afirmă Mihai Vigariu, Senior Oracle Developer la Metro Systems România .

Triatlon: Peter Klosz – Calea spre succes

Sport și business 

Fără să dea dovadă de lipsă de respect pentru acest sport şi pentru concurenţa la nivel mondial, a adoptat o strategie precum cele folosite în business, în care a pus pe foaie tot ce presupune o astfel de calificare şi de ce are nevoie pentru a duce la bun sfârşit acest proiect.

„Odată stabilite toate datele necesare am căutat şi atras în proiectul meu toate resursele necesare să îl duc la îndeplinire. Am căutat şi am ales să lucrez cu un antrenor de top mondial, cu o şcoală care produce pe bandă rulantă campioni, atât la profesionişti, cât şi la amatori. Apoi am analizat punctele slabe şi punctele tari, după care am ales pe ce să lucrăm în fiecare fază a pregătirii, în proiecte mai mici şi mai uşor de gestionat şi îmbunătăţit. În tot acest proces am optimizat aspecte esenţiale de pregătire fizică specifică triatlonului, care nu este doar un sport format din trei discipline: înot, bicicletă, alergare, ci este un sport în sine. Am lucrat foarte mult la eficienţa metabolică şi la nutriţie, un aspect care mi-a adus câştiguri masive pe distanţa de Ironman. Am optimizat orice detaliu tehnic, de la costumele şi pantofii folosiţi în timpul concursului, până la bicicletă, cu multitudinea de detalii: tipul de roţi, echiparea bicicletei, poziţia pe bicicletă sau angrenajele folosite”, explică Mihai.

 

Atenție la detalii

Un alt aspect important în tot acest demers a fost recuperarea fizică şi mentală. A căutat specialişti în domeniu care i-au furnizat servicii de recuperare de top, astfel că şi-a menţinut corpul în stare perfectă de funcţionare, fără niciun fel de accidentare. A folosit diverse metode de recuperare precum masaj terapeutic, masaj sportiv, terapie chiropractică, acupunctură, compresie furnizată de echipament special, electrostimulare, bancă de inversie, expunere la oxigen 98% în camera hiperbară, recuperare excelentă pentru inimă şi vasele de sânge prin metoda EECP (contrapulsație externă), meditaţie, imagerie ghidată, hipnoză şi auto-hipnoză.

„Pentru a putea vedea cum gândesc şi ce fac sportivii de top din acest sport am fost la pregătiri în tabere de antrenament pentru triatlon cu antrenori, sportivi profesionişti şi sportivi amatori de top mondial. Am stat cu ei, am văzut ce fac, cum fac, cum mănâncă, cum se antrenează, cum gândesc şi toate aceste experienţe mi-au întregit viziunea şi mi-au dat toate detaliile necesare să pot ajunge şi eu la rezultat. Tot ce rămânea de făcut era disciplina şi perseverenţa de a investi munca necesară pentru a ajunge acolo”.

Triatlon: Ionela Păunică – Un munte de voinţă

Banii, un mijloc 

Mihai Vigariu spune că nu a fost niciodată motivat de beneficii financiare și că are alte valori, pe care le consideră superioare, cum ar fi ambiţia şi curiozitatea de a vedea de ce este în stare, dorinţa de a aduce un plus de valoare în mediul său, în compania în care lucrează, în societate, satisfacţia de a materializa gânduri.

„Bineînţeles că dacă apar şi banii, ca o consecinţă, atunci primesc cu mare drag acest bonus. Şi este clar că banii sunt absolut necesari şi fără bani nu aş fi putut să ajung unde am ajuns. De fapt, banii i-am văzut ca pe un mijloc pentru a ajunge unde mi-am propus. Practic, a fost doar o modalitate de a plăti cu rezultatele muncii mele din business, din meseria mea de consultant pentru tot demersul necesar să ajung la Calificarea la Mondialele de Ironman Hawaii 2018.” Din evidenţele sale, afirmă că a cheltuit undeva între 20.000 şi 25.000 de euro pe an pentru a putea acoperi toate costurile acestei aventuri. „Însă aceste costuri au fost necesare pentru a putea avea ascensiunea şi rezultate pe care mi le-am propus. Dar pentru cineva care nu ţinteste la nivel aşa înalt, cu siguranţă că este nevoie de un buget mai mic decât am cheltuit eu. Spre exemplu, primii doi ani am concurat pe o bicicletă second-hand, pe care am dat 4.000 de lei, şi nu am ales să investesc nimic în bicicletă, ci în alte echipamente şi servicii care mi-au adus rezultate înzecite, decât dacă aş fi investit într-o bicicletă de top”, explică Mihai.

Triatlon: Antoanela Manac – Atracția dificultăților

Cu disciplină şi perseverenţă

A început în februarie 2014 antrenamentele pentru triatlon. În iunie 2014 a făcut prima cursă de Half Ironman la Oradea într-un timp de 4 ore și 50 minute, iar în august 2014 a alergat a doua cursă de Ironman Budapesta – 4 ore și 35 minute. Cel mai bun timp pe distanţa de Half Ironman a fost obținut la Budapesta 2016, cu 4 ore şi 13 minute.

În iulie 2017 a încheiat primul Ironman la Frankfurt, când a făcut 9 ore şi 32 de minute, însă nu a obţinut calificarea. Nu s-a lăsat şi a continuat drumul. Astfel, în noiembrie 2017 a alergat 9 ore şi 53 de minute la Ironman Malaezia, unde a obţinut calificarea pentru Campionatul Mondial de Ironman Kona, Hawaii 2018.

Din participarea la competiţii, banii se câştigă greu. Din păcate, fondurile alocate pentru acest sport sunt foarte mici şi sunt adresate numai profesioniştilor. „Ca sportiv amator nu poţi să câştigi niciun ban din participarea la competiţii, pentru că nu se oferă bani amatorilor. Poţi să câştigi, să fii numărul 1 la amatori la nivel mondial și tot nu iei niciun ban. În schimb, exact ca în tenis, există posibilitatea, mai mică, de a atrage sponsori care să te susţină pe drumul tău, însă şi acest proces este unul destul de anevoios în România, întrucât triatlonul este încă un sport de nișă, dar sperăm să devină un sport de masă, aşa cum a ajuns în multe alte ţări din lume, întrucât are beneficii extraordinare asupra corpului şi minţii noastre”, mai spune Mihai Vigariu.

 

Învăţămintele triatlonului

Pentru Mihai Vigariu, cel mai important lucru învăţat din triatlon este legat de eficienţă şi economie. „Cum pot să fiu mai eficient în activităţile mele zilnice, la serviciu şi acasă, prin a face lucrurile mult mai bine structurat, mai bine gândite, să muncesc mai puţin şi să obţin mai mult. Pe lângă acest aspect de organizare, triatlonul îmi aduce endorfine la o rată ridicată în fiecare zi şi asta se traduce în energie pozitivă, în spirit optimist şi în poftă de viaţă pe tot parcursul zilei. Odată înarmat cu astfel de stări ajungi să experimentezi fiecare zi într-un mod diferit”, povesteşte Mihai.

Puterea exemplului este primordială, crede el. La fel cum a făcut şi cu Oracle în IT, a încercat de fiecare dată să nu fie neapărat un evanghelist al unui fenomen, ci mai degrabă să poată pune în practică tot ce a gândit şi să lase execuţia să vorbească de la sine. Astfel că foarte multe persoane apropiate, în primă instanţă, au fost curioase şi intrigate, de ceea ce făcea, iar mai apoi, în faza ulterioară, au devenit interesate despre modul cum făcea lucrurile. Practic, erau curioși cum ar putea și ei, la rândul lor, să își îmbunătățească semnificativ calitatea vieții: cum să slăbească, cum să aibă concentrare mentală pe parcursul zilei, cum să fie mai eficienţi în ceea ce fac, cum să fie mai activi şi mai împăcaţi cu tot ce li se întâmplă.

„Argumentul principal a fost de fiecare dată: «ce alternativă ai?» Oricând suntem într-o stare în care nu ne convine cum stau lucrurile, depinde numai de noi să experimentăm altceva. Am rămas plăcut impresionat şi am avut o satisfacţie enormă să aud şi să văd că sfaturile pe care le-am dat au ajutat diverşi colegi şi prieteni să slăbească, să se mobilizeze să se ducă la sală, să meargă la înot, să facă primul lor triatlon, alergare, ciclism etc. Dar nu a fost vorba neapărat despre sport, ci s-a întâmplat și să înceapă sau să reînceapă o pasiune ori un proiect amânat. Cred că asta este o adevărată binecuvântare, să vezi bucuria din ochii altcuiva şi să ştii că şi tu ai contribuit cu ceva la acea flacără care arde în ei”, susţine Mihai Vigariu.

Triatlon: Vlad Stoica – De ce a luat triatlonul locul golfului în topul preferințelor românilor?

Triatlonul poate schimba viziuni

Ca informatician, m-am gândit că este organizat şi disciplinat şi l-am întrebat dacă triatlonul este un sport pentru oamenii disciplinaţi prin felul lor de a fi sau unul care poate, la rândul lui, disciplina. Iar el mi-a spus că a fost întotdeauna o fire expansivă şi optimistă. În viteza şi dorinţa lui de a face lucruri nu crede că a fost cel mai ordonat şi disciplinat informatician. Şi crede că pentru el, tocmai triatlonul l-a ajutat foarte mult să fie şi mai disciplinat şi mai organizat. „Poate un alt câştig major de la triatlon este că am reuşit să îmi cultiv şi mai mult simţul de a estima anumite lucruri/proiecte. Exact cum făceam în triatlon, când vrei să obţii o performanţă anume, un anume timp care este relativ (totul depinde de mulţi factori, care nu sunt toţi controlabili: temperatură, vânt, condiţii de drum, situaţii neprevăzute, cine se aliniază la start etc.), la fel și în business cred că e important să ai o imagine de ansamblu cu toţi factorii care îţi pot influenţa livrarea unui proiect. Da, cred cu tărie că triatlonul practicat de oricine, la orice nivel de execuţie/conducere în firmă, poate ajuta şi poate aduce o altă viziune în arsenalul fiecăruia”, mai spune Vigariu.

Despre competiţiile pe care le-a îndrăgit cel mai mult, Mihai Vigariu spune că „de cele mai multe ori în viaţă ne marchează evenimentele şi momentele în care a trebuit să luptăm pentru ceea ce vrem să obţinem, momentele în care lucrurile nu au stat şi nu au fost chiar conform planului şi dacă în acele clipe am reuşit să ne ridicăm şi să fim învingători, astfel de momente rămân pe viaţă cu noi. Ironman Malaezia, la care am concurat în noiembrie 2017, şi unde am obţinut calificarea la Campionatul Mondial de Ironman din Kona, Hawaii 2018, reprezintă pentru mine o cursă memorabilă datorită circumstanţelor, concurenţei, execuţiei şi luptei pentru podium, unde am avut pe maraton un adevărat duel mental cu un sportiv din Franţa, când a trebuit să apelez la strategii de intimidare pe alergare şi să folosesc jocuri mentale, ca să pot să execut acele strategii. Am reuşit să îl depăşesc pe acel sportiv, cu care am schimbat poziţii pe întregul maraton, şi am reuşit să termin cursa pe locul 3”, povesteşte Mihai.

Ca nou campion al probei full IronMan a triatlonului X-Man România, Mihai Vigariu spune că este onorat să poată fi Campion Naţional. Se bucură, este recunoscător pentru acest titlu şi le mulţumeşte celor care l-au încurajat şi l-au susţinut pe acest drum. „Pentru mine aceasta este prima victorie din toată cariera mea în triatlon. Reprezintă o încoronare a acestor patru ani de muncă şi în acelaşi timp este şi un imbold care îmi dă încredere şi curaj să merg mai departe şi să văd ce pot stoarce din potenţialul pe care îl am.

 

Unic prin complexitate

Mihai susţine că triatlonul este un sport special pentru că îmbină într-un mod unic înotul, bicicleta şi alergarea. Practic, este un sport complementar şi crede că tocmai în această complexitate stă şi sănătatea acestui fenomen, pentru că participanţii pot şi trebuie să balanseze fiecare activitate în parte, astfel încât corpul să se recupereze de la o zi la alta, făcând alt tip de mişcare, pentru alt tip de musculatură, cu un alt tip de impact asupra corpului. „Dacă ai ceva accidentări de la alergare este uşor să îţi menţii fitness-ul cu antrenamente de înot de calitate, deoarece la înot nu avem deloc impact cu solul, precum avem la alergare. Alergarea este foarte sănătoasă, însă mulţi practicanţi ignoră semnele pe care le trimite corpul şi de fiecare dată aleargă într-o zona gri, ceea ce le aduce accidentări şi stagnarea performanţelor. Un alergător nu trebuie să facă antrenamente de înot precum un triatlonist, însă sunt convins că ar beneficia enorm de pe urma câştigului cardio-pulmonar oferit de înot şi ar permite o pauză de recuperare pentru tendoane şi ligamente care sunt atacate în mod constant pe alergare.”

Potrivit lui Mihai Vigariu, triatlonul poate fi privit și ca o artă. Este nebunie, este pasiune obsesivă, este dedicare. Triatlonul este un fenomen, este un stil de viaţă. Aşa cum i-a plăcut să creadă întotdeauna şi cum i se validează pe măsură ce se afundă tot mai mult în acest sport, triatlonul este un sport de forţă.

„Triatlonul este un sport de forţă în regim de anduranţă. Este foarte important să avem un corp sănătos, să putem executa la cel mai înalt nivel pe care ni-l dorim. Sănătatea este importantă, întrucât dacă nu eşti sănătos nu mai poţi să faci nimic din ce îţi doreşti. Aşa cum spune coach-ul meu, fiecare are jocurile lui olimpice, fiecare are planurile şi obiectivele lui. Şi tocmai aici este frumuseţea. Pentru că, dacă fiecare lucrează şi realizează obiectivul pe care şi l-a propus, practic totul se reduce la autodepăşire. Şi cred că aici e tot secretul şi în asta constă calitatea vieţii.” Dacă în fiecare zi, pe drumul pe care îl parcurgem către obiectivul nostru, reuşim să executăm activităţi care ne aduc mici victorii, ce ne îmbunătăţesc imaginea de sine și ne confirmă că suntem pe drumul cel bun şi ne întăresc încrederea în viitor, acest exerciţiu zilnic reprezintă o artă de a cultiva victoria, de a cultiva succesul, potrivit lui Mihai Vigariu. „Şi dacă aceste mici victorii din plan personal reuşesc să ne transforme în modele pentru alţii, pentru prietenii şi colegii noştri, în familia noastră, pentru copiii noştri, atunci prin puterea exemplului şi prin energia emanată, toţi cei din jurul nostru vor fi motivaţi să îşi descătuşeze potenţialul şi implicit toţi vom reuşi să ne depăşim condiţia existentă şi să devenim persoane mai bune, pe toate planurile, şi asta, mai departe, va contribui la calitatea vieţii. Şi o viaţă de calitate înseamnă fericire. Cred că, în esenţă, asta căutăm cu toţii”, conchide Mihai Vigariu.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii