Cautare
, Staff

Afaceri |
|

Trenduri în mișcare

Cum va arăta următorul secol în materie de inteligență artificială și cum ne vor influența viețile dispozitivele „purtabile”?
154 Rares Florea

Tehnologia își va pune amprenta din ce în ce mai mult asupra activităților zilnice, iar dispozitivele “wearables” sau “purtabile”, care pot să măsoare, de exemplu, bătăile inimii, numărul de pași sau care ne spun când este momentul să dormim, vor deveni o normalitate în viețile noastre. „Mișcarea și leadership-ul sunt concepte apropiate de AI (inteligență artificială – n. red.). Momentan, datorită tehnologiei, 50% din munca făcută de noi ar putea fi făcută de roboți, în teorie, dar în practică doar 5% din activitățile complexe făcute de noi pot fi complet automatizate. La fel și mișcarea, trebuie să faci tu mișcare, nu poate cineva să facă pașii pentru tine”, a spus Rareș Florea, CEE Commercial Manager al FitBit, în cadrul ediției din acest an a Forbes CEE Forum.

FitBit este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de device-uri pentru măsurarea activităților fizice, care produce, printre altele, brățări și ceasuri inteligente. Compania americană și-a făcut intrarea pe piața locală la finalul anului trecut, odată cu preluarea producătorului de smartwatch-uri românesc Vector Watch, fondat de Andrei Pitiș, alături de Irina Alexandru și Dan Tudose, în calitate de cofondatori.

La momentul preluării, Vector Watch avea 30 de angajați. Acum, FitBit a ajuns la 100 de oameni în România și vizează extinderea echipei. Recent, compania a deschis un centru de cercetare și dezvoltare în București, care este și cel mai important din Europa. Biroul din România va desfășura activităţi precum management, design şi software engineering pentru toate produsele companiei.

„Misiunea Fitbit este să facă lumea un loc mai sănătos (…) Încercăm să înglobăm mai multe funcționalități pe care publicul le cere, până la a putea face plăți cu device-urile pe care le avem la mână. Cu noul Fitbit Ionic poți face plăți contactless. (…) Fitbit are cel mai mare centru de R&D (cercetare și dezvoltare – n. red.) din Europa la București, avem nevoie de 200 de oameni”, a spus Florea.

În prezent, Fitbit are pentru centrul din România peste 20 de tipuri de poziții deschise, în domenii precum firmware engineering, software development, product management, design și nu numai. De asemenea, compania caută și specialiști IT cu experiență. În cadrul companiei din București se regăsesc toate departamentele care asigură dezvoltarea de produse, design și cercetare. Alături de acestea se găsesc discipline de dezvoltare software, precum firmware, mobile și cloud. Andrei Pitiş, fondatorul Vector Watch, ocupă funcția de VP Engineering & Head of Bucharest Office al Fitbit.

Compania Fitbit a fost înființată în 2007 de către James Park (CEO) și Eric Friedman (CTO), iar anul trecut a ajuns la venituri globale de aproape 2,2 mld. dolari și la 67 de milioane de dispozitive vândute. „Ușor-ușor, “wearables” au devenit parte integrantă din viața noastră; vorbim de oameni care un anumit nivel de educație și venit. În următorii zece ani, acestea vor deveni normalitate, rata de adopție pentru smartwatch-uri fiind de două ori mai mare decât rata de adopție pentru smartphone-uri. Pe wearables ușor-ușor va deveni normalitate, în linii mari acesta va fi trendul”, a mai spus Rareș Florea.

O parte din produsele Fitbit încearcă să contribuie la îmbunătățirea calității somnului și la creșterea nivelului de activitate fizică. De pildă, Rareș Florea spune că în Franța motivul numărul 1 pentru achiziția unui dispozitiv Fitbit este calitatea somnului.

În ce privește modelul de leadership, pentru Rareș Florea fostul baschetbalist american Michael Jordan este un exemplu demn de urmat. „Am făcut baschet, iar pentru mine modelul rămâne Michael Jordan; îmi place pentru că a creat un imperiu financiar (…) Mă trezeam dimineața să mă uit la meciurile lui, ulterior a devenit și patron de club. A reușit nu doar ca sportiv, ci și ca businessman”, a conchis Rareș Florea.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii